Milujete street food a nevadí vám, že si na obed nedávate omáčku s piatimi, ale plnenou bagetou? Potom ste tu správne. Dnes sa totiž pozrieme na TOP 3 plnené bagety z celého sveta, ktoré si určite nájdu stále miesto vo vašom gastronomickom repertoári. Tak poďme na to!
Francúzsku bagetu pozná asi takmer každý. Ide o dlhé valcové pečivo so zaoblenými okrajmi, ktoré môže mať aj skutočne úctyhodnú dĺžku. S bagetou sa dá naložiť mnohými rôznymi spôsobmi. Napríklad z nej môžeme urobiť výdatný obed pre 1-2 ľudí. (Za predpokladu, že bagetu rozkrojíme na polovicu.)
Lenže, čo dať dovnútra? Práve trvanlivá saláma, ktorá sa priamo ponúka, asi veľmi neprospeje nášmu celkovému zdraviu, ani štíhlej línii. A dať dovnútra treba mrkva? To do plnené bagety snáď ani nepatrí, alebo áno? Pritom, pokiaľ si vyberiete dobre, môže ísť vlastne o pomerne fitness obed .
Aké recepty na bagetu teda v blízkej dobe vyskúšať?
Vietnamská bageta (Báhn mí)
Budete potrebovať:
- 4 menšie francúzske bagetky, prípadne väčšiu bagetu rozkrojte na niekoľko dielov
- 600 g kuracích stehenných rezňov
- 200 ml majonézy
- 1 lyžičku štipľavej omáčky sriracha
- Čerstvé lístky koriandra
- 1 šalátovú uhorku
- 2 zelené pálivé papričky
- Sójovú omáčku
- Marinádu na mäso (¼ lyžičky cukru, ¼ lyžičky soli, 1 lyžičku korenia, 1 lyžicu rybej omáčky, 1 lyžicu šťavy z limetky, 1 a ½ lyžice rastlinného oleja, 1 steblo citrónovej trávy, 1 strúčik cesnaku)
V prípade, že by ste ešte dodatočne stáli o nakladanú zeleninu, pripravte si: 1 bielu reďkev, 2 mrkvy, soľ, 105 g cukru krupice, 300 ml bieleho vínneho octu, 240 ml vlažnej vody
Začnite tým najnáročnejším, čo je príprava nakladanej zeleniny. Mrkva aj reďkev očistite, olúpte a nakrájajte na čo najtenšie rezančeky. Do misky potom pridajte soľ a 2 lyžičky cukru. Túto zmes zhruba 3 minúty dôkladne miešajte rukami. Zmäknutá zelenina by sa mala opláchnuť vo vode, prebytočnú vodu vytlačte a upracte zeleninu do čistého pohára. Zelenina sa potom zaleje lákom z cukru krupice, vlažnej vody a octu. Pohár potom nechajte po vychladnutí odpočívať 1 hodinu v chladničke.
Medzi tým si pripravte mäso. Očistite ho a naklepte citrónovú trávu a následne ju s cesnakom nakrájajte nožom. V miske zmiešajte ¼ lyžičky cukru a soli, korenie, rybiu omáčku, limetku, olej a cesnak s citrónovou trávou. Mäso nechajte v tejto zmesi 30 minút odpočívať a potom ho grilujte z oboch strán. Nakoniec rozkrojte bagety, potrite ich majonézou a pálivou omáčkou a pridajte nakrájanú uhorku a pálivú papričku. Všetky ingrediencie potom naskladajte dovnútra.
Poľská zapiekanka
Budete potrebovať:
- 1 bagetu
- Šampiňóny a maslo
- Strúhaný syr
- Kečup
- Jarnú cibuľku
- Soľ a korenie
Očistite šampiňóny, nakrájajte ich na menšie kúsky a orestujte ich na masle. Trochu ich tiež nezabudnite ochutiť korením. Medzi tým rozkrojte napoly bagetu, dajte na ňu šampiňóny a syr. Potom bagetu pečte v rúre na 190 °C tak dlho, kým sa syr neroztopí a bageta nebude mať zlatistú farbu. Po vytiahnutí ozdobte kečupom a nakrájanou jarnou cibuľkou.
Bageta s údeným lososom
Budete potrebovať:
- 4 bagety
- 6 lyžíc majonézy
- 8 plátkov údeného lososa
- 6 vajec
- ½ uhorky
- pažítku
Bagety postupne rozkrojte a spodnú časť potrite majonézou. Na ňu potom pekne naskladajte údeného lososa a nakrájanú uhorku. Potom asi budete chvíľu čakať, pretože následne do bagety potrebujete pridať vajcia uvarené nahniličko, ktoré sa varí asi 4 minúty. Nakoniec posypte čerstvo zberanou a nakrájanou pažítkou.
Ako vidíte, niektoré tieto recepty môžu byť ideálne aj ako rýchle fitness večere , takže ich môžete v dohľadnej dobe vyskúšať.