Patizón je druh zeleniny, ktorý patrí do čeľade tekvicovitých. Najčastejšie má bielu alebo oranžovú farbu jej sa počas letných mesiacov. Vzhľadom na to, že sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov, nižšie vám ponúkneme niekoľko receptov, ktoré môžete toto leto vyskúšať.
Patizónové placky
Budete potrebovať: ½ pationu, 1 zemiaka, 1 mrkva, 50 g anglickej slaniny, 1 vajce, mlieko (by oko), 3 lyžice hladkej múky, 1 lyžicu strúhanky, 1 lyžicu nakrájanej cibule, 3 strúčiky cesnaku, majoránku, olej
Oškriabte mrkvu a zemiaky a nakrájajte patizón, z ktorého vyrežete vnútro s jadierkami. Mrkva, patizón aj zemiaky nastrúhajte, osoľte a nechajte chvíľu odstáť. Potom zlejte všetku prebytočnú vodu. Do základu pridajte vajíčko, strúhanku, korenie a ostatné suroviny, mimo oleja, na ktorom budete patizónové placky smažiť z oboch strán.
Patizónová polievka
Budete potrebovať: 1 patizón, 2 zemiaky, maslo, 1 cibuľu, soľ, 1,5 l zeleninového vývaru, mlieko, tavený syr
Nakrájajte a olúpte patizón a zbavte ho jadierok. Následne na oleji osmažte cibuľku, pridajte patizón a nakrájané očistené zemiaky. Potom pridajte vývar a nechajte nejaký čas variť. Akonáhle bude zelenina mäkká, pridajte do hrnca trochu mlieka a syr. Polievku nakoniec rozmixujte tyčovým mixérom a môžete podávať.
Nakladaný patizón
Budete potrebovať: patizóny, mrkva, cibuľu, kôpor, nové korenie, horčičné semienko, celé korenie, bobkový list, cesnak, čiže, papriku, chren; Na nálev: 46 g soli, 166 g cukru, 0,4 l octu
Najprv si pripravte nálev, ktorý urobíte tak, že zvaríte vodu, soľ, cukor a ocot. Potom nechajte túto tekutinu vychladnúť.
Medzi tým nakrájajte patizóny na kocky. Na dno veľkého (a hlavne čistého) zaváracieho pohára dajte bobkový list, korenie, nové korenie, mrkvu, cibuľu a ďalšie ingrediencie, ktoré zaistia, že bude mať patizón po naložení naozaj delikátnu chuť. Potom zhruba do polovice pohára nasypte nakrájaný patizón.
Na patizón potom dávajte ďalšiu vrstvu korenia, ako sme spomenuli pri výrobe prvej vrstvy. Na túto vrstvu dajte zvyšok patizónu a opäť pridajte vrstvu korenia. Nakoniec nalejte na všetku zeleninu s korením pripravený nálev a sterilujte ako sa to robí pri nakladaných uhorkách.
Vyprážaný patizón
Budete potrebovať: 1 patizón, polohrubú múku, 2 vajcia, soľ, strúhanku, olej
Patizon najskôr zbavte šupky a potom ho nakrájajte na kúsky, ktoré osolíte a necháte z nich vypotiť prebytočnú vodu. Pokojne ho takto nechajte aj 30 minút. Následne patizón utrite papierovým obrúskom a obaľte ho v múke, vajci a strúhanke. Nakoniec ho vyprážajte na panvici tak, ako vyprážate klasické rezne. Podávajte s varenými zemiakmi.
Aký je váš obľúbený recept z patizónu? Pokiaľ máte nejakú vlastnú špecialitu, budeme radi, keď nám ju napíšete do komentárov pod článkom.