Diéty a recepty

Nedeľa 7.3.2021 meniny má Tomáš

Recepty

Tipy na zdravé dezerty

Tipy na zdravé dezerty



Každý má občas chuť na niečo sladké, ale nie každý dezert je vhodný pre udržanie stabilnej hmotnosti a zdravia. Často sa odporúča uspokojiť maškrtný jazyk čerstvým alebo sušeným ovocím, ale to má k lákavému múčniku naozaj ďaleko. Jablko skrátka nikdy nemôže chutiť ako cheesecake a sušené marhule nedeľnú bábovku tiež zastúpia len ťažko.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Ako oklamať chute na sladké, slané, ...

Tipy na zdravé zeleninové šaláty

Tipy na zdravé nátierky

 

Väčšina dezertov má tú nevýhodu, že obsahujú veľa tuku a cukru, takže svojím zložením vyložene privolávajú do našich tiel kilogramy navyše. Existuje ale tiež veľa dobrôt, ktoré dokážu uspokojiť chuť a pritom spĺňajú kritériá zdravého stravovania.

Najväčším prehreškom bývajú múčniky z bielej pšeničnej múky, ktorá vie vďaka lepku vytvoriť nadýchaný a lahodný pekárenský výtvor. Ak túto múku nahradíte celozrnnou, špaldovou a ražnou, získate menej nadýchanú, ale zato zdravšiu verziu receptu. Vláknina obsiahnutá v celozrnných múkach pomáha udržiavať stabilnejšiu hladinu cukru v krvi a okrem toho má schopnosť prečistiť črevá. Nemyslite si ale, že buchta zo špaldovej múky je menej kalorická - je zdravšia, ale energetickú hodnotu má stále vysokú. To isté platí o hnedom cukre - je zdravší, než ten biely, ale počtom kalórií sa mu úplne vyrovná.

Aby sa dezert dal vyhlásiť za zdravý (a diétny), mal by obsahovať predovšetkým proteíny, zdravé tuky, komplexné sacharidy a nakoniec vlákninu. Proteíny sa do kulinárskeho počinu vpravia najlepšie použitím tvarohu, jogurtu či vajec. Zložité sacharidy dodáme celozrnnou múkou, zdravé tuky orieškami aj semenami a vlákninu ovocím.

Skúste sa inšpirovať týmito receptami a v nedeľu popoludní si pochutnajte na zdravom dezerte:


Proteínový koláč:

Suroviny: Potrebujete 125g odtučneného tvarohu vo vaničke, 1 celé vajce, 2 bielky, 40g 90% proteínu, vanilkovú esenciu, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1/2 lyžičky jedlej sódy, stéviu a ľubovoľné ovocie.

Postup: Zmiešajte tvaroh, vajcia, bielky a vanilkovú esenciu v mise, oslaďte stéviou alebo iným sladidlom. V inej mise premiešajte 40g proteínového prášku (akejkoľvek príchuti) s jedlou sódou a práškom do pečiva. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Sypkú zmes nasypte do misy s tvarohom a vajcami, premiešajte a vlejte do formy. Ozdobte ovocím (kokosom, škoricou ... podľa fantázie). Pečte 40 minút na 180 stupňov.

Mrkvový koláč:
Suroviny: Nachystajte si 4 vajcia, 1 hrnček jablčného džúsu, sladidlo, 2 lyžičky vanilkového extraktu, 1 hrnček celozrnnej múky, 2 rovné lyžičky jedlej sódy, 2 rovné lyžičky prášku do pečiva, 1/2 lyžičky soli, 2 lyžičky škorice a nastrúhanú mrkvu (3-4 hrnčeky). Na polevu budeme potrebovať odtučnený tvaroh, 200g žervé, trošku masla, čerstvú mätu a sladidlo (cukor, med, stévia).

Postup: Zmiešame zvlášť suché a mokré prísady, potom spojíme. Nalejeme do tortovej formy, pečieme 60 minút na 170 stupňov. Po upečení rozkrojíme na polovicu, votrieme zmes tvarohu, žervé, sladidlá a rozmixovanú čerstvú mätu. Zvyšok polevy rozotrieme hore na tortu a po stuhnutí výtvoru môžeme hodovať.

Diétne muffiny:
Suroviny: Použite 4 postrúhané hrušky (jablká), 1 vajce, 1/2 hrnčeka celozrnnej múky, pol hrnčeka vody (džúsu), lyžičku prášku do pečiva, škoricu a pol lyžičky sódy.

Postup:
Zmiešame suché a mokré ingrediencie zvlášť, potom všetko dohromady. Predhrejeme rúru na 170 stupňov. Pečieme 20 minút.

Dobrú chuť!


Autor: Veronika Staňková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiaci články
02-Jedlo-a-vyziva Tipy na zdravé a diétne raňajky
02-Jedlo-a-vyziva Tipy na zdravé a diétne desiaty
02-Jedlo-a-vyziva Tipy na zdravé a diétne obedy
02-Jedlo-a-vyziva Tipy na zdravé a diétne večere