Od vianočných stánkov sa k vám line vôňa pečených gaštanov a vy na ne zrazu dostanete chuť. Jedlé gaštany sú totiž skvelou delikatesou, ktorú si radi doprajeme práve v zimnom období, keď nás dokážu krásne prehriať. Túto jesennú pochúťku si ale ľahko môžete pripraviť aj doma v teplovzdušnej rúre!
Skvelé domáce pečené gaštany
Pripravte si gaštany v pohodlí svojho domova s minimom surovín a vybavenia. Potrebovať na ne budete:
- 500 g jedlých gaštanov
- vodu
- štipku soli
Začnite výberom vhodných gaštanov, ideálne sú väčšie a pravidelne tvarované plody, ktoré na sebe nemajú žiadne známky plesní a poškodenia. Gaštany by mali byť ťažké a pevné na dotyk. Pred samotným pečením ich narežte ostrým nožom, ideálne do tvaru kríža . Narezanie je dôležité preto, aby vám pri pečení gaštany nepopraskali v rúre. Zárez je vedený na hornej, guľatej strane plodu a je hlboký asi 1-2 mm, nechcete poškodiť vnútorný plod, ale narezať iba jeho šupku. Takto narezané gaštany presuňte do misy s vodou a nechajte ich máčať zhruba 30 minút . Tento krok vám zaistí, že sa gaštany pri pečení nevysušia a zostanú krásne vláčne. Potom ich osušte a rovnomerne rozložte na plech s papierom na pečenie. Pečte ich v teplovzdušnej rúre na 200 stupňov Celzia asi 25 minút. V polovici pečenia ich môžete ľahko premiešať, aby sa pekne opekli zo všetkých strán. Pokiaľ chcete, aby boli gaštany vláčne, vložte do rúry misku s vodou, ktorá sa bude postupne odparovať. Šupka by mala byť na povrchu krásne popraskaná a gaštany by mali mať zlatistú farbu. Upečené gaštany nechajte vychladnúť, olúpte a podávajte len tak samotné alebo so štipkou soli. Gaštany môžete ochutiť aj rozpusteným maslom alebo rôznymi dipmi.
Čo ste nevedeli o jedlých gaštanoch
Gaštany nie sú len chutnou pochúťkou, ktorú si často spájame s vianočnými trhmi, ale aj v elike zdravou potravinou . Obsahujú totiž vitamín C , ktorý podporuje imunitný systém a vlákninu , ktorá je kľúčová pre správne trávenie a vstrebávanie živín . Navyše ich môžete konzumovať bez výčitiek, pretože obsahujú veľmi málo tuku v porovnaní s ostatnými orechmi. Sú teda ideálnou desiatou pre tých, ktorí dbajú na zdravý životný štýl a strážia si svoju váhu. Sú tiež prirodzene bezlepkové , teda vhodné pre celiakov, a sú prirodzeným zdrojom prírodnej energie . Obsahujú totiž komplexné sacharidy, ktoré sa postupne uvoľňujú a poskytujú tak dlhodobú energiu. Posledným ich zdravotným benefitom je to, že obsahujú draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a správnu funkciu srdca. Gaštany teda nie sú len vianočnou pochúťkou, ale rozhodne stojí za to ich zaradiť do svojho pravidelného jedálnička. Príprava v teplovzdušnej rúre je tak rýchlym riešením, ako si jedlé gaštany dopriať častejšie.
Zdroje
9 Intriguing Health Benefits of Chestnuts (healthline.com)