Kombucha: Je to skutočne huba? + 5 účinkov na zdravie

pexels-tima-miroshnichenko-6545437
Článok zverejnený: 12.7.2021

Pokiaľ sa zaujímate o najnovšie trendy v zdravej výžive, určite ste sa stretli s kombucha nápojom. Naozaj je ale takým zázrakom, ako sa o ňom rozpráva? Alebo je to len marketingový trik, ktorý sa z vás snaží pod rúškom zdravia vymámiť peniaze? Na to sa pozrieme nižšie.

Kombucha čaj sa aktuálne nachádza v celom rade obchodov. Niektoré podniky ho majú dokonca aj na nápojovom lístku. Prípadne sa s ním stretnete na sociálnych sieťach. Málokto sa ale zaujíma o to, čo kombucha vlastne je. Nie každý navyše tuší, že má jej pitie aj nejaké vedľajšie účinky, pred ktorými je nutné mať sa na pozore.

Z toho dôvodu sme sa pre vás rozhodli spísať tohto podrobného sprievodcu pitím kombuchy, ktorý sa vám pokúsi odovzdať maximum informácií, ktoré by ste o nej mali vedieť.

pexels-pixabay-39347

Pokiaľ ste pripravení, tak môžeme začať.

Čo je to kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoj , ktorý sa obvykle vyrába z čierneho, alebo zo zeleného čaju. Na proces fermentácie sa používa kolónia baktérií a kvasiniek , pre ktorú sa vžilo označenie SCOBY . Tieto mikroorganizmy spolu žijú v symbióze. Čo znamená, že sa navzájom podporujú.

Farba kombuchy sa môže líšiť v závislosti od použitého čaju a od ďalších špecifík výroby. Obvykle sa ale pohybuje od medovej po tmavočervenú. V nadväznosti na dĺžku fermentácie sa odlišuje aj chuť jednotlivých druhov kombuchy. Tradične sa ale opisuje ako čiastočne sladká a čiastočne kyslá .

Zaujímavosťou je, že kombucha sa začala u nás pestovať ku koncu 1. svetovej vojny. Ako sa do našej krajiny dostala nie je úplne jasné. V prameňoch sa informácie dosť rôznia. Trend pitia kombuchy spadol pred dosiahnutím roku 1930. Ľudia totiž verili, že kombucha po požití rastie aj v ľudskom tele.

Kombucha a jej účinky na zdravie

Kombuche sa pripisuje široké spektrum pozitívnych účinkov na ľudské zdravie. Niektoré z nich sú dokonca dosť zásadné.

O kombuchu sa hovorí, že:

  • Môže ponúknuť pozitívne účinky zeleného čaju, ktorý sa často pije kvôli chudnutiu, či antioxidačným účinkom (musí byť ale vyrobená zo zeleného čaju, pochopiteľne)
  • Môže zabíjať potenciálne škodlivé mikroorganizmy
  • Môže znižovať riziko kardiovaskulárnych chorôb
  • Môže byť prospešná pre pacientov, ktorí trpia cukrovkou 2. typu (samozrejme je ale najprv dôležité poradiť sa s lekárom)
  • Môže zvýšiť príjem probiotík

Samozrejme, veľa záleží na tom, aká je prijímaná kombucha kvalitná. Tiež vám žiadna kombucha na svete nepomôže, keď sa k sebe budete správať v iných oblastiach zle. Nezabúdajte, že pre zdravý životný štýl je dôležitý aj spánok, alebo zdravý jedálniček. Bez toho to nejde.

Mohlo by vás zajímat:  Glukóza v krvi: Ako si udržať optimálne hodnoty cukru?

Môže mať nejaké negatívne účinky?

pexels-mali-maeder-141815

Budete možno prekvapení. Ale nadmerné pitie kombuchy môže mať aj nejaké tie negatívne účinky. O ktorých vám pravdepodobne nikto nepovedal.

V prvom rade, kombucha môže byť kaloricky veľmi výdatná. Takže jej nadmerný prísun môže viesť k nepozorovanému nárastu hmotnosti . Tiež sa môžete stretnúť s nadúvaním as nepohodlím v črevách. Okrem iného, kombucha často obsahuje cukry, ktoré môžu pri jej nadmernom pití prispievať k rozvoju hnačiek .

Z toho dôvodu sa oplatí si na etikete prečítať, či kombucha obsahuje aj nejaký pridaný cukor. Pokiaľ áno, rozhodne je lepšie to s ňou nepreháňať.

Kombucha potom nie je vhodná pre:

  • Pacienti s HIV
  • Pacientov s rakovinou
  • Pacientov s ochorením obličiek

U niektorých ľudí sa dokonca v zriedkavých prípadoch prejavila alergia na kombuchu. Zaznamenané boli aj prípady acidózy a problémy s pečeňou. Pokiaľ si teda nie ste stopercentne istí, pred zaradením kombuchy do nápojového lístka sa najskôr poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom.

Kombucha v tehotenstve

pexels-garon-piceli-2100341

Názory na pitie kombuchy v tehotenstve av období dojčenia sa rôznia. V prvom rade, kombucha obsahuje malé množstvo alkoholu. Z toho dôvodu sa v týchto dvoch štádiách života javí jej pitie ako úplne nevhodné. Navyše, kombucha nie je pasterizovaná . To znamená, že sa v nej môžu vyskytovať aj potenciálne škodlivé baktérie, ktoré by mohli ublížiť plodu. Problematický je aj obsah kofeínu.

Z toho plynie jediné. Počas tehotenstva a dojčenia je vhodnejšie pitie kombuchy odsunúť na dobu, kedy nebude ovplyvňovať nenarodené alebo zatiaľ na vás plne závislé dieťa.

Ako si pripraviť nápoj s kombuchy

Väčšina ľudí si kupuje kombuchu už hotovú. Okrem toho, že je to menej pracné si môžete vybrať zo širokej palety jej výrobcov. Niektorí ju dokonca dávajú aj príchute. Takže to pre vás bude atraktívnejšie aj z tohto konkrétneho dôvodu.

Mohlo by vás zajímat:  Sedmero byliniek proti stresu a úzkosti

Kombucha nápoj si ale môžete vyrobiť aj doma. Budete potrebovať 2 litre vriacej vody, 150 g cukru a 8 g veľmi kvalitného zeleného, alebo čierneho čaju. V neposlednom rade by ste mali mať po ruke aj kombucha kultúru, ktorá sa dá zohnať bez problémov od známych, alebo po internete.

Do veľkej sklenenej nádoby nalejte vriacu vodu a rozmiešajte v nej cukor. Potom do vody pridajte 8 g vybraného kvalitného čaju a nechajte 10 minút lúhovať. Potom čaj vyberte nekovovým predmetom a nechajte tekutinu vychladnúť na izbovú teplotu. Potom čaj prelejte do veľkého zaváracieho pohára a dajte doň kultúru. Hrdlo pohára zakryte čistým plátnom, ktoré zabráni vniknutiu mušiek. Pohár dajte na svetlé miesto, na ktoré nedopadá priame slnko. Priemerná doba fermentácie potom trvá zhruba 5-7 dní. Kombucha nikdy nesmie prísť do kontaktu s kovovými predmetmi.

Kefír, alebo kombucha? Čo je lepšie?

Mliečna kombucha neexistuje. Základom je vždy čaj. Čo nemusí milovníkom mliečnych výrobkov vyhovovať. Preto by sme im skôr odporučili kefír . Ako je to ale po stránke účinkov? Sú porovnateľné?

Kombucha býva kaloricky menej náročná ako kefír. Na druhú stranu, kefír obsahuje oproti kombuchu proteíny, tuky a vlákninu. V kefíre je navyše malé množstvo vitamínu D. (Spolu s vitamínom A, vápnikom a sodíkom.) V kombuchu je okrem vitamínu A aj vitamín B, vitamín C, zinok, meď, železo a mangán.

Kefír nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú neznášanlivosť alebo alergiu na laktózu. Tiež môže spôsobiť zmeny vo vyprázdňovaní a môže zvýšiť hladinu inzulínu v krvi. Kombucha ale môže spôsobovať nadúvanie, obsahuje kofeín a malé množstvo alkoholu. A tiež môže obsahovať potenciálne škodlivé mikroorganizmy.

Veľa teda záleží na vašom zdravotnom stave, či na práve panujúcej životnej situácii. Rozdiel je aj v chuťových a výživových preferenciách. Je to teda čisto na vašom uvážení, čomu sa rozhodnete dať prednosť.

Skúšali ste niekedy pitie kombuchy? Ak áno, aký máte na ňu názor?

Zdroje informácií

https://sk.wikipedia.org/wiki/Kombucha – Kombucha (slovensky)

https://www.healthline.com/nutrition/kombucha-scoby – SCOBY (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea – Pozitívne účinky kombuchy (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/kombucha-side-effects – Vedľajšie účinky kombuchy (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/kombucha-while-pregnant – Kombucha v tehotenstve av období dojčenia (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/kefir-vs-kombucha – Kombucha vs. Kefír (anglicky)

Značky:, , , , , , ,

SÚVISIACE PRÍSPEVKY

od
Zdravie máme iba jedno. Preto je dôležité poznať svoje telo a venovať sa prevencii. Aspoň to je moje nepísané krédo, ktorým sa pokúšam riadiť každý deň. Tiež je to prístup, ktorý sa snažím dostať do každého jedného článku. Verím, že aspoň jedného z vás motivuje k tomu, aby sa k sebe správal s väčším rešpektom.
Predchádzajúci príspevok Next Post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

0 shares