Rámcový jedálniček pre diabetikov

Zeleninový
Článok zverejnený: 5.8.2013 , dátum aktualizácie: 25.8.2022

Diabetická diéta je neoddeliteľnou súčasťou liečby cukrovky. Každý cukrovkár by mal byť lekárom riadne poučený o potravinách, ktoré sú pre diabetikov vhodné a ktoré naopak vôbec. Napriek tomu sa niektorí ľudia trápia obavami, či sa správne stravujú alebo či sa o svojho blízkeho, ktorý trpí cukrovkou, správne starajú. Preto tu prikladáme rámcové jedálničky vhodné na diabetickú diétu.

Od lekára by mal každý diabetik vedieť, koľko sacharidov, tukov a bielkovín by mal za jeden deň zjesť. Podľa množstva je potom nutné upraviť jedálniček. Prikladáme tu teda 4 rámcové jedálničky, podľa ktorých by sa mali ľudia postihnutí diabetom stravovať.

Rámcový jedálniček pre diabetikov 3

Diabetická diéta – 6150 kJ = 1470 kcal (175 g sacharidov, 50 g tuku, 75 g bielkovín)

Raňajky – 35 g S

  • 1/4 bielej kávy alebo čaj s mliekom
  • 50 g chleba alebo žemle
  • 50 g syra alebo tvarohu, mäsa, údeniny, 1 vajce

Raňajky – 15 g S

  • 100 g ovocia alebo dia kompótu alebo 30 g chleba (homle)

Obed – 40 g S

  • 150 g tuku rástol.
  • 10 g múky
  • 1/4 vajcia
  • 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
  • 70 g mäsa
  • 100 g zemiakov alebo 80 g var. cestovín (4 polievkové lyžice), alebo 70 g dusené ryže (3 a 1/2 polievkové lyžice), alebo 70 g zemiakovej knedle (2 plátky), alebo 60 g žemľovej knedle ( 2 plátky), alebo 100 g varených strukovín lyžíc), alebo 130 g zemiaková kaša (4 polievkové lyžice) alebo 40 g chleba alebo žemle

Olovrant – 25 g S

  • 2 dl mlieka
  • 30 g chleba alebo žemle
Mohlo by vás zajímat:  Akú zvoliť diétu podľa krvných skupín A, B, AB alebo 0?

Večera: 40 g S

  • 150 g tuku rástol.
  • 10 g múky
  • 1/4 vajcia
  • 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
  • 70 g mäsa
  • 100 g zemiakov alebo pozri obed

2. večera: 20 g. S

  • 150 g ovocia alebo dia kompótu alebo 40 g chleba (homle)

Rámcový jedálniček pre diabetikov 4

Diabetická diéta 7400 kJ = 1770 kcal (225 g sacharidov, 60 g tuku, 75 g bielkovín)

Raňajky: 40 g S

  • 1/4 bielej kávy alebo čaj s mliekom
  • 60 g chleba alebo žemle
  • 10 g masla rastlinného
  • 50 g syra alebo tvarohu, mäsa, údeniny, 1 vajce

Raňajky: 35 g S

  • 150 g ovocia alebo dia kompótu, alebo 40 g chleba

Obed: 50 g S

  • 150 g tuku rástol.
  • 10 g múky
  • 1/4 ks vajcia
  • 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
  • 70 g mäsa
  • 150 g zemiakov alebo 120 g varených cestovín (6 pol. lyžíc), 100 g dusené ryže ( 5 pol. lyžíc), 100 g zemiakovej knedle (3 plátky), 80 g žemľovej knedle (3 plátky), 143 g varených pol. lyžíc), 200 g zemiakovej kaše (6 pol. lyžíc), 60 g chleba alebo žemle

Olovrant: 30 g S

  • 2 dl mlieka
  • 40 g chleba alebo žemle

Večera: 50 g S

  • 150 g tuku rástol.
  • 10 g múky
  • 1/4 ks vajcia
  • 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
  • 70 g mäsa
  • 150 g zemiakov alebo viď. obed

2. večera: 20 g S

  • 150 g ovocia alebo dia kompótu, 40 g chleba (homle)
Rámcový jedálniček pre diabetikov 2

Diabetická diéta 9000 kJ = 2150 kcal (275 g sacharidov, 80 g tuku, 75 g bielkovín)

Raňajky: 45 g S

  • 1/4 l bielej kávy alebo čaj s mliekom
  • 70 g chleba alebo žemle
  • 15 g masla rastlinného
  • 50 g syra alebo tvarohu, mäsa, údeniny, 1 vajce

Raňajky: 45 g S

  • 150 g ovocia alebo dia kompótu
  • 50 g chleba alebo žemle
  • 10 g masla rástol.

