Poradňa
 |
Zázračné semienka
|
Semienka sú proste skvelé. Môžete ich nechať naklíčiť, rozdrviť, pridať do ovsenej kaše alebo jogurtu, vylepšiť si s nimi smoothie, jesť je len tak, posypať s nimi šalát, obaliť v nich rezne alebo ich rozmixovať a natrieť na pečivo.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Ovsené vločky - raňajky šampiónov
DIY - zdravé lahôdky , ktoré si môžete urobiť sami
Zdravie schované pod škrupinou
Semená sú zárodky rastlín, a preto obsahujú neuveriteľné množstvo vitamínov a minerálov, ale aj proteínov, komplexných sacharidov a zdravých tukov - skrátka všetko, čo je potrebné k zdraviu a životu. Nakúpte si do zásoby radšej všetky a používajte ich tak často, ako je to len možné! Každý druh má svoje špecifiká a unikátne výživové vlastnosti, o ktoré náš jedálniček rozhodne nemôžeme ochudobniť.
Ľanové semienka - títo drobci v sebe ukrývajú ohromné množstvo omega 3 nenasýtených mastných kyselín, zdraviu prospešných fytoestrogénov - lignanov (majú antivírusové a protirakovinové účinky), ale aj mnoho vitamínov a stopových prvkov. Aby ste z nich mali úžitok, pred konzumáciou ich rozdrvte - keď ich necháte v celku, prejdú tráviacim ústrojenstvom v nezmenenej podobe (majú potom funkciu čističov čriev).
Svetlý sezam - príjemne orechová chuť je len čerešničkou na torte jeho zloženia. Sezam obsahuje beta karotén, horčík, zinok, vápnik, fosfor, draslík i železo. Práve teraz, na jar, s ním nešetrite - pomôže vám posilniť imunitný systém. Vďaka vysokému podielu vitamínov skupiny B, fosforu a horčíka ho iste uvítajú športovci, študenti, ťažko pracujúci aj ženy v menopauze.
Tmavý sezam - chuťovo výraznejší brat svetlého sezamu nie je o nič nutrične chudobnejší. Obľúbená pasta tahini sa ale väčšinou robí zo svetlej odrody a vďaka tomu, že sa semienka rozmixujú, sú živiny lepšie vstrebateľné. Čierny sezam zase vynikne v kuchyni pri varení a pečení.
Tekvicové semienka - zásobníky nenasýtených mastných kyselín môžete jesť len tak alebo v podobe oleja. Nájdete v nich tiež proteíny, karotény, enzýmy, vitamíny A, C, B1, B2, B3, E, ďalej zinok, selén, draslík, fosfor, horčík, vápnik, selén, mangán aj meď.
Slnečnicové semienka - horčík v slnečnicových semienkach spolupracuje s vápnikom na regulácii nervovej činnosti, aminokyselina tryptofán zase podporuje dobrú náladu. Slnečnice nezaostávajú ani v podiele vitamínov B6, E, D a minerálov selénu a mangánu.
Konopné semienka - nebojte sa ich omamných účinkov. Konopné semienko sa vyrába z technického konope. Pýši sa nenasýtenými kyselinami (gama linolénová a olejová, ďalej tiež alfa-linolénová), ktoré majú vplyv na náš reprodukčný systém a metabolizmus. Sú tvorené až z jednej štvrtiny proteínmi, obsahujú chlorofyl, lecitín, vitamíny skupiny B, vitamíny A, C aj E. Zastúpenie minerálov je samozrejmé. Semienka zoženiete lúpané aj nelúpané (tie v jogurte krásne chrumkajú).
Chia semienka - poklad aztéckych bežcov - semená šalvie hispánskej, predbehli v obsahu omega 3 nenasýtených mastných kyselín dokonca aj ľanové semienka. Pozitívne ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, ale aj dokážu poriadne zasýtiť. Nechajte chia semienka cez noc namočiť a uvidíte ako napučia!
Autor: Veronika Staňková
Späť na zoznam článkov
Súvisiaci články
Tuky a ich význam pre ľudský organizmus
12 dôvodov prečo jesť tekvicové semienka
Nie je ryža ako ryža