Jeseň už je tu, čo nám umožňuje skúšať nové recepty zo sezónnych potravín, ku ktorým nemáme po väčšinu roka prístup. Jednou z nich je lahodná maslová tekvica, ktorá obsahuje množstvo živín a dá sa z nej vykúzliť množstvo chutných jedál. Neviete, ako s ňou naložiť? V tom prípade vyskúšajte niektorý z našich nižšie uvedených tipov.
Tekvica v mnohých ľuďoch evokuje jeseň. Jej optimistická oranžová farba navyše rozbíja škaredú šeď všedných dní. Lenže, nie je tekvica ako tekvica. Pokiaľ zatiaľ nemáte s touto ingredienciou žiadnu skúsenosť, bude pre vás najjednoduchšie, keď sa rozhodnete pre prípravu chutnej maslovej tekvice.
Tú spoznáte podľa jej zvláštneho tvaru, ktorý mnohým pripomína baňatú hrušku, ktorej dĺžka môže byť aj 20 cm. Jej šupka býva svetlo oranžová. Keď túto tekvicu rozkrojíte, očarí vás svojou jasne oranžovou farbou, ktorá poukazuje na to, že je tekvica dostatočne zrelá.
Keď sme si túto krásku v krátkosti predstavili, nižšie sa pozrieme na to, ako s ňou môžete experimentovať.
Obsah článku
Pečená maslová tekvica
Budete potrebovať: 1 maslovú tekvicu, 1 lyžicu olivového oleja, 1 pálivú papričku, 60 ml javorového sirupu, 3 lyžice masla, 2 lyžice bieleho vínneho octu, 10 ks bobkového listu, soľ, korenie
Začnite tým, že predhrejete rúru na 200 °C a vyložíte plech papierom na pečenie. Tekvicu pozdĺžne rozkrojte a vydlabte z nej semená. Tiež nezabudnite z oboch častí dôkladne odstrániť šupku. (Nožom alebo škrabkou na zeleninu.) Obe časti potrite olivovým olejom av mieste rezu ich položte na plech. Nakoniec tekvicu osoľte a okoreňte a dajte ju do rúry, kde sa bude piecť po dobu 15-20 minút. Medzi tým pripravte zmes z nakrájanej pálivej papričky, javorového sirupu, masla a octu. Všetko zmiešajte av rajnici túto zmes postavte na sporák, kde ju budete miešať na miernom plameni. Akonáhle zhustne, môžete ju osoliť a odstaviť. Akonáhle tekvica vychladne, narežte ju ostrým nožom a do zárezov vložte bobkové listy a potrite ich marinádou. Pečte ďalších 45 minút a každých 10 minút pridávajte ďalšiu marinádu. Potom môžete podávať.
Polievka z maslovej tekvice
Budete potrebovať: 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, štipku muškátového orieška, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml smotany na varenie, 700 g maslovej tekvice, soľ, citrón, korenie
Predhrejte rúru na 220 °C a medzi tým olúpte, rozkrojte a vydlabte tekvicu. Tú potom nakrájajte na menšie mesiačiky. Následne hrubo nakrájajte cibuľu a olúpte cesnak. Všetky ingrediencie dajte na plech vyložený papierom na pečenie, osoľte ich, pokvapkajte ich olivovým olejom a dajte ich piecť na 30 minút. Akonáhle je zelenina pečená, dajte ju do hrnca, kde ju spojíte so zeleninovým vývarom a všetko krátko povaríte. Potom obsah hrnca rozmixujte, pridajte smotanu, soľ, muškátový oriešok a citrónovú šťavu. Ešte chvíľku spoločne všetko povarte a môžete podávať.
Koláč z maslovej tekvice
Budete potrebovať: 400 g maslovej tekvice, 2 jablká, citrónovú kôru, škoricu, soľ, hrsť mandlí, 150 g hladkej múky, 90 g masla, 1 lyžičku prášku do pečiva
Tekvicu a jablká očistite a nakrájajte ich na menšie kúsky. Následne dajte zmes do hrnca, zľahka podlejte vodou a na miernom plameni chvíľku varte s cukrom, citrónovou kôrou a škoricou. Že je to hotové poznáte podľa toho, že vám v hrnci vznikne hustejšia kaša. Medzi tým v mise zmiešajte múku, soľ, maslo a prášok do pečiva. Pridajte ešte cca 3 lyžice studenej vody a urobte cesto.
Cesto dajte do formy na koláč a urobte z neho dno a okraje koláča. Následne dajte do stredu pripravené pyré, na ktoré dáte mandle. Pečte na 180 °C počas 45 minút.
Tekvicové pyré
Budete potrebovať: 2 štipky soli, 4 lyžice masla, 4 zemiaky, 1 štipku rasce, 1 lyžičku ligurčeka, 2 lístky bobkového listu, 1 hrsť slnečnicových semienok, 0,5 maslovej tekvice
Začnite tým, že si očistíte a olúpete tekvicu. Rozkrojte ju a vydlabte z nej semená. Následne ju nakrájajte na kocky ako zemiaky. To isté urobte so zemiakmi, ktoré ošúpete, umyjete a nakrájate na väčšie kocky.
Tekvicu, zemiaky, bobkový list, rascu a ligurček dajte spoločne do jedného hrnca. Doplňte vodu a varte spolu cca 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Zlejte vodu do drezu, vyberte z hrnca bobkový list, pridajte do hrnca maslo a šťuchadlom (alebo mixérom) urobte kašu.
Pred podávaním nezabudnite krátko opražiť slnečnicové semienka, ktorými potom kašu ozdobíte pred servírovaním. Táto kaša sa hodí ako príloha k mäsovým jedlám, ktorých môže byť zaujímavým spestrením.
Akým spôsobom najradšej pripravujete maslovú tekvicu vy? Budeme radi, keď nám svoje nápady napíšete do komentárov pod článkom.