Diabetická diéta je neoddeliteľnou súčasťou liečby cukrovky. Každý cukrovkár by mal byť lekárom riadne poučený o potravinách, ktoré sú pre diabetikov vhodné a ktoré naopak vôbec. Napriek tomu sa niektorí ľudia trápia obavami, či sa správne stravujú alebo či sa o svojho blízkeho, ktorý trpí cukrovkou, správne starajú. Preto tu prikladáme rámcové jedálničky vhodné na diabetickú diétu.
Od lekára by mal každý diabetik vedieť, koľko sacharidov, tukov a bielkovín by mal za jeden deň zjesť. Podľa množstva je potom nutné upraviť jedálniček. Prikladáme tu teda 4 rámcové jedálničky, podľa ktorých by sa mali ľudia postihnutí diabetom stravovať.
Obsah článku
- 1 Diabetická diéta – 6150 kJ = 1470 kcal (175 g sacharidov, 50 g tuku, 75 g bielkovín)
- 2 Diabetická diéta 7400 kJ = 1770 kcal (225 g sacharidov, 60 g tuku, 75 g bielkovín)
- 3 Diabetická diéta 9000 kJ = 2150 kcal (275 g sacharidov, 80 g tuku, 75 g bielkovín)
- 4 Diabetická diéta 10200 kJ = 2440 kcal (325 g sacharidov, 85 g tuku, 85 g bielkovín)
Diabetická diéta – 6150 kJ = 1470 kcal (175 g sacharidov, 50 g tuku, 75 g bielkovín)
Raňajky – 35 g S
- 1/4 bielej kávy alebo čaj s mliekom
- 50 g chleba alebo žemle
- 50 g syra alebo tvarohu, mäsa, údeniny, 1 vajce
Raňajky – 15 g S
- 100 g ovocia alebo dia kompótu alebo 30 g chleba (homle)
Obed – 40 g S
- 150 g tuku rástol.
- 10 g múky
- 1/4 vajcia
- 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
- 70 g mäsa
- 100 g zemiakov alebo 80 g var. cestovín (4 polievkové lyžice), alebo 70 g dusené ryže (3 a 1/2 polievkové lyžice), alebo 70 g zemiakovej knedle (2 plátky), alebo 60 g žemľovej knedle ( 2 plátky), alebo 100 g varených strukovín lyžíc), alebo 130 g zemiaková kaša (4 polievkové lyžice) alebo 40 g chleba alebo žemle
Olovrant – 25 g S
- 2 dl mlieka
- 30 g chleba alebo žemle
Večera: 40 g S
- 150 g tuku rástol.
- 10 g múky
- 1/4 vajcia
- 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
- 70 g mäsa
- 100 g zemiakov alebo pozri obed
2. večera: 20 g. S
- 150 g ovocia alebo dia kompótu alebo 40 g chleba (homle)
Diabetická diéta 7400 kJ = 1770 kcal (225 g sacharidov, 60 g tuku, 75 g bielkovín)
Raňajky: 40 g S
- 1/4 bielej kávy alebo čaj s mliekom
- 60 g chleba alebo žemle
- 10 g masla rastlinného
- 50 g syra alebo tvarohu, mäsa, údeniny, 1 vajce
Raňajky: 35 g S
- 150 g ovocia alebo dia kompótu, alebo 40 g chleba
Obed: 50 g S
- 150 g tuku rástol.
- 10 g múky
- 1/4 ks vajcia
- 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
- 70 g mäsa
- 150 g zemiakov alebo 120 g varených cestovín (6 pol. lyžíc), 100 g dusené ryže ( 5 pol. lyžíc), 100 g zemiakovej knedle (3 plátky), 80 g žemľovej knedle (3 plátky), 143 g varených pol. lyžíc), 200 g zemiakovej kaše (6 pol. lyžíc), 60 g chleba alebo žemle
Olovrant: 30 g S
- 2 dl mlieka
- 40 g chleba alebo žemle
Večera: 50 g S
- 150 g tuku rástol.
- 10 g múky
- 1/4 ks vajcia
- 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
- 70 g mäsa
- 150 g zemiakov alebo viď. obed
2. večera: 20 g S
- 150 g ovocia alebo dia kompótu, 40 g chleba (homle)
Diabetická diéta 9000 kJ = 2150 kcal (275 g sacharidov, 80 g tuku, 75 g bielkovín)
Raňajky: 45 g S
- 1/4 l bielej kávy alebo čaj s mliekom
- 70 g chleba alebo žemle
- 15 g masla rastlinného
- 50 g syra alebo tvarohu, mäsa, údeniny, 1 vajce
Raňajky: 45 g S
- 150 g ovocia alebo dia kompótu
- 50 g chleba alebo žemle
- 10 g masla rástol.
Obed: 65 g S
- 20 g tuku rástol.
- 15 g múky
- 1/4 ks vajcia
- 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
- 70 g mäsa
- 200 g zemiakov alebo 160 g varených cestovín (8 pol. lyžíc), 140 g dusenej ryže (7 pol. lyžíc), 140 g zemiakovej knedle (4 plátky), 110 g žemľovej knedle (4 plátky), 190 g var. strukovín (17 pol. lyžíc), 270 g zemiakovej kaše (8 pol. lyžíc), 80 g chleba alebo žemle
Olovrant: 40 g S
- 2 dl mlieka
- 60 g chleba alebo žemle
Večera: 60 g S
- 200 g tuku rástol.
- 10 g múky
- 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
- 70 g mäsa
- 200 g zemiakov alebo viď. obed
2. večera: 20 g S
- 150 g ovocia alebo dia kompótu alebo 40 g chleba (homle)
Diabetická diéta 10200 kJ = 2440 kcal (325 g sacharidov, 85 g tuku, 85 g bielkovín)
Raňajky: 50 g S
- 1/4 l bielej kávy alebo čaj s mliekom
- 80 g chleba (homle)
- 15 g masla rástol.
- 50 g syry alebo tvarohu, mäsa, údeniny, 1 vajce
Raňajky: 50 g S
- 150 g ovocia alebo dia kompótu, alebo 40 g chleba
- 60 g chleba alebo žemle
- 10 g masla
Obed: 80 g S
- 20 g tuku rástol.
- 20 g múky
- 1/4 ks vajcia
- 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
- 70 g mäsa
- 250 g zemiakov alebo 200 g var. cestovín (10 pol. lyžíc), 170 g duš. ryža (8 a 1/2 pol. lyžíc), 170 g zemiakovej knedle (5 plátkov), 130 g žemľovej knedle (5 plátkov), 240 g varených strukovín (21 pol. lyžíc), 320 g zemiakovej kaše (9 pol. l ), 100 g chleba alebo žemle
Olovrant: 50 g S
- 2 dl mlieka
- 80 g chleba alebo žemle
- 10 g masla rástol.
Večera: 75 g S
- 20 g tuku rástol.
- 15 g múky
- 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia
- 70 g mäsa
- 250 g zemiakov alebo pozri obed
2. večera: 20 g S
- 150 g ovocia alebo dia kompótu, 40 g chleba
Spočiatku by si mal každý diabetik vážiť svoje potraviny a prepočítať si to na svoje lyžice. Uvedený počet lyžíc v rámcových jedálničkoch je iba orientačný!!!
Zdroj: Kuchárska kniha pre diabetikov a nielen pre nich – Antonín Fňašek, Vladimíra Havlová, Alexandra Jirkovská, Vlastislav Kaplan, Zdenka Krejsová, Josef Švejnoha