Fithall magazín

Utorok 17.9.2019 meniny má Olympia

Poradňa

7 červených potravín, ktoré chránia pred rakovinou prsníka

7 červených potravín, ktoré chránia pred rakovinou prsníka



Prirodzene farebné potraviny, teda ovocie a zelenina, obsahujú určité rastlinné pigmenty, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine prsníka. Vyberajte ale len také, o ktorých viete, že nie sú chemicky ošetrené. A čím sú ovocie a zelenina farebnejšie a majú intenzívnejšiu farbu, tým sú tiež zdravšie.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Ako skladovať potraviny

Bezlepková strava neznamená zdravá výživa

7 najlepších spaľovačov tuku


Rastlinný pigment sa nazýva anthocyanín a patrí do skupiny flavonoidov, u ktorých boli spozorované ochranné vlastnosti proti rakovine.
Anthocyanín sa prirodzene vyskytuje v ovocí a zelenine červenej, modrej alebo purpurovej farby.

1. Červená kapusta

Hlávka kapusty obsahuje 36 rôznych anthocyanínov, ktoré chránia organizmus pred rakovinou. Preventívne účinky proti rakovine má tiež vďaka svojmu vysokému obsahu antioxidantov. Ak antioxidanty telu chýbajú, nastáva metabolický problém označovaný ako oxidačný stres, ktorý býva tiež jedným z rizikových faktorov pre vznik rakoviny.

2. Červená repa
Podobne ako červená kapusta obsahuje látky s protirakovinovými účinkami a veľa vzácnych minerálnych látok: sodík, draslík, vápnik, jód i kobalt. Preto je výborným spojencom odtučňovacích procedúr a súčasťou liečivých diét pri chorobách pečene a obličiek. Posilňuje imunitu, zmierňuje priebeh chrípky alebo prechladnutia, reguluje krvný obeh, predchádza zápche a má priaznivé účinky na vlasy aj pokožku, hlavne pri ekzémoch. Varená červená repa dodá telu rozpustné vlákniny znižujúce hladinu cholesterolu.

3. Reďkovky
Bohaté na antioxidanty. Bolo dokázané, že pomáhajú znížiť šírenie buniek rakoviny prsníka. Okrem toho laboratórne štúdie s japonskými klíčkami reďkovky dokázali, že významne znižujú výskyt nádorov mliečnej žľazy.

4. Červená mrkva
Plná beta-karoténu podobne ako oranžové odrody. Červená a purpurová farba navyše značí antioxidačnú silu.

5. Jablko

Červené a ružové šupky poukazujú na prítomnosť anthocyanínov potláčajúcich rakovinové bujnenie. Okrem toho obsahuje quercetín- flavonoid, ktorý inhibuje rast karcinómu prsníka podľa laboratórnej štúdie v petriho miske.

6. Sladké zemiaky - batáty
Ružové alebo fialové slnká majú vysoký obsah antioxidantov. Oranžové telo naznačuje obsah beta karoténu, u ktorého bolo preukázané, že znižuje riziko rakoviny prsníka až o 25%, ak sa konzumuje pravidelne. Japonská štúdia na potkanoch ukázala, že extrakt zo sladkých zemiakov redukuje existujúce rakovinové nádory prsníka a brzdí rast nových.

7. Hrozno
Vyberte si červené pre bohatý výskyt antioxidantov v šupke. Dostanete rovnakú protirakovinovú zložku ako z vína, ale bez alkoholu.

 

 

Autor: Monika Kuželová


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Na čo si dať pozor na etiketách potravín
Jedlo a výživa Čo sú funkčné potraviny a superpotraviny?
Jedlo a výživa Nemajte hlad. Potraviny, ktoré vás zasýtia.