Diagnostikovali vám alebo vášmu blízkemu cukrovku a musíte teraz dodržiavať diétu? Nie ste si istí, ktoré potraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička a ktoré vylúčiť? Pripravili sme preto zoznam vhodných, menej vhodných a úplne nevhodných potravín, ktorým by sa diabetici mali vyhýbať.
Vhodné potraviny:
- zelenina: takmer všetka zelenina – kapusta, hlávkový šalát, čínsky šalát, uhorka, paprika, reďkovky, paradajky, cuketa, patizóny
- Strukoviny: hrach, šošovica, fazuľa
- Mliečne a pekárenské výrobky: tmavý chlieb, celozrnný chlieb a pečivo, chrumkavý chlieb, bezvaječné cestoviny, celozrnné cestoviny, celozrnná ryža
- z mlieka a mliečnych výrobkov: nízkotučné mlieko, jogurt, tvaroh atď., syry do 30 % tuku v sušine, tavené syry s jogurtom, dezertné syry, olomoucké syry, tvrdý syr Eidam 30 %
- z mäsa a mäsových výrobkov: mladé a netučné mäso, ako je kuracie, morčacie, teľacie, králičie, bravčové stehno, hovädzí chrbát, hydinové salámy, šunkové salámy
- ryby: šťuka, filé, treska, ostriež, pstruh, boleň atď.
- z klobás: hydina ev. dusená bravčová šunka, mletá hydina
- z nápojov: všetko, čo je označené ako light alebo nízkokalorické, neochutená minerálna voda, stolová voda, čaj
- z voľných tukov: oleje, rastlinné maslá, nátierky
- sladidlá: akékoľvek nekalorické sladidlá
Menej vhodné potraviny:
- z mlieka a mliečnych výrobkov: polotučné výrobky – mlieko, jogurt, tvaroh atď.
- ovocie: banány, slivky, hrušky, hrozno
- z mliečnych a pekárenských výrobkov: biely chlieb, pečivo, ľahký chlieb, cestoviny viac vajec
- z nápojov: suché vína, nekvalitné pivo
Nevhodné potraviny:
- z tukov: bravčová masť, maslo, loj, palmový olej, kokosový olej, tuhé tuky
- z mäsa a mäsových výrobkov: prerastené hovädzie mäso, bravčové mäso, bravčový bôčik, krkovička, mleté mäso, baranina, husacina, kačica, vnútornosti, tučné ryby, vyprážané ryby, ikry, mlieko, saláma – maďarská, papriková, turistická, krkonošská, gothajevská, točená, wursty, paštéta, stredne veľká saláma, masť, slanina, bravčový bôčik, pečeň, škvarky, mastná bravčová klobása
- vyprážané jedlá z mäsa a rýb, mastné vývary z mäsa a kostí, kože z mäsa, hydiny alebo rýb
- z mlieka a mliečnych výrobkov: tučné syry nad 40 % tuku v sušine (ementál, primátor, šunka, orechový syr, smotanový syr atď.), smotanový jogurt, plnotučné mlieko, sušené a kondenzované mlieko, smotana, šľahačka, majonéza atď.
- z mliečnych a pekárenských výrobkov: tučné pečivo, obložené chlebíčky, briošky, šišky, kysnuté koláče atď., viac vaječných cestovín
- zo zeleniny: vyprážaná zelenina – napr. vyprážaný karfiol
- ovocie, orechy a semená: prezreté ovocie, kompót, sušené, kandizované, všetky druhy orechov – vlašské, lieskové, arašidy, pistácie, kokosové orechy, slnečnicové semená atď.
- sladkosti: všetky cukrovinky – koláče, sušienky, čokoláda, cukríky, zmrzlina, koláče
- z nápojov: tvrdý alkohol, sladké víno, bourbon, viacstupňové pivo, sladké nápoje, čokoládové nápoje
- sladidlá: sorbitol, fruktóza
Niektoré potraviny označené ako DIA sú nevhodné aj preto, že obsahujú takmer rovnaké množstvo cukru, rovnaké alebo väčšie množstvo kalórií a majú značné množstvo sladidiel. Je potrebné dodržiavať zloženie na obale výrobku.
A aké sú zásady zdravej prípravy jedál pre diabetikov?
Technologická úprava potravín môže prispieť k nárastu hmotnosti, a tým zhoršiť zdravotný stav diabetika. Možno použiť všetky technológie varenia. Smaženie potravín sa však nepovažuje za veľmi vhodné.
Pri varení je dobré obmedziť množstvo použitého tuku – mäso opečieme nasucho, podusíme a potom udusíme, múku opečieme nasucho, zalejeme vodou, premiešame a uvaríme. Odporúča sa používať technológie varenia, ktoré nevyžadujú použitie tuku – grilovanie, varenie vo vode, varenie v pare. Používajte nádoby, ktoré nevyžadujú použitie tuku alebo len minimálne množstvo tuku – teflónový riad, varné sklo, fólia, teplovzdušná rúra, parný hrniec, tlakový hrniec atď.)
Jedlo smažte na teflóne s malým množstvom tuku – fritovanie vo fritéze je nevhodné. Smažené jedlo prikryte papierovými obrúskami alebo jedlo rýchlo ponorte a potom ho rýchlo vyberte z vriacej vody – jedlo nezahusťujte alebo na zahustenie použite minimálne množstvo múky.
Zdroj: Kuchárska kniha pre diabetikov a nielen pre nich – Antonín Fňašek, Vladimíra Havlová, Alexandra Jirkovská, Vlastislav Kaplan, Zdenka Krejsová, Josef Švejnoha