Diéty a recepty

Štvrtok 24.9.2020 meniny má Ľuboš / Ľubor

Recepty

Tipy na zdravé dezerty

Tipy na zdravé dezerty



Každý má občas chuť na niečo sladké, ale nie každý dezert je vhodný pre udržanie stabilnej hmotnosti a zdravia. Často sa odporúča uspokojiť maškrtný jazyk čerstvým alebo sušeným ovocím, ale to má k lákavému múčniku naozaj ďaleko. Jablko skrátka nikdy nemôže chutiť ako cheesecake a sušené marhule nedeľnú bábovku tiež zastúpia len ťažko.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Ako oklamať chute na sladké, slané, ...

Tipy na zdravé zeleninové šaláty

Tipy na zdravé nátierky

 

Väčšina dezertov má tú nevýhodu, že obsahujú veľa tuku a cukru, takže svojím zložením vyložene privolávajú do našich tiel kilogramy navyše. Existuje ale tiež veľa dobrôt, ktoré dokážu uspokojiť chuť a pritom spĺňajú kritériá zdravého stravovania.

Najväčším prehreškom bývajú múčniky z bielej pšeničnej múky, ktorá vie vďaka lepku vytvoriť nadýchaný a lahodný pekárenský výtvor. Ak túto múku nahradíte celozrnnou, špaldovou a ražnou, získate menej nadýchanú, ale zato zdravšiu verziu receptu. Vláknina obsiahnutá v celozrnných múkach pomáha udržiavať stabilnejšiu hladinu cukru v krvi a okrem toho má schopnosť prečistiť črevá. Nemyslite si ale, že buchta zo špaldovej múky je menej kalorická - je zdravšia, ale energetickú hodnotu má stále vysokú. To isté platí o hnedom cukre - je zdravší, než ten biely, ale počtom kalórií sa mu úplne vyrovná.

Aby sa dezert dal vyhlásiť za zdravý (a diétny), mal by obsahovať predovšetkým proteíny, zdravé tuky, komplexné sacharidy a nakoniec vlákninu. Proteíny sa do kulinárskeho počinu vpravia najlepšie použitím tvarohu, jogurtu či vajec. Zložité sacharidy dodáme celozrnnou múkou, zdravé tuky orieškami aj semenami a vlákninu ovocím.

Skúste sa inšpirovať týmito receptami a v nedeľu popoludní si pochutnajte na zdravom dezerte:


Proteínový koláč:

Suroviny: Potrebujete 125g odtučneného tvarohu vo vaničke, 1 celé vajce, 2 bielky, 40g 90% proteínu, vanilkovú esenciu, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1/2 lyžičky jedlej sódy, stéviu a ľubovoľné ovocie.

Postup: Zmiešajte tvaroh, vajcia, bielky a vanilkovú esenciu v mise, oslaďte stéviou alebo iným sladidlom. V inej mise premiešajte 40g proteínového prášku (akejkoľvek príchuti) s jedlou sódou a práškom do pečiva. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Sypkú zmes nasypte do misy s tvarohom a vajcami, premiešajte a vlejte do formy. Ozdobte ovocím (kokosom, škoricou ... podľa fantázie). Pečte 40 minút na 180 stupňov.

Mrkvový koláč:
Suroviny: Nachystajte si 4 vajcia, 1 hrnček jablčného džúsu, sladidlo, 2 lyžičky vanilkového extraktu, 1 hrnček celozrnnej múky, 2 rovné lyžičky jedlej sódy, 2 rovné lyžičky prášku do pečiva, 1/2 lyžičky soli, 2 lyžičky škorice a nastrúhanú mrkvu (3-4 hrnčeky). Na polevu budeme potrebovať odtučnený tvaroh, 200g žervé, trošku masla, čerstvú mätu a sladidlo (cukor, med, stévia).

Postup: Zmiešame zvlášť suché a mokré prísady, potom spojíme. Nalejeme do tortovej formy, pečieme 60 minút na 170 stupňov. Po upečení rozkrojíme na polovicu, votrieme zmes tvarohu, žervé, sladidlá a rozmixovanú čerstvú mätu. Zvyšok polevy rozotrieme hore na tortu a po stuhnutí výtvoru môžeme hodovať.

Diétne muffiny:
Suroviny: Použite 4 postrúhané hrušky (jablká), 1 vajce, 1/2 hrnčeka celozrnnej múky, pol hrnčeka vody (džúsu), lyžičku prášku do pečiva, škoricu a pol lyžičky sódy.

Postup:
Zmiešame suché a mokré ingrediencie zvlášť, potom všetko dohromady. Predhrejeme rúru na 170 stupňov. Pečieme 20 minút.

Dobrú chuť!


Autor: Veronika Staňková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiaci články
02-Jedlo-a-vyziva Tipy na zdravé a diétne raňajky
02-Jedlo-a-vyziva Tipy na zdravé a diétne desiaty
02-Jedlo-a-vyziva Tipy na zdravé a diétne obedy
02-Jedlo-a-vyziva Tipy na zdravé a diétne večere