Obed: 65 g S

  • 20 g tuku rástol.
  • 15 g múky
  • 1/4 ks vajcia
  • 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
  • 70 g mäsa
  • 200 g zemiakov alebo 160 g varených cestovín (8 pol. lyžíc), 140 g dusenej ryže (7 pol. lyžíc), 140 g zemiakovej knedle (4 plátky), 110 g žemľovej knedle (4 plátky), 190 g var. strukovín (17 pol. lyžíc), 270 g zemiakovej kaše (8 pol. lyžíc), 80 g chleba alebo žemle
Mohlo by vás zajímat:  Čo mi môže povedať index telesnej hmotnosti alebo BMI?

Olovrant: 40 g S

  • 2 dl mlieka
  • 60 g chleba alebo žemle

Večera: 60 g S

  • 200 g tuku rástol.
  • 10 g múky
  • 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
  • 70 g mäsa
  • 200 g zemiakov alebo viď. obed

2. večera: 20 g S

  • 150 g ovocia alebo dia kompótu alebo 40 g chleba (homle)

Rámcový jídelníček pro diabetiky 5

Diabetická diéta 10200 kJ = 2440 kcal (325 g sacharidov, 85 g tuku, 85 g bielkovín)

Raňajky: 50 g S

  • 1/4 l bielej kávy alebo čaj s mliekom
  • 80 g chleba (homle)
  • 15 g masla rástol.
  • 50 g syry alebo tvarohu, mäsa, údeniny, 1 vajce

Raňajky: 50 g S

  • 150 g ovocia alebo dia kompótu, alebo 40 g chleba
  • 60 g chleba alebo žemle
  • 10 g masla

Obed: 80 g S

  • 20 g tuku rástol.
  • 20 g múky
  • 1/4 ks vajcia
  • 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
  • 70 g mäsa
  • 250 g zemiakov alebo 200 g var. cestovín (10 pol. lyžíc), 170 g duš. ryža (8 a 1/2 pol. lyžíc), 170 g zemiakovej knedle (5 plátkov), 130 g žemľovej knedle (5 plátkov), 240 g varených strukovín (21 pol. lyžíc), 320 g zemiakovej kaše (9 pol. l ), 100 g chleba alebo žemle

Olovrant: 50 g S

  • 2 dl mlieka
  • 80 g chleba alebo žemle
  • 10 g masla rástol.

Večera: 75 g S

  • 20 g tuku rástol.
  • 15 g múky
  • 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
  • 70 g mäsa
  • 250 g zemiakov alebo pozri obed

2. večera: 20 g S

  • 150 g ovocia alebo dia kompótu, 40 g chleba

 

Spočiatku by si mal každý diabetik vážiť svoje potraviny a prepočítať si to na svoje lyžice. Uvedený počet lyžíc v rámcových jedálničkoch je iba orientačný!!!

 

Zdroj: Kuchárska kniha pre diabetikov a nielen pre nich – Antonín Fňašek, Vladimíra Havlová, Alexandra Jirkovská, Vlastislav Kaplan, Zdenka Krejsová, Josef Švejnoha

Značky:,

SÚVISIACE PRÍSPEVKY

od
Zdravá strava, pohyb a odpočinek. To vše potřebujete k tomu, abyste se cítili lépe. Mám ráda přírodu, bylinky a čerstvý vzduch. Snažím se poznávat své tělo a zjišťovat, co na něj funguje. Preferuji alternativní medicínu. A o tom všem s chutí píši.
Predchádzajúci príspevok Next Post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ohodnoťte tento článek
0 shares