Diéty a recepty

Nedeľa 11.4.2021 meniny má Estera

Recepty

Chlieb večer – áno, pokojne

Chlieb večer – áno, pokojne



Každý z nás, kto vyznáva ,,správny životný štýl“ si určite kladie otázku, či je vhodné chleba či pečivo ako zdroj sacharidov zaraďovať do večerného stravovania alebo či si ich ponechať skôr na ráno k raňajkám.

Nižšie uvedenými skutočnosťami  totiž boríme dlhoročné,  zažité mýty.

Riešenie je prekvapivo celkom jednoduché. Odpoveď nám poskytla osoba z najpovolanejších a to  Dipl. Ing. Ivan Mach, CSc., prezident Aliancie výživových poradcov a externí spolupracovník spoločnosti Penam, a.s.:

,,Musíme rozlišovať bežnú vyváženú a zdravú stravu a diétne režimy pri chudnutí, ktoré sú krátkodobé a mali by byť vždy prepojené s pohybovými aktivitami. Na celom svete je stále aktuálna tzv. nízko sacharidová diéta, kedy sa redukujú sacharidy, teda i škroby z pečiva, a to absolútne ale i v priebehu bežného dňa, takže večer sa už žiadne nekonzumujú. Pokiaľ  takúto diétu práve nedržíte, nie je dôvod nevziať  si napríklad i k večeri primerané množstvo kalórií z chleba, ktorými môžete doplniť energiu, aktuálne spotrebovanú popoludňajším a večerným pohybom, či cvičením a prípadne i stresovými aktivitami počas popoludňajšej fáze zamestnania. Väčšinou sa totiž chodí cvičiť a športovať až po bežnej pracovnej doba, tzn. v podvečer. Jednou z dôležitých zásad stravovania pri pohybových aktivitách je doplniť po cvičení do tela sacharidy a po nich bielkoviny (samozrejme i vodu), a to hlavne s ohľadom na regeneráciu unavených svalov, ktoré chceme zaťažiť tréningom napr. zajtra i pozajtra. Tým svaly najlepšie pripravíme na ďalšie fyzické aktivity, ktoré budú nasledovať ďalšie dni. K rýchlemu doplneniu energie do svalov a pálčivému pocitu hladu je samozrejme nezmysel dávať si nejakú sladkosť, ktorá môže spôsobiť tzv. glykemický šok a s ním i ďalšiu chuť na sladké s výnimkou primeranej porcie ovocia. Takže za vhodnú  večeru sa dá odporučiť napr. krajec celozrnného chleba  obložený zeleninou a kvalitnou šunkou (môj tip.: celozrnný ražný chlieb od Penamu), k nemu popíjame napr. nesladený aromatický ovocný čaj.“

A pokiaľ máte otázky ohľadne správneho životného štýlu , na ktoré by ste radi dostali odpoveď, neváhajte a  navštívte adresu http://www.penam.cz/forum/ , kde sa  ,,stretnete“  aspoň v písomnej forme nielen s pánom  Machom,  ale i s odborníkom na celiakiu Pharm Dr. Richardom Pflegrom a nutričnou poradkyňou Bc.Monikou Divišovou.

 


Naše tipy na večerné jedenie:


Pochúťka pre vegetariánov

2 plátky Celozrnného ražného chleba Penam
½ avokáda
Trochu nastrihaných klíčkov alebo žeruchy
Cherry rajčiny
Soľ, korenie
Citrónová šťava (nemusí byť)
                               
Pomačkanú  dužinu z avokáda, ktorú môžete i trochu pokvapkať citrónovou šťavou, zľahka posoľte a okoreňte. Namažte na celozrnný chlieb. Túto nátierku posypte žeruchou alebo klíčkami a na ne položte na plátky nakrájané rajčinky. Nakoniec   všetko priklopte druhým plátkom chleba. Rozpoľte  tak, aby ste získali dva trojuholníky, ktoré môžete spojiť dohromady a ozdobiť bazalkou.

 

Penam_1.jpg     Penam_zitny.jpg

 

 

Baklažánová nátierka v chlebovej lodičke
1 väčší baklažán
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica olivového oleja
Balenie plátkového 20% syru
Soľ
Nasekaná pažítka
Celozrnný pochúťkový chlieb Penam
Čierne olivy
                               
Baklažán rozpolíme a dáme piecť do rúry predhriatej na 180°C, pokiaľ dužina nezmäkne. Potom ju z baklažánu pomocou lyžice vydlabeme a spolu s cesnakom a olivovým olejom rozmixujeme na hladkú zmes. Dosolíme a pridáme i nasekanú pažítku. Baklažánovú  nátierku je nutné nechať vychladnúť.  Potom ju dáme na plátok syra do vopred pripravených na sucho opečených chlebových lodičiek. Nátierka je výborná v kombinácii s na sucho opečeným chlebom v tvare lodičky.
Tip: Chlebovú lodičku jednoducho upečieme tak, že vykrojené trojuholníčky vytvarujeme do formičiek na muffiny a dáme na krátko piecť do rúry.

 

Penam_2.jpg     Penam_pochotkovy.jpg

 

 

Jednohubky s reďkovkovou nátierkou
1 balenie odtučneného tvarohu
1 a pol zväzku reďkoviek
1 zväzok jarných cibuliek
Soľ
Celozrnný chlieb slnečnicový Penam
Petržlenová vňať
                                     
Reďkovky očistíme a nastrúhame najemno. Cibuľku pokrájame na malé kolieska. Všetko zmiešame s tvarohom a jemne dosolíme.  Nátierkou spojíme dva plátky chleba, ktoré nakrájame na štvorčeky (môžeme vykrajovať aj iné tvary), zdobíme nastrúhanou reďkovkou a petržlenovou vňaťou.

 

Penam_3.jpg     Penam_slunecnicova.jpg    

 

Viac informácií na www.penam.sk


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov