Či už pracujete z kancelárie alebo z domova, v priebehu dňa na vás obvykle čaká obedová pauza, počas ktorej si dáte niečo na jedenie. Tentokrát ale odolajte fast foodu a radšej vyskúšajte prípravu chutného fitness obeda, ktorý vám pomôže ľahko udržať ťažko vydrenú fyzičku. Prípadne môže ísť o spôsob, ako konečne začať s vytúženým chudnutím.
O obed sa síce nehovorí, že je ako raňajky najdôležitejším jedlom dňa, aj tak sa ho ale neoplatí podceňovať. Keď si dáte sviečkovú s piatimi, dá sa očakávať, že budete v práci či pri štúdiu zaspávať. Absencia obeda zase môže zhoršiť vašu výkonnosť a môže spúšťať neskorší vlčí hlad, v priebehu ktorého zjete všetko, čo vám príde pod ruku. Dobre vám však neurobí ani fast food.
Rýchly obed , ktorý si pripravíte doma, však môže byť chutný, rýchly a diétny, takže sa nebudete musieť báť hodín strávených v kuchyni prípravou, priberaním ani zlým gastronomickým zážitkom.
Obsah článku
Kuracie guličky s cesnakom
Na kuřecí kuličky s česnekem budete potřebovat: 450 g mletého kuřecího masa, 1 vejce, ½ hrnku panko strouhanky, 2 lžíce čerstvě nakrájené petrželky, 2 zelené cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 a ½ lžíce olivového oleje, 2 hrnky vařené quinoy, 1 brokolicu, 1 citrón
Mleté kuracie mäso dajte do misky a rozklepnite doň vajíčko. Potom k nim pridajte pánko strúhanku, nakrájanú petržlenovú vňať, cibuľu, lisovaný cesnak, soľ a korenie. Všetko poriadne zamiešajte a urobte 12 podobne veľkých mäsových gulí, ktoré budete smažiť na olivovom oleji zo všetkých strán. (Cca 2-3 minúty z každej.) Potom pripravte quinú podľa návodu na obale a uvarte brokolicu v pare. Nakoniec rozdeľte jednotlivé porcie do škatuliek, ozdobte zelenou cibuľkou a pridajte odrezok z citróna.
Stredomorský kuskus
Na stredomorský kuskus budete potrebovať: 1 a ½ hrnčeka vareného cíceru, 1 lyžicu olivového oleja, ½ lyžičky rasce, ½ lyžičky soli, 1 hrnček kuskusu, ¾ lyžičky soli, 1 lyžicu okurkového petržlenu, 2 lyžice čerstvo na , 8 hrnčekov miešaného šalátu, tahini
Začnite tým, že si pripravíte cícer, ktorý uvaríte podľa návodu. (Je dôležité si ju ale namočiť deň vopred.) Potom ju prepláchnite a zmiešajte ju s olivovým olejom, soľou a rascou. Ďalej pripravte kuskus, ktorý taktiež uvaríte podľa návodu na obale. Akonáhle je hotový, pridajte k nemu olivový olej a ďalšie ¾ lyžičky soli a petržlenovú vňať. Nakoniec nakrájajte ostatnú zeleninu, všetky ingrediencie zmiešajte a pridajte pastu tahini.
Prečítajte si: Najlepšie recepty z tekvice
Cestoviny z jedného hrnca
Na cestoviny z jedného hrnca budete potrebovať: 450 g cestovín linguine, 400 g paradajok z plechovky, 3 strúčiky cesnaku, 2 väčšie listy bazalky, ½ lyžičky chilli vločiek, ½ lyžičky sušeného oregana, 1 lyžicu čerstvo nakrájanej pažítky, 2 lyžice 2 olív ku vody, ½ hrnčeka syra feta, soľ a korenie
Vo veľkom hrnci spolu zmiešajte cestoviny, paradajky aj so šťavou, cesnak, nakrájanú bazalku, čili vločky, sušené oregano, čerstvú pažítku, olivový olej, vývar a vodu a všetko začnite spoločne variť. Akonáhle budú cestoviny al dente, všetko je hotové a môžete cestoviny dochutiť soľou, čiernym korením a syrom feta.
Najlepšia hnedá šošovka
Na najlepšiu hnedú šošovku budete potrebovať: 4 hrnčeky zeleninového vývaru, 1 a ½ hrnčeka hnedej šošovky, 1 a ½ lyžičky cibuľového prášku, 1 a ½ lyžičky papriky, 1 lyžičku oregana, ½ lyžičky cesnakového prášku, ½ lyžičky čierneho petržlenu pita chlieb, biely jogurt, koriander, nakrájané paradajky
Všetky ingrediencie (až na pita chlieb, jogurt a paradajky) dajte do väčšieho kastróla (nezabudnite šošovku deň vopred namočiť do vody). Potom počkajte, až sa začne obsah hrnca variť a počkajte cca 25 minút, kým šošovka úplne nezmäkne. V prípade potreby ešte dochuťte štipkou soli. Podávajte s pita chlebom, lyžicou jogurtu a paradajkami.
Tofu so zeleninou
Na tofu so zeleninou budete potrebovať: 2+2 lyžice olivového oleja (rozdelené), 450 g firm tofu, 2 strúčiky cesnaku, 1 červenú papriku, 1 červenú cibuľu, 5 hrnčekov nakrájanej brokolice, ryžu, jarnú cibuľku a sezamové semienka; Na omáčku: 1 lyžicu olivového oleja, ¼ hrnčeka sójovej omáčky, ½ lyžice javorového sirupu, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžičky omáčky z chilli a cesnaku, 1 lyžičku čerstvého zázvoru
Rozpáľte na panvičke olej a orestujte na ňom nakrájané tofu, ktoré nezabudnite pravidelne miešať. Akonáhle získa zo všetkých strán zlatú farbu, dajte ho bokom na tanier. Zatiaľ čo sa pripravuje tofu, zmiešajte v miske všetky ingrediencie na omáčku. Do rovnakej panvice dajte ďalšie dve lyžice oleja, pridajte cesnak a cibuľu a spoločne restujte. Pridajte brokolicu a nakrájanú papriku. Tofu servírujte zmiešané so zeleninou, ryžou a pripravenou omáčkou, ozdobené sezamovými semienkami a extra zelenou cibuľkou.