Diéty a recepty

Pondelok 28.9.2020 meniny má Václav

Diéty

Vyčistite organizmus šťavou

Vyčistite organizmus šťavou



S príchodom jari a leta prichádza potreba trochu zvoľniť tempo. Organizmus počas zimy pracoval na plné obrátky, preto by bolo dobré mu dopriať odpočinok a telo tzv. vyčistiť od nežiadúcich látok. K tomu môžu byť nápomocné rôzne očistné diéty, ktoré organizmus opäť naštartujú k plnému výkonu. Skúste zaradiť do svojho pôstu ovocné a zeleninové šťavy. Dokážu zázraky.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Večera zdravo a rýchlo

Ako si správne rozvrhnúť jedlo počas dňa (noci)?

Zdravé vitamíny

 
Ak ste sa teda rozhodli držať pôst je dôležité, aby ste nezabudli zaradiť do svojho dočasne zmeneného stravovacieho režimu zeleninové a ovocné šťavy. Práve tie zohrávajú dôležitú úlohu pri rôznych diétach a detoxikáciu organizmu. Málokto ale vie, prečo tomu tak je. Povieme vám, aký význam šťavy majú a čo je ich účelom.

1. Zaplaviť organizmus veľkým množstvom tekutín.
 
2. Poskytnúť "odpočinok" tráviacim orgánom. Ovocné a zeleninové šťavy obsahujú cukry v jednoduchej forme a len malé množstvo bielkovín, takže si telo môže na čas oddýchnuť od zložitého trávenia potravy. Organizmu uľavuje tiež to, že vo väčšine ovocia a zeleniny nie je tuk alebo olej.
 
3. Dodať telu potravu s nízkym obsahom kyselinotvorných látok. Vysoký obsah týchto látok majú napríklad bielkoviny a tuky.
 
4. Obmedziť procesy hnitia. Bielkoviny ľahko hnijú, takže ak budete držať pôst a piť zeleninové a ovocné šťavy, potom výrazne znížite tvorbu kyseliny močovej a purínu v organizme.
 
5. Znížiť možnosť vzniku kvasných procesov. Cukry a škroby patria medzi potraviny, ktoré kvasia. Výskyt zložitých cukrov a veľké množstvo škrobu vždy spôsobí kvasenie, ktorým sa tvoria plyny v žalúdku a v tenkom čreve. V šťavách je nepatrný podiel škrobov a cukry v nich obsiahnuté majú väčšinou jednoduchú stavbu. Nevyžadujú trávenie, nezdržujú sa teda príliš dlho v žalúdku, aby tam začali kvasiť, ale sa priamo vstrebávajú do krvi.
 
6. Dodať tie zložky potravy, ktoré udržiavajú zásaditú povahu tkanív. Sodík, draslík, vápnik a horčík sa vyskytujú predovšetkým v zelenine a ovocí. Práve tieto látky udržujú a vyrovnávajú potrebu zásaditého prostredia. Najbohatší zdroj uvedených minerálov sa však nachádza tesne pod šupkou. Akonáhle olúpete zemiaky, repu alebo jablká, najväčšiu časť drahocenných minerálov zničíte. Ak máte kvalitný odšťavovač, využije sa ovocie alebo zelenina v maximálnej miere a nedôjde k strate vitamínov a minerálov. Kuchynský odšťavovač je pre túto príležitosť dobrým pomocníkom, vyberajte si v ponuke pokiaľ možno z tých najkvalitnejších, je to investícia do zdravia, ktorá sa vám bohato vyplatí.
 

Autor: Monika Kuželová


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiaci články
02-Jedlo-a-vyziva Chcete schudnúť? Pite!
10-Zdravie-a-zivotny-styl Chudnutie sa začína v hlave
01-diety Chudnutie sa začína v hlave