Konzumácia červenej repy všeobecne zvyšuje odolnosť organizmu. Môže byť nápomocná aj pri liečbe rakoviny. Pravidelné pitie šťavy z repy môže pomôcť nášmu organizmu aj pri boji s touto zákernou chorobou. Pektíny nám pomáhajú pri trávení, repa znižuje množstvo škodlivého cholesterolu a prečisťuje črevá.
Dosť často sa odporúča aj počas tehotenstva, kedy pomáha totiž pri zdravom vývoji plodu. Prospieva tvorbe červených krviniek, je vhodná aj pri chudokrvnosti a pomáha pri častých chrípkach a prechladnutiach. Najlepšie účinky na zdravie má surová. Pre lepšiu chuť sú najlepšie buľvy s maximálne osemcentimetrovým priemerom. Pri tepelnom spracovaní je lepšie ju pred varením nelúpať, aby tak nestrácala zbytočne veľa svojej životodarnej blahodárne pôsobiacej šťavy.
Obsah článku
Nátierka z červenej repy, orechov a cesnakom
Zaujímavá nátierka sa vždy hodí a slúži ako záchrana, keď vám príde nečakaná návšteva. Keď potrebujete pripraviť pohostenie alebo zaujímavú desiatu či rýchlu večeru. Skúste napríklad červenú repu zmiešať s vlašskými orechmi a cesnakom. Varenie repy vám zaberie tak hodinu az uvedeného množstva urobíte porcie pre 4 osoby.
Ingrediencie
- 250 g varenej či pečenej červenej repy
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 50 g bieleho jogurtu
- 2 lyžice majonézy
- soľ
- korenie
- cesnak
Príprava
Zmiešajte 250 g varenej alebo pečenej červenej repy, ktorú nastrúhate, pridajte 50 g nasekaných vlašských orechov, 3 prelisované strúčiky cesnaku, 50 g bieleho jogurtu a 2 lyžice majonézy. Osoľte, okoreňte a pekne premiešajte. Potom môžete podávať.
Nátierka z červenej repy s majonézou
Ingrediencie
- 1 ks červená repa
- 1 ks lučina
- 1 ks červená cibuľa
- 1 ks majonéza
- soľ
- korenie mleté
Postup prípravy
Červenú repu uvaríme v šupke. Poznáme to tak, že je možné pichnúť do polovice buľvy vidličkou. Po vychladnutí ju olúpeme a na strúhadle nastrúhame najemno. K repe pridáme lučinu alebo nátierkové maslo, červenú cibuľku nakrájanú nadrobno a asi 2 lyžice majonézy, ktorú môže nahradiť kyslá smotana alebo biely jogurt. Potom všetko veľmi dôkladne premiešame vidličkou. Podľa chuti nátierku dosolíme a okoreníme, môžeme tiež na dochutenie použiť nejakú bylinkovú soľ.
Nátierka z červenej repy a tvarohu
Ingrediencie
- 250 g predvarená červená repa
- 1 vanička nízkotučného tvarohu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ks menšia červená cibuľa
- soľ
- korenie
Postup prípravy
Červenú repu pokrájame na menšie kúsky a vhodíme ju následne do mixéra. Pridáme na kúsky pokrájanú cibuľu a olúpaný cesnak. Potom nátierku osolíme, okoreníme a chvíľku ju premixujeme, aby sa zelenina spojila. Potom pridáme tvaroh a ešte raz ho premixujeme. Iba na chvíľu, aby sa všetko premiešalo, nech repu nerozmixujete úplne na kašu. Nátierku preložte do misky a necháme ju aspoň hodinku v chladničke odležať a podávame ju natretú na čerstvom pečive.