Recept na 3 výborné domáce bagety

Homemade garlic bread with salt. Baguette with garlic. Italian cuisine.
Článok zverejnený: 2.2.2024 , dátum aktualizácie: 8.2.2024

Milujete street food a nevadí vám, že si na obed nedávate omáčku s piatimi, ale plnenou bagetou? Potom ste tu správne. Dnes sa totiž pozrieme na TOP 3 plnené bagety z celého sveta, ktoré si určite nájdu stále miesto vo vašom gastronomickom repertoári. Tak poďme na to!

Francúzsku bagetu pozná asi takmer každý. Ide o dlhé valcové pečivo so zaoblenými okrajmi, ktoré môže mať aj skutočne úctyhodnú dĺžku. S bagetou sa dá naložiť mnohými rôznymi spôsobmi. Napríklad z nej môžeme urobiť výdatný obed pre 1-2 ľudí. (Za predpokladu, že bagetu rozkrojíme na polovicu.)

Lenže, čo dať dovnútra? Práve trvanlivá saláma, ktorá sa priamo ponúka, asi veľmi neprospeje nášmu celkovému zdraviu, ani štíhlej línii. A dať dovnútra treba mrkva? To do plnené bagety snáď ani nepatrí, alebo áno? Pritom, pokiaľ si vyberiete dobre, môže ísť vlastne o pomerne fitness obed .

Aké recepty na bagetu teda v blízkej dobe vyskúšať?

Vietnamská bageta (Báhn mí)

Vietnamská bageta recept

Budete potrebovať:

  • 4 menšie francúzske bagetky, prípadne väčšiu bagetu rozkrojte na niekoľko dielov
  • 600 g kuracích stehenných rezňov
  • 200 ml majonézy
  • 1 lyžičku štipľavej omáčky sriracha
  • Čerstvé lístky koriandra
  • 1 šalátovú uhorku
  • 2 zelené pálivé papričky
  • Sójovú omáčku
  • Marinádu na mäso (¼ lyžičky cukru, ¼ lyžičky soli, 1 lyžičku korenia, 1 lyžicu rybej omáčky, 1 lyžicu šťavy z limetky, 1 a ½ lyžice rastlinného oleja, 1 steblo citrónovej trávy, 1 strúčik cesnaku)

V prípade, že by ste ešte dodatočne stáli o nakladanú zeleninu, pripravte si: 1 bielu reďkev, 2 mrkvy, soľ, 105 g cukru krupice, 300 ml bieleho vínneho octu, 240 ml vlažnej vody

Začnite tým najnáročnejším, čo je príprava nakladanej zeleniny. Mrkva aj reďkev očistite, olúpte a nakrájajte na čo najtenšie rezančeky. Do misky potom pridajte soľ a 2 lyžičky cukru. Túto zmes zhruba 3 minúty dôkladne miešajte rukami. Zmäknutá zelenina by sa mala opláchnuť vo vode, prebytočnú vodu vytlačte a upracte zeleninu do čistého pohára. Zelenina sa potom zaleje lákom z cukru krupice, vlažnej vody a octu. Pohár potom nechajte po vychladnutí odpočívať 1 hodinu v chladničke.

Medzi tým si pripravte mäso. Očistite ho a naklepte citrónovú trávu a následne ju s cesnakom nakrájajte nožom. V miske zmiešajte ¼ lyžičky cukru a soli, korenie, rybiu omáčku, limetku, olej a cesnak s citrónovou trávou. Mäso nechajte v tejto zmesi 30 minút odpočívať a potom ho grilujte z oboch strán. Nakoniec rozkrojte bagety, potrite ich majonézou a pálivou omáčkou a pridajte nakrájanú uhorku a pálivú papričku. Všetky ingrediencie potom naskladajte dovnútra.

Poľská zapiekanka

zapiekanka recept

Budete potrebovať:

  • 1 bagetu
  • Šampiňóny a maslo
  • Strúhaný syr
  • Kečup
  • Jarnú cibuľku
  • Soľ a korenie

Očistite šampiňóny, nakrájajte ich na menšie kúsky a orestujte ich na masle. Trochu ich tiež nezabudnite ochutiť korením. Medzi tým rozkrojte napoly bagetu, dajte na ňu šampiňóny a syr. Potom bagetu pečte v rúre na 190 °C tak dlho, kým sa syr neroztopí a bageta nebude mať zlatistú farbu. Po vytiahnutí ozdobte kečupom a nakrájanou jarnou cibuľkou.

Bageta s údeným lososom

Bageta s lososom recept

Budete potrebovať:

  • 4 bagety
  • 6 lyžíc majonézy
  • 8 plátkov údeného lososa
  • 6 vajec
  • ½ uhorky
  • pažítku

Bagety postupne rozkrojte a spodnú časť potrite majonézou. Na ňu potom pekne naskladajte údeného lososa a nakrájanú uhorku. Potom asi budete chvíľu čakať, pretože následne do bagety potrebujete pridať vajcia uvarené nahniličko, ktoré sa varí asi 4 minúty. Nakoniec posypte čerstvo zberanou a nakrájanou pažítkou.

Ako vidíte, niektoré tieto recepty môžu byť ideálne aj ako rýchle fitness večere , takže ich môžete v dohľadnej dobe vyskúšať.

Mohlo by vás zajímat:  5 receptov na fitness obed: Čo zdravého si uvariť?
Značky:, , , , , ,

SÚVISIACE PRÍSPEVKY

od
Zdravie máme iba jedno. Preto je dôležité poznať svoje telo a venovať sa prevencii. Aspoň to je moje nepísané krédo, ktorým sa pokúšam riadiť každý deň. Tiež je to prístup, ktorý sa snažím dostať do každého jedného článku. Verím, že aspoň jedného z vás motivuje k tomu, aby sa k sebe správal s väčším rešpektom.
Predchádzajúci príspevok Next Post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

0 shares