Poradňa
 |
Tuk - dobrý sluha, ale zlý pán
|
Už dávno bol prekonaný mýtus, že tuky v strave človeka sú v postate čistým zlom. Je pravda, že jeden gram tuku obsahuje viac energie (9 kcal), ako gram cukru (4 kcal) alebo bielkovín (4 kcal), ale na tento fakt možno hľadieť pozitívne - tuk Vám dá viac energie na cvičenie aj do života. Navyše až 30 % energie, ktorú jedinec za deň prijme, by malo pochádzať z práve z neho.
Vďaka tuku sú potraviny chutnejšie a lákavejšie, čo síce môže viesť pri ich nadmernej spotrebe k obezite, ale na druhej strane poskytujú ľuďom potešenie z jedla.
ČITAJTE TIEŽ:
Tuky a ich význam pre ľudský organizmus
Proteíny - všetko čo o nich potrebujete vedieť
Sacharidy - palivo a zdroj energie pre vaše telo
Niektoré vitamíny sa rozpúšťajú iba v tukoch, a teda by bez nich nepôsobili, ale tuky tiež obsahujú esenciálne mastné kyseliny, ktoré telo nevie samo vyrobiť, hoci ich nevyhnutne potrebuje (kyselinu linolovú "omega-6" a alfa-linolénovú - "omega-3").
Dôležité je rozlišovať tuky, ktoré sú pre človeka vhodné, od tých ostatných. Menej vhodné tuky sú také, ktoré boli priemyselne spracované (to sa netýka iba tukov) a obsahujú tzv. transmastné kyseliny, alebo také, ktoré pochádzajú z živočíšnej ríše.
Tie živočíšne totiž skrývajú nasýtené mastné kyseliny, pre zdravie nie úplne prínosné. Trans tuky a nasýtené tuky majú tú vlastnosť, že zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. A aby to nebolo zas tak jednoduché, zvyšujú predovšetkým hladinu zlého, škodlivého cholesterolu (LDL), naopak ten dobrý cholesterol (HDL) znižujú.
Nebezpečné trans tuky môžu vznikať aj z dobrých, nenasýtených tukov, a to ich nevhodným spracovaním (zahriatím, hydrogenáciou apod.), a preto je dobré hľadať iba prírodné a nespracované formy týchto látok. Podľa výskumov sa trans tuky podieľajú veľkou mierou na kardiovaskulárnych ochoreniach a výskyte rakoviny. Pri nákupoch sa preto radšej vyhýbajte potravinám, na ktorých obale sa uvádza obsah hydrogenovaného alebo čiastočne hydrogenovaného tuku.
Aby ste si teda neublížili a zbytočne kvôli cholesterolu neohrozovali zdravie, vyhýbajte sa tučným živočíšnym výrobkom (maslo, tučné mäso, syry a mliečne výrobky) a polotovarom (šišky, torty či plnené sušienky). Do jedálnička zaraďte tuky, ktoré sú nenasýtené a negatívny vplyv na hladinu cholesterolu nemajú. Jedzte tučné morské ryby, olivový olej, orechy a semená.
Problematika zdravých a nezdravých tukov je z veľkej časti záležitosťou chémie a zdôvodňovanie prospešnosti alebo škodlivosti jednotlivých mastných kyselín spadá do kompetencií fyziológov, inžinierov a chemikov. Laikom stačí vedieť, že by to nemali preháňať s pojedaním bôčika, masla a smotanových jogurtov, ani sa oddávať lacným plneným sušienkam, šiškám a ďalším takým pochutinám, pretože potom sa zvýši hladina cholesterolu v krvi, človek môže dostať infarkt alebo mŕtvicu a položiť si základy k vážnym zdravotným komplikáciám. Naopak si doprajte orechy a semená, namažte si toast arašidovým maslom a občas si dajte tučnú morskú rybu. Prebytočné kalórie vybehajte vonku alebo vycvičte v posilňovni s vedomím, že ste pre svoje zdravie urobili niečo užitočné.
Odtučnených výrobkov sa ale tiež zbytočne nebojte, väčšinou sú v jogurtoch "light" namiesto tuku len náhrady. Odtučnený tvaroh, cottage alebo mlieko v sebe nič pridaného a nežiaduceho neobsahujú, maximálne nechutia tak dobre.
Autor: Veronika Kuželová
Späť na zoznam článkov
Súvisiaci články
Chcete schudnúť? Pite!
Ako schudnúť? Máme pre vás zaručené tipy.
Chudnutie sa začína v hlave