Diéty a recepty

Štvrtok 24.9.2020 meniny má Ľuboš / Ľubor

Recepty

Tipy na zdravé nátierky

Tipy na zdravé nátierky



Nátierky sú neoddeliteľnou súčasťou stravy väčšiny slovenských domácností. Hodia sa k namazaniu na pečivo, ale aj ako dip k zelenine či krekrom na párty alebo len tak k vínu.

Aby sa z ľahkého občerstvenia nestala desiata plná nezdravých tukov, je lepšie vyhnúť sa nátierkovým základom z majonézy alebo tatárskej omáčky, ale aj z nátierkových masiel a margarínov.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Tipy na zdravé a diétne raňajky

Tipy na zdravé a diétne desiaty

Tipy na zdravé a diétne obedy

Tipy na zdravé a diétne večere

 

Podstatou zdravých nátierok by mali byť ingrediencie s množstvom bielkovín, ale minimom tuku. Takéto požiadavky spĺňa napríklad odtučnený tvaroh alebo čerstvé syry (ako Gervais, Lučina, Cottage či Ricotta). Nič nemusí brániť ani použitiu obyčajného masla, kyslej smotany, gréckeho jogurtu či majonézy light, ale treba myslieť na to, že podiel nasýtených tukov (aj kalórií) je v týchto lahôdkach nezanedbateľný.

Záleží len na vás, aké ďalšie suroviny si do zdravej nátierky namiešate. Čím viac bielkovín a zeleniny pridáte, tým lepšie nutričné vlastnosti bude nátierka mať. Použite papriku, paradajky, uhorky, olivy, ale aj tvrdé syry s nižším podielom tuku, vajcia, tofu, ryby, šunku alebo kuracie mäso. Pre záverečné dochutenie využite svoju fantáziu a siahnite po cibuli, cesnaku, čerstvých bylinkách i korení. Na dozdobenie použite semienka (sezamové, ľanové, konopné, tekvicové, slnečnicové), ktoré do jedla dodajú zdravé tuky a podporia pocit sýtosti.

Skúste sa inšpirovať niektorou z týchto zdravých a veľmi jednoduchých nátierok:


Fitness Budapešť: Zmiešajte vaničku odtučneného tvarohu s nadrobno nakrájanou červenou paprikou. Nátierku osoľte, okoreňte a dochuťte sladkou alebo štipľavou paprikou v podobe korenia. Nebojte sa ani cibule - tá dodá nátierke ráz a rozprúdi váš metabolizmus.

Makrelová dobrota: Oberte mäso z jednej údenej makrely. Zmiešajte ho s čerstvým syrom (Lučinou), osoľte a okoreňte. Pridajte na jemno nakrájanú jarnú cibuľku a na záver nátierku skrášlite čiernym a bielym sezamom. Táto nálož omega 3 nenasýtených mastných kyselín vám zaistí skvostný gurmánsky zážitok, ale aj extra zdravé cievy.

Diétne tuniaková:
Plechovku tuniaka vo vlastnej šťave (v oleji pre menej diétnu verziu) skombinujte s čerstvým syrom alebo tvarohom. Okoreňte podľa chuti, pokvapkajte citrónom a vmiešajte kúsky čiernych i zelených olív. Táto nátierka je výborná v kombinácii s paradajkami, preto si odpustite pečivo, vydlabte vnútrajšky paradajok (z ktorých potom môžete uvariť napríklad polievku) a paradajky naplňte zdravou tuniakovou dobrotou.

Light cesnačka: Kto by nemal rád cesnakovú nátierku? Miesto tučnej majonézy stavte na tvaroh, tučný tvrdý syr zameňte za nízkotučný alebo za tofu a cesnakom nešetrite. Chuťové bunky rozdiel takmer nepostrehnú, ale môžete sa staviť, že tie tukové okolo pása áno!

Štíhla vajíčková: Vajíčkovej nátierke sa veľa ľudí vyhýba zo strachu, aby po jedálenských orgiách neprišiel žlčníkový záchvat. Uvarte vajcia na tvrdo, zamiešajte ich do Ricotty alebo syra Cottage, dochuťte cibuľkou, kyslými uhorkami, soľou a korením a môžete si dopriať proteínovú desiatu bez obáv o svoje zdravie.

Pri jedení nátierok veľmi záleží aj na tom, čo nimi namažete. Uprednostnite celozrnné pečivo pred bielym pšeničným, nátierky servírujte na malých ryžových krekroch alebo ako podklad použite zeleninu. Šalátová uhorka na kolieska, lodičky farebnej papriky či vydlabané paradajky sú nielen zdravšie, než akékoľvek pečivo, ale tiež sú originálne a na pohľad vyzerajú so zdravými náterkami veľmi pekne.


Autor: Veronika Staňková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiaci články
02-Jedlo-a-vyziva Urobte si čas na jedlo
02-Jedlo-a-vyziva Jedlo ako droga
02-Jedlo-a-vyziva Ako na dovolenke nepribrať