Hustý medovkový sirup si mnoho ľudí obľúbilo piť v čase pred spaním. O medovke lekárskej sa totiž hovorí, že má upokojujúce účinky, ktoré podporujú ničím nerušený spánok. Aké má tento sirup, ktorý je možné piť za studena, výhody? A ako presne sa dá doma pripraviť? To všetko vám prezradíme nižšie.
Ako už bolo povedané, medovkový sirup a jeho účinky na spánok, už mnohí poznajú. V skutočnosti to ale nie je jediná výhoda, ktorú vám môže ponúknuť. Niektorí ľudia ho používajú na kašeľ, ale v tomto prípade nemusí byť medovkový sirup až taký prospešný.
Ako s ním teda správne zaobchádzať, aby ste z neho dostali maximum? A existujú aj nejaké zaujímavejšie receptúry na prípravu medovkového sirupu, ktoré obsahujú aj ďalšie ľahko dostupné bylinky?
Obsah článku
Použitie medovkového sirupu
Keď pominieme skutočnosť, že medovkový sirup pijú niektorí z nás pred spaním , dá sa využiť aj pri mnohých ďalších problémoch, s ktorými sa dá v bežnom živote stretnúť.
Medovka, a sirup z nej, môže mať pozitívny vplyv na:
- Redukciu stresu
- Redukciu úzkostí
- Zlepšenie kognitívnych funkcií
- Trávenie
- Nevoľnosť
- Menštruačné kŕče
Pokiaľ sa navyše rozhodnete, že si z medovky urobíte balzam , môžete ho pravidelne aplikovať aj na opary. Medovkový olej je možné zase použiť na zmiernenie bolesti zubov. Stačí ho trochu aplikovať na vatovú tyčinku a potrieť ním ďasno.
Myslite ale na to, že niektorí citlivejší ľudia môžu po požití medovky pociťovať nežiaduce účinky. Patrí medzi ne bolesť hlavy , vracanie, bolesť brucha a alergická reakcia. Pozor si na ňu musia dať aj užívatelia niektorých liekov. (Sedatíva, barbituráty, lieky na štítnu žľazu…)
Pokiaľ vás medovka zaujala, nižšie vám poradíme, s čím sa dá medovka pri príprave sirupu kombinovať.
Recept na medovkový sirup
Základný medovkový sirup
Budete potrebovať:
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček vody
- 1 hrnček čerstvých lístkov medovky
V dostatočne veľkom hrnci zahrejte vodu spolu s cukrom a pridajte do nej umyté lístky medovky. Tekutinu priveďte do varu a za občasného miešania ju nechajte prebublávať asi 1 minútu. Počkajte, až sa cukor rozpustí a tekutina získa tiahlejšiu konzistenciu a následne sirup odoberte z platne. Potom ho nechajte asi 30 minút stáť. Pred uchovaním sirup sceďte cez sitko, alebo cez čisté plátno do čistej zbernej nádoby, a dajte ho do chladničky.
Medovkový sirup s mätou
Budete potrebovať:
- 2 hrsti čerstvých lístkov mäty
- 2 hrsti čerstvých lístkov medovky
- 1 kg cukru
- 2 citróny
- 1 l vody
Očistite lístky mäty a medovky pod tečúcou vodou a následne bylinky nakrájajte na menšie kúsky. V dostatočne veľkom hrnci dajte variť vodu s cukrom a počkajte, až sa cukor rozpustí. Akonáhle sa tak stane, dajte do hrnca aj bylinky a nechajte ich chvíľku variť.
Po niekoľkých minútach odoberte hrniec z platne a do cukrového rozvaru pridajte nakrájané kolieska citróna. Zmes nechajte stáť cez noc. Ráno ju znova povarte a nakoniec ju prefiltrujte cez sitko, alebo cez čisté plátno do zbernej nádoby, ktorú potom môžete uchovávať v chladničke.
Máte nejaký vlastný recept na domáci medovkový sirup? Pokiaľ áno, budeme radi, keď nám ho napíšete do komentárov pod článkom.
Zdroje informácií
https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses – Všetko o medovke (anglicky)
https://www.southernliving.com/recipes/lemon-balm-simple-syrup-recipe – Recept na medovkový sirup (anglicky)