Diéty a recepty

Nedeľa 17.1.2021 meniny má Nataša

Recepty

Valentínska večera

Valentínska večera



Sviatok zamilovaných Svätý Valentín je tou pravou príležitosťou, aby sme sa presvedčili, čo je pravdy na starom dobrom príslovie Láska prechádza žalúdkom. Preto nie je určite od veci pripraviť svojmu miláčikovi parádní romantickú večeru pri sviečkach. Ale čo pripraviť, aby to bolo chutné a zdravé? Neviete? Prinášame vám niekoľko tipov pre inšpiráciu.

Pečená ryba so špenátom
K tomuto jedlu sa ako príloha hodí ryže. Ak chcete vytvoriť niečo zaujímavejšie, pridajte 1/2 čajovej lyžičky rozotreného cesnaku, 250g nakrájaných šampiňónov a 1/4 čajovej lyžičky oregana s trochou olivového oleja. To všetko pridajte k špenátu ešte pred tým, než ho dáte do nádoby na pečenie.

Suroviny:
300g mrazeného krájaného špenátu, 60g strúhanej mozarelly, 500g filiet z tresky Nowaco, soľ, korenie a citrónová šťava podľa chuti

Postup:
1. Nechajte pozvoľna v chladničke rozmraziť špenát a filety z tresky.
2. Predhrejeme rúru na 200 stupňov. Z rozmrazeného špenátu vytlačte prebytočnú vodu a rozprestrite ho na dno menšie nádoby na pečenie.
3. Posypte syrom a navrch dajte rybu. Okoreňte podľa chuti.
4. Zakryte fóliou. Počte 20 minút.

Množstvo: 2 porcie
Nutričné informácie na 1 porciu: 280kcal, 6g sacharidov, 50g bielkovín, 6g tuku

Bravčové rezančeky na medu
Kombinácia medu, škorice a jablčného pyré vytvorí na kúskoch bravčového mäsa zaujímavú glazúru. Vhodnou prílohou je ryža. Ako omáčku použite šťavu z panvice.

Suroviny: 2 chudé bravčové kotlety (po 150g), Medová glazúra: 1 polievkovej lyžice medu, 30g jablčného pyré, trochu škorice, soľ, korenie

Postup:
1. V malej miske zmiešajte med, jablčné pyré a škorice (a podľa chuti soľ a korenie).
2. Zahrejte nepriľnavou panvy, potom nechajte bravčové mäso po jednej strane asi 3 minúty zhnednúť.
3. Mäso obráťte a nalejte na neho medovou glazúru. Zakryte a varte 3 minúty.
4. Zložte pokrievku a na strednom plameni varte ďalších zhruba 10 minút. Raz obráťte.
5. Podávajte s ryžou. Glazúru nalejte na mäso aj na ryžu.

Množstvo: 2 porcie
Nutričné informácie na 1 porciu: 250kcal, 10g sacharidov, 30g bielkovín, 10g tuku

Čokoládové pokušenie

Na tomto pudingu je zaujímavé, že obsahuje veľmi málo tuku, a napriek tomu je vhodný aj pre tých, ktorí "potrebujú" čokoládu.

Suroviny:
140g múky, 150g cukru, 2 polievkové lyžice nesladeného kakaového prášku, 2 čajové lyžičky prášku do pečiva, 1 čajová lyžička soli, 120ml mlieka, 2 polievkové lyžice oleja, najlepšie repkového, 2 čajové lyžičky vanilky, 150g hnedého cukru, 35g nesladeného kakaového prášku, 420ml horúcej vody. Podľa chuti: 60g sekaných orechov.

Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 stupňov.
2. V stredne veľkej mise zmiešajte múku, biely cukor, dve polievkové lyžice kakaa, prášok do pečiva a soľ. Potom pridajte mlieko, olej, vanilku a orechy. Vytvorte hladkú zmes.
3. Nalejte ju na plech vymastený olejom alebo postriekaná sprejom na pečenie.
4. Zmiešajte hnedý cukor, 35g kakaa a horúcu vodu. Túto zmes opatrne nalejte na cesto.
5. Pečte 40 minút.

Množstvo: 9 porcií
Nutričné informácie na 1 porciu: 230kcal, 46 sacharidov, 3g bielkovín, 4g tuku

Chrumkavá jablká
Na prípravu dezertu jablká neloupejte, zvýši sa tým príjem vlákniny a živín. Chuť jabĺk podporíte malým množstvom korenia. Chrumkavé polevy docielite dôkladným premiešaním margarínu alebo masla s múkou tak, aby sa obalili každá čiastočka múky.

Suroviny: 1kg nakrájaných jabĺk, 50g cukru, 70g múku, 65 - 100g cukru, najlepšie polovica bieleho a polovina hnedého, 1/4 čajovej lyžičky škorice, 3-4 čajové lyžičky studeného margarínu alebo masla. Podľa chuti: 65g nasekaných mandlí alebo pekanových orechov, 1/4 čajovej lyžičky muškátového orecha, 1/4 čajovej lyžičky soli.

Postup:
1. Z jabĺk odstráňte jadra, olúpte ich a dajte na plech na pečenie. Posypte 50g cukru.
2. Zahrejte rúru na 190 stupňov.
3. V stredne veľkej mise zmiešajte múku, cukor, škoricu, muškátový oriešok a soľ. Odovzdajte margarín alebo maslo, ktoré prsty pomačkejte do múky tak, až bude vyzerať ako drobivý piesok. Podľa chuti pridajte orechy.
4. Zmes múky s margarínom rovnomerne rozprestrite na jablká.
5. Pečte 40 minút. Ak chcete chrumkavejšiu polevu, zvýšte posledných 5 minút teplotu na 200 stupňov.

Množstvo: 6 porcií
Nutričné informácie na 1 porciu: 260kcal, 50g sacharidov, 1g bielkovín, 6g tuku



Zdroj: Športová výživa od Nancy Clark


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiaci články
02-Jedlo-a-vyziva Rýchlo, chutne, diétne - 1.diel
02-Jedlo-a-vyziva Vianočný pečený čaj
02-Jedlo-a-vyziva Polievka pre zdravie i osvieženie