5 tipov, ako nájsť správnu motiváciu na cvičenie

Motivace
Článok zverejnený: 1.8.2015 , dátum aktualizácie: 24.11.2022

Nedobehnete už ani na autobus, ale na cvičenie sa nie a nie donútiť? Nezúfajte, trpíte podobným problémom ako dve tretiny ostatných. Na nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, ako sa namotivovať, začať a hlavne vytrvať.

1. Stanovte si cieľ

Tak ako na začiatku akéhokoľvek iného projektu, je dobré vedieť, čo chcete športom dosiahnuť. Ak nájdete konkrétny splniteľný a vyhodnotiteľný cieľ, ľahšie sa vám za ním pôjde. Ale pozor, nepreceňujte sa hneď v začiatkoch. Buďte trpezliví. Napríklad, ak je cieľom ubehnúť za rok 10 km, začnite na 500 m, za mesiac na 1 km bez odpočinku a tak ďalej. Nevzdávajte to pri prvom zlyhaní plánu. Radšej sa zamyslite, prečo nevyšiel, a skúste to napraviť.

2. Nájdite si šport, ktorý vás bude baviť

Tým najhorším, čo môžete urobiť, je, „utáviť sa“ na niečom, čo vás nebaví. Ak máte cieľ zlepšiť kondičku, nemusíte nutne chodiť do posilňovne alebo naháňať ubehnuté kilometre. Kúpte si napríklad korčule alebo kolobežku, pozvite priateľov na tenis alebo vyrazte na vodu. Akonáhle nájdete niečo, čo vás bude baviť, už nebudete počítať každú minútu cvičenia a zlepšenie príde samo.

3. Odmeňujte sa

Každý psychológ vám poradí odmeňovať sa: za zvládnutú poradu v práci, popoludní so svokrou… skrátka čokoľvek, čo je pre vás náročné. Ak máte problémy prinútiť sa cvičiť, nastoľte motivačný plán. Za každý zvládnutý tréning, aj keď napríklad nešiel podľa predstáv, si urobte malú radosť: kúpte si niečo dobré na jedenie alebo pitie či drobnosť, kvôli ktorej sa budete nabudúce na cvičenie zase tešiť. Zároveň pripojte aj vidinu dlhodobej odmeny, ktorá vás bude naozaj motivovať k splneniu cieľa. Malo by to byť niečo, po čom dlho túžite, ale nechcete si to dopriať len tak: napríklad pekná dovolenka.

Mohlo by vás zajímat:  Vákuum cvik: Tréning, ktorým posilníte svoje brucho

4. S parťákom to pôjde lepšie

Aj keď každý sledujete svoj vlastný cieľ, vo dvojici sa to lepšie ťahá. Zodpovednosť k parťákovi vás donúti doraziť na tréning, aj keď sa vám sakra nechce. A kde ho zohnať? Na internete nájdete množstvo zoznamiek pre rôzne typy športov, vznikajú aj špecializované posilňovne pre ženy. V rýdzo dámskom kolektíve nájdete nové kamarátky a prostredie, kam sa budete tešiť.

5. Kedy pomôže tréner

Najať si trénera nie je dobré len na to, aby vás kontroloval a „driloval“ pri cvičení, ale hlavne na to, aby vám v počiatku nastavil reálny tréningový plán. Zo svojich skúseností odhadne, ako rozložiť vaše sily tak, aby vás to hneď zo začiatku neodradilo. Začiatočníci mávajú tendenciu skočiť do cvičenia po hlave a rovnako rýchlo to zase vzdať. Telesné jadro aj myseľ treba totiž na cvičenie pripraviť – začína sa napríklad len jednou hodinou jogy a 30 minútami aeróbneho cvičenia týždenne. Tréner vám tiež poradí, ako si k tréningom zostaviť aj zdravý jedálniček.

Tak aký je váš cieľ a odmena, ktorú si sľúbite? S chuťou do toho a pol je hotovo!

Značky:

SÚVISIACE PRÍSPEVKY

od
Již od roku 2010 pro vás připravujeme obsah ze světa zdraví, životního stylu, psychologie a zdravé stravy. Stovky článků, milióny čtenářů. Děkujeme za vaši přízeň.
Predchádzajúci príspevok Next Post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

0 shares