Výživa
 |
Čínska medicína: Tipy pre každodenné stravovanie
|
Korene tradičnej čínskej medicíny siahajú až do doby 3000 rokov pred naším letopočtom. Tiež u nás si získala veľkú obľubu, pretože často dokáže pomôcť tam, kde klasická západná medicína nestačí. Okrem využívania bylín a akupunktúry je výživa hlavným nástrojom čínskych lekárov. Vďaka poznatkom čínskej medicíny je možné vyliečiť rôzne zdravotné problémy, upraviť stravovacie návyky, ale aj schudnúť.
Zásady stravovania podľa čínskej medicíny sa v mnohých bodoch zhodujú so súčasnými odporúčaniami. Medzi tieto zásady patrí jedenie čerstvých, priemyselne nespracovaných potravín. Mali by ste uprednostniť jednoduché jedlá, ktoré nie sú zložené z viac ako piatich zložiek. Snažte sa konzumovať viac ovocia a zeleniny ako mäsa. Neprejedajte sa, jedzte pestro, pravidelne, pomaly, v dobrej nálade a nič nepreháňajte. Keď niektoré pravidlo porušíte, nič sa nedeje - dôležité je si jedlo užiť a vychutnať.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Labyrintom pečiva
Malé triky počas stolovania
Vláknina - načo nám je dobrá
Nikdy by ste nemali ráno vynechať raňajky - tá je podľa rád čínskych lekárov najdôležitejším jedlom dňa. Raňajky by nemali obsahovať potraviny, ktoré u nás bežne raňajkujeme, ako sú jogurty, syry alebo surové ovocie a zeleninu, pretože ochladzujú organizmus. Optimálne je naopak napríklad obilná kaša so škoricou alebo teplá polievka, po ktorých si môžete v popoludňajších hodinách dopriať aj niečo menej zdravého, bez toho by to zaťažilo Váš organizmus.
Všeobecne neodporúčané potraviny sú výrobky z bieleho cukru a múky, všetky produkty z kravského mlieka, pečené, vyprážané a fritované jedlá, chladné a sladké nápoje, ale prekvapivo aj čerstvá zelenina a ovocie. Čínska medicína totiž odporúča zeleninu i ovocie krátko podusiť, aby bolo jedlo lepšie stráviteľné a nezaťažovalo energetickú dráhu sleziny. Naopak veľmi odporúčané sú obilniny, strukoviny, koreniny, polievky a všetky dusená jedla.
Pretože čínska medicína zastáva pravidlo umiernenosti, ani tieto pravidlá nemusia byť dodržiavané na sto percent. Človek by sa mal vždy riadiť zdravým rozumom a dávať prednosť potravinám, po ktorých sa cíti lepšie. V zime je teda rozumnejšie jesť teplé jedlá, v lete zase viac ovocia a zeleniny.
Čínska medicína rozdeľuje potraviny podľa piatich elementov - drevo, oheň, zem, kov a voda. Ideálny jedálniček by potom mal obsahovať potraviny od každého z týchto elementov, aby bol pestrý, zdravý aj chutný. Každý by pritom mal rešpektovať potreby svojho tela.
Chudnutie a správnu činnosť tráviaceho ústrojenstva tiež môžete podporiť akupunktúrou a užívaním čínskych byliniek.
Autor: Veronika Staňková
Späť na zoznam článkov
Súvisiaci články
Urobte si čas na jedlo
Jedlo ako droga
Čo jesť pred a po cvičení