Diabetická diéta – potraviny vhodné a nevhodné pre diabetikov

, Diéta
Článok zverejnený: 1.8.2013 , dátum aktualizácie: 11.8.2022

Diagnostikovali vám alebo vášmu blízkemu cukrovku a musíte teraz dodržiavať diétu? Nie ste si istí, ktoré potraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička a ktoré vylúčiť? Pripravili sme preto zoznam vhodných, menej vhodných a úplne nevhodných potravín, ktorým by sa diabetici mali vyhýbať.

Vhodné potraviny:

  • zelenina: takmer všetka zelenina – kapusta, hlávkový šalát, čínsky šalát, uhorka, paprika, reďkovky, paradajky, cuketa, patizóny
  • Strukoviny: hrach, šošovica, fazuľa
  • Mliečne a pekárenské výrobky: tmavý chlieb, celozrnný chlieb a pečivo, chrumkavý chlieb, bezvaječné cestoviny, celozrnné cestoviny, celozrnná ryža
  • z mlieka a mliečnych výrobkov: nízkotučné mlieko, jogurt, tvaroh atď., syry do 30 % tuku v sušine, tavené syry s jogurtom, dezertné syry, olomoucké syry, tvrdý syr Eidam 30 %
  • z mäsa a mäsových výrobkov: mladé a netučné mäso, ako je kuracie, morčacie, teľacie, králičie, bravčové stehno, hovädzí chrbát, hydinové salámy, šunkové salámy
  • ryby: šťuka, filé, treska, ostriež, pstruh, boleň atď.
  • z klobás: hydina ev. dusená bravčová šunka, mletá hydina
  • z nápojov: všetko, čo je označené ako light alebo nízkokalorické, neochutená minerálna voda, stolová voda, čaj
  • z voľných tukov: oleje, rastlinné maslá, nátierky
  • sladidlá: akékoľvek nekalorické sladidlá

Diabetická diéta - potraviny vhodné a nevhodné pre diabetikov 2

Menej vhodné potraviny:

  • z mlieka a mliečnych výrobkov: polotučné výrobky – mlieko, jogurt, tvaroh atď.
  • ovocie: banány, slivky, hrušky, hrozno
  • z mliečnych a pekárenských výrobkov: biely chlieb, pečivo, ľahký chlieb, cestoviny viac vajec
  • z nápojov: suché vína, nekvalitné pivo

Diabetická diéta - potraviny vhodné a nevhodné pre diabetikov 3

Nevhodné potraviny:

  • z tukov: bravčová masť, maslo, loj, palmový olej, kokosový olej, tuhé tuky
  • z mäsa a mäsových výrobkov: prerastené hovädzie mäso, bravčové mäso, bravčový bôčik, krkovička, mleté mäso, baranina, husacina, kačica, vnútornosti, tučné ryby, vyprážané ryby, ikry, mlieko, saláma – maďarská, papriková, turistická, krkonošská, gothajevská, točená, wursty, paštéta, stredne veľká saláma, masť, slanina, bravčový bôčik, pečeň, škvarky, mastná bravčová klobása
  • vyprážané jedlá z mäsa a rýb, mastné vývary z mäsa a kostí, kože z mäsa, hydiny alebo rýb
  • z mlieka a mliečnych výrobkov: tučné syry nad 40 % tuku v sušine (ementál, primátor, šunka, orechový syr, smotanový syr atď.), smotanový jogurt, plnotučné mlieko, sušené a kondenzované mlieko, smotana, šľahačka, majonéza atď.
  • z mliečnych a pekárenských výrobkov: tučné pečivo, obložené chlebíčky, briošky, šišky, kysnuté koláče atď., viac vaječných cestovín
  • zo zeleniny: vyprážaná zelenina – napr. vyprážaný karfiol
  • ovocie, orechy a semená: prezreté ovocie, kompót, sušené, kandizované, všetky druhy orechov – vlašské, lieskové, arašidy, pistácie, kokosové orechy, slnečnicové semená atď.
  • sladkosti: všetky cukrovinky – koláče, sušienky, čokoláda, cukríky, zmrzlina, koláče
  • z nápojov: tvrdý alkohol, sladké víno, bourbon, viacstupňové pivo, sladké nápoje, čokoládové nápoje
  • sladidlá: sorbitol, fruktóza
Mohlo by vás zajímat:  Ióny v tele a krvi: Na čo sú a ako ich správne doplniť?

Diabetická diéta - potraviny vhodné a nevhodné pre diabetikov 4

Niektoré potraviny označené ako DIA sú nevhodné aj preto, že obsahujú takmer rovnaké množstvo cukru, rovnaké alebo väčšie množstvo kalórií a majú značné množstvo sladidiel. Je potrebné dodržiavať zloženie na obale výrobku.

A aké sú zásady zdravej prípravy jedál pre diabetikov?

Technologická úprava potravín môže prispieť k nárastu hmotnosti, a tým zhoršiť zdravotný stav diabetika. Možno použiť všetky technológie varenia. Smaženie potravín sa však nepovažuje za veľmi vhodné.

Pri varení je dobré obmedziť množstvo použitého tuku – mäso opečieme nasucho, podusíme a potom udusíme, múku opečieme nasucho, zalejeme vodou, premiešame a uvaríme. Odporúča sa používať technológie varenia, ktoré nevyžadujú použitie tuku – grilovanie, varenie vo vode, varenie v pare. Používajte nádoby, ktoré nevyžadujú použitie tuku alebo len minimálne množstvo tuku – teflónový riad, varné sklo, fólia, teplovzdušná rúra, parný hrniec, tlakový hrniec atď.)

Jedlo smažte na teflóne s malým množstvom tuku – fritovanie vo fritéze je nevhodné. Smažené jedlo prikryte papierovými obrúskami alebo jedlo rýchlo ponorte a potom ho rýchlo vyberte z vriacej vody – jedlo nezahusťujte alebo na zahustenie použite minimálne množstvo múky.

Zdroj: Kuchárska kniha pre diabetikov a nielen pre nich – Antonín Fňašek, Vladimíra Havlová, Alexandra Jirkovská, Vlastislav Kaplan, Zdenka Krejsová, Josef Švejnoha

Značky:,

SÚVISIACE PRÍSPEVKY

od
Zdravá strava, pohyb a odpočinek. To vše potřebujete k tomu, abyste se cítili lépe. Mám ráda přírodu, bylinky a čerstvý vzduch. Snažím se poznávat své tělo a zjišťovat, co na něj funguje. Preferuji alternativní medicínu. A o tom všem s chutí píši.
Predchádzajúci príspevok Next Post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ohodnoťte tento článek
0 shares