Keď hovoríme o konzumácii fermentovaných potravín, celkom často skĺzne reč k mliečnemu kvaseniu. Ide o špeciálny proces výroby mliečnych produktov, ktorý dokáže predĺžiť ich trvanlivosť. Súvisí spolu ale nejako fermentácia a probiotiká? To, a mnoho ďalších informácií, vám prezradíme v našom dnešnom článku.
Keď jete jogurt, pijete kefír a podobne, pravdepodobne vás nenapadne premýšľať o tom, že by tieto výrobky neexistovali, keby sme nepoznali proces mliečneho kvasenia. Tiež si len málo ľudí vie predstaviť, čo sa počas tohto procesu vlastne presne deje.
Keďže je život dosť dlhý na to, aby sa nám získané znalosti mohli jedného dňa hodiť, nižšie sa pozrieme na všetko, čo by ste mali o procese mliečneho kvasenia vedieť.
Pokiaľ ste pripravení, tak môžeme začať.
Obsah článku
Čo je mliečne kvasenie?
Ako už bolo povedané, mliečne kvasenie je proces, počas ktorého sa používajú baktérie, kvasinky a ďalšie mikroorganizmy , ktoré sa živia mliečnym cukrom. Touto premenou vznikajú plyny, kyseliny a alkohol. Vďaka tomu majú kvasené mliečne produkty špecifickú konzistenciu a chuť. V priebehu fermentácie sa používajú predovšetkým laktobacily , ale výrobcovia môžu používať aj ďalšie mikroorganizmy.
Čo sa presne deje?
Začína sa tým, že sa do mlieka, alebo do iného základu, pridajú vybrané druhy kultúr, ktoré začnú s premenou. Mliečne výrobky tiež dokážu fermentovať samy od seba, ale aj napriek tomu sa do nich pridávajú špeciálne kultúry, vďaka ktorým sa dá proces fermentácie bezpečnejšie kontrolovať a riadiť.
Pôsobením mikroorganizmov dochádza k stravovaniu kyslíka, čo je jeden z dôvodov, prečo majú fermentované mliečne výrobky kyslastú chuť. Podľa použitej technológie môže proces fermentácie trvať niekoľko dní až týždňov.
Benefity mliečneho kvasenia
Pravdepodobne vás neprekvapí, že konzumácia výrobkov, ktoré boli vytvorené metódou mliečneho kvasenia, môže mať mnoho pozitívnych vplyvov na zdravie ľudského organizmu.
- Lepšie vstrebateľnosti živín
- Redukciu zápalov
- Upevnenie zdravia
- Podpore zdravia srdca
- Podpore normálnej činnosti imunitného systému
- Lepšej kontrole krvného cukru
- Redukciu hmotnosti
- Nakopnutie činnosti mozgu
V niektorých prípadoch sa hovorí aj o tom, že konzumácia fermentovaných mliečnych výrobkov môže viesť k zmierňovaniu ťažkostí spôsobených intoleranciou laktózy. Nemusí to ale platiť pre všetkých.
Dôležitosť probiotík
Za väčšinou týchto benefitov stoja probiotiká. Čo to ale vlastne je? Vo svojej podstate ide o živé mikroorganizmy , ktoré dokážu osídliť zažívací trakt. To je žiaduce, pretože správne zvolené kmene žijú s naším telom vo vzájomnej symbióze. Môžu nás napríklad chrániť pred hnačkou a zápchou, dokážu posilňovať našu imunitu, a niektoré druhy dokonca dokážu priaznivo ovplyvňovať našu náladu.
Je ale pochopiteľné, že na to všetko nestačí, aby ste si dali raz za mesiac kefír, a potom čakali, že sa stane zázrak. Aby ste mohli z pozitív probiotík maximálne ťažiť, mali by ste ich vášmu telu dopriať pravidelne av adekvátnom množstve.
Zároveň by ste nemali zabudnúť na užívanie prebiotík. To sú zase oligosacharidy, ktorými sa priateľské mikroorganizmy živia. Z toho dôvodu je žiaduce, aby ste probiotiká a prebiotiká užívali spoločne. (Aby to bolo trochu komplikovanejšie, zdroje prebiotík sú iné, než sú zdroje probiotík.)
Jednou z ciest, ako dosiahnuť v tomto ohľade harmóniu, je dlhodobé užívanie doplnkov stravy s obsahom probiotík a prebiotík.
Zdroje informácií
https://www.probiotikus.sk/probiotika/ – Všetko o probiotikách (slovensky)
https://www.wikiskripta.eu/w/Probiotiká,_prebiotiká,_synbiotiká – Probiotiká, prebiotiká a synbiotiká (slovensky)
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kvasenie – Kvasenie (slovensky)
https://www.healthline.com/nutrition/lacto-fermentation – Všetko o mliečnom kvasení (anglicky)