Rakytník rešetliakový: Recepty pre zdravie z rakytníka rešetliakového

Rakytník rešetliakový
Článok zverejnený: 5.8.2014 , dátum aktualizácie: 11.8.2022

Rakytník rešetliakový – kvet, ktorý sa už v staroveku používal na liečbu žalúdka, pečene, dýchacích ciest, reumatizmu a hnisavých rán na pokožke. Starovekí Gréci využívali rakytník pre jeho regeneračné účinky najmä v kozmetickom odvetví – najmä na vlasy, ktorým dodával dostatok lesku a zdravia. Liečivé účinky rakytníka boli známe aj v Indii a na Tiberi. Aj tam sa používal spolu s ďalšími desiatimi bylinami na liečbu tráviaceho traktu, hnisavých pľúcnych ochorení a krvácania. Východná medicína odporúča vylisovanú šťavu z rakytníka na liečbu nechutenstva a na potieranie pokožky pri popáleninách od slnka. Rakytník sa môže používať vnútorne aj zvonka.

Rakytník je prírodným koncentrátom mastných kyselín a obsahuje aj veľké množstvo vitamínov – E, F, P, K, A, B a C. Rakytník obsahuje aj karotén, ktorého je mnohonásobne viac ako mrkvy a tekvice. Vitamín E je dôležitý antioxidant, ktorý zabraňuje sklerotizácii ciev, a tým znižuje riziko infarktu myokardu. Rakytník rešetliakový posilňuje organizmus a má tiež antidepresívny a antistresový účinok. Veľmi účinne rozpúšťa hlieny, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha odbúravať toxické látky v tele. Rakytník sa môže používať aj pri prechladnutí, zápale dutín, hemoroidoch, ekzémoch a akné. Rakytník sa môže používať aj pri zápale ďasien a paradentóze.

Keď už vieme, prečo by sme mali mať doma rakytník, mali by sme si povedať aj o možnostiach jeho skladovania. Rakytník si môže zachovať svoje liečivé vlastnosti po dlhú dobu – až niekoľko rokov. Ak sa rozhodnete rakytník zamraziť, jeho liečivé účinky budete môcť využiť až o 2 roky.

Je lepšie plody a dužinu vysušiť, osladiť a zamraziť, a napokon, niektorí ľudia určite nepohrdnú rakytníkovou pálenkou. Dužina sa potom môže použiť na prípravu rôznych štiav, marmelád a pyré. Samostatne aj s rôznym ovocím alebo zeleninou.

V Rusku sa rakytník používa ako príloha k jedlám spolu s drveným cesnakom. Na 1 l rakytníka rozotrite 50 g cesnaku, potom zmes premiešajte a podávajte s jedlom.

Mohlo by vás zajímat:  Eleuterokok ostnitý a jeho účinky na ľudské zdravie

Rakytník: Recepty pro zdraví z rakytníku

Mrazený rakytník rešetliakový

Ak chcete rakytník zamraziť, musíte plody umyť a osušiť. Mrazené plody používajte v ich prirodzenom stave, ak nikde nemôžete zohnať čerstvý rakytník, pretože jednoducho nerastie. Takto zmrazené ho môžete použiť aj v rôznych receptoch. Na prevenciu sa odporúča jedna až dve polievkové lyžice rakytníka denne. Aby ste zachovali jeho liečivé vlastnosti, nenechávajte rakytník pri umývaní dlho vo vode.

Rakytníkový džem

Umyte plody rakytníka a vložte ich do hrnca. Potom ju rozdrvte tyčovým mixérom. Pridajte trochu vody, aby sa nepripálila, a varte ju na miernom ohni, kým nezmäkne. Potom pridajte želírovací cukor a varte ďalších 5 minút. Ešte teplú zmes naplňte do pohárov, ktoré otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Tento džem vám vydrží niekoľko rokov.

Sterilizovaný rakytník rešetliakový

Rakytník môžete tiež sterilizovať. Umyté bobule vložte do nádoby a zalejte ich cukrovým alebo medovým nálevom. Ak ste diabetik, používajte len čistú vodu. Sterilizujte 25 minút pri teplote 85 °C, rovnako ako pri príprave klasického kompótu. Potom konzumujte 1 – 3 čajové lyžičky denne.

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej sa dá pripraviť macerovaním rozdrvených plodov v bežných slnečnicových, olivových alebo iných olejoch. Na 50 – 100 g rozdrveného ovocia použite 1 l oleja. Dôkladné pretrepanie je potrebné každý deň. Po troch až štyroch týždňoch ho preceďte a uložte do tmavej nádoby. Užívajte 1 čajovú lyžičku 3-krát denne.

Sušený rakytník rešetliakový

Plody sa najlepšie sušia v elektrickej sušičke. Ak však tento vynález nevlastníte, postačí vám ústredné kúrenie alebo rúra – ako keby ste sušili klasické jablkové kríže. Po usušení sa odporúča plody rakytníka zomlieť na mlynčeku na mäso.Takto pripravený rakytník používajte tak, že si z neho pripravíte čaj v množstve jedna čajová lyžička denne v štvrť litri vody.

Mohlo by vás zajímat:  Prevencia proti nadúvaniu: Príďte na kĺb jeho príčinám

Rakytníkový sirup

V mlynčeku na mäso pomeľte 3 litre umytých plodov rakytníka a zalejte 2 litrami vlažnej vody. Pridajte 20 g kyseliny citrónovej a nechajte stáť 24 hodín. Potom ju sceďte, vyžmýkajte a pridajte 1 kg kryštálového cukru na liter šťavy a rozpustite na sporáku bez toho, aby sa varila.

Rakytníkový čaj

Rakytníkový čaj sa dá pripraviť zo sušených aj čerstvých listov. Dávkovanie takéhoto čaju je veľmi jednoduché. Stačí čajová lyžička listov na štvrť litra vody. Čaj môžete kombinovať aj s čiernym alebo zeleným čajom. Diabetici môžu pridať aj čučoriedkové listy.

Značky:, ,

SÚVISIACE PRÍSPEVKY

od
Již od roku 2010 pro vás připravujeme obsah ze světa zdraví, životního stylu, psychologie a zdravé stravy. Stovky článků, milióny čtenářů. Děkujeme za vaši přízeň.
Predchádzajúci príspevok Next Post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

0 shares