Zázračné mliečne kvasenie: Ako spolu súvisí fermentácia, probiotiká a naše zdravie?

pexels-roman-odintsov-5150202
Článok zverejnený: 20.6.2022 , dátum aktualizácie: 13.10.2022

Keď hovoríme o konzumácii fermentovaných potravín, celkom často skĺzne reč k mliečnemu kvaseniu. Ide o špeciálny proces výroby mliečnych produktov, ktorý dokáže predĺžiť ich trvanlivosť. Súvisí spolu ale nejako fermentácia a probiotiká? To, a mnoho ďalších informácií, vám prezradíme v našom dnešnom článku.

Keď jete jogurt, pijete kefír a podobne, pravdepodobne vás nenapadne premýšľať o tom, že by tieto výrobky neexistovali, keby sme nepoznali proces mliečneho kvasenia. Tiež si len málo ľudí vie predstaviť, čo sa počas tohto procesu vlastne presne deje.

Keďže je život dosť dlhý na to, aby sa nám získané znalosti mohli jedného dňa hodiť, nižšie sa pozrieme na všetko, čo by ste mali o procese mliečneho kvasenia vedieť.

Mliečne kvasenie

Pokiaľ ste pripravení, tak môžeme začať.

Čo je mliečne kvasenie?

Ako už bolo povedané, mliečne kvasenie je proces, počas ktorého sa používajú baktérie, kvasinky a ďalšie mikroorganizmy , ktoré sa živia mliečnym cukrom. Touto premenou vznikajú plyny, kyseliny a alkohol. Vďaka tomu majú kvasené mliečne produkty špecifickú konzistenciu a chuť. V priebehu fermentácie sa používajú predovšetkým laktobacily , ale výrobcovia môžu používať aj ďalšie mikroorganizmy.

Čo sa presne deje?

Začína sa tým, že sa do mlieka, alebo do iného základu, pridajú vybrané druhy kultúr, ktoré začnú s premenou. Mliečne výrobky tiež dokážu fermentovať samy od seba, ale aj napriek tomu sa do nich pridávajú špeciálne kultúry, vďaka ktorým sa dá proces fermentácie bezpečnejšie kontrolovať a riadiť.

Pôsobením mikroorganizmov dochádza k stravovaniu kyslíka, čo je jeden z dôvodov, prečo majú fermentované mliečne výrobky kyslastú chuť. Podľa použitej technológie môže proces fermentácie trvať niekoľko dní až týždňov.

Mohlo by vás zajímat:  Akú zvoliť diétu podľa krvných skupín A, B, AB alebo 0?

Čo je mliečne kvasenie

Benefity mliečneho kvasenia

Pravdepodobne vás neprekvapí, že konzumácia výrobkov, ktoré boli vytvorené metódou mliečneho kvasenia, môže mať mnoho pozitívnych vplyvov na zdravie ľudského organizmu.

Ich pravidelná konzumácia môže prispieť k:

  • Lepšie vstrebateľnosti živín
  • Redukciu zápalov
  • Upevnenie zdravia
  • Podpore zdravia srdca
  • Podpore normálnej činnosti imunitného systému
  • Lepšej kontrole krvného cukru
  • Redukciu hmotnosti
  • Nakopnutie činnosti mozgu

V niektorých prípadoch sa hovorí aj o tom, že konzumácia fermentovaných mliečnych výrobkov môže viesť k zmierňovaniu ťažkostí spôsobených intoleranciou laktózy. Nemusí to ale platiť pre všetkých.

Dôležitosť probiotík

Dôležitosť probiotík

Za väčšinou týchto benefitov stoja probiotiká. Čo to ale vlastne je? Vo svojej podstate ide o živé mikroorganizmy , ktoré dokážu osídliť zažívací trakt. To je žiaduce, pretože správne zvolené kmene žijú s naším telom vo vzájomnej symbióze. Môžu nás napríklad chrániť pred hnačkou a zápchou, dokážu posilňovať našu imunitu, a niektoré druhy dokonca dokážu priaznivo ovplyvňovať našu náladu.

Je ale pochopiteľné, že na to všetko nestačí, aby ste si dali raz za mesiac kefír, a potom čakali, že sa stane zázrak. Aby ste mohli z pozitív probiotík maximálne ťažiť, mali by ste ich vášmu telu dopriať pravidelne av adekvátnom množstve.

Zároveň by ste nemali zabudnúť na užívanie prebiotík. To sú zase oligosacharidy, ktorými sa priateľské mikroorganizmy živia. Z toho dôvodu je žiaduce, aby ste probiotiká a prebiotiká užívali spoločne. (Aby to bolo trochu komplikovanejšie, zdroje prebiotík sú iné, než sú zdroje probiotík.)

Jednou z ciest, ako dosiahnuť v tomto ohľade harmóniu, je dlhodobé užívanie doplnkov stravy s obsahom probiotík a prebiotík.

Zdroje informácií

https://www.probiotikus.sk/probiotika/ – Všetko o probiotikách (slovensky)

https://www.wikiskripta.eu/w/Probiotiká,_prebiotiká,_synbiotiká – Probiotiká, prebiotiká a synbiotiká (slovensky)

https://sk.wikipedia.org/wiki/Kvasenie – Kvasenie (slovensky)

https://www.healthline.com/nutrition/lacto-fermentation – Všetko o mliečnom kvasení (anglicky)

Značky:, , , ,

SÚVISIACE PRÍSPEVKY

od
Zdravie máme iba jedno. Preto je dôležité poznať svoje telo a venovať sa prevencii. Aspoň to je moje nepísané krédo, ktorým sa pokúšam riadiť každý deň. Tiež je to prístup, ktorý sa snažím dostať do každého jedného článku. Verím, že aspoň jedného z vás motivuje k tomu, aby sa k sebe správal s väčším rešpektom.
Predchádzajúci príspevok Next Post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ohodnoťte tento článek
0 shares