Fithall magazín

Pondelok 3.8.2020 meniny má Jerguš

Poradňa

Sacharidy pri chudnutí. Áno či nie?

Sacharidy pri chudnutí. Áno či nie?



Sacharidy, cukry, uhľohydráty alebo karbohydráty sú jednou z troch základných živín, nevyhnutných vo výžive človeka. V poslednej dobe sa sacharidy netešia príliš veľkej obľube, pretože okolo nich panuje mnoho mýtov a skreslených informácií.

Dôležité je uvedomiť si, že sacharidy a cukry nie sú jedno a to isté. Ako cukry označujeme sacharidy, ktoré sú rozpustné vo vode a majú sladkú chuť.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Sacharidy, bielkoviny, tuky - Viete, kde ich nájsť?

Vyrysovať postavu Vám pomôžu sacharidové vlny

Sacharidy - palivo a zdroj energie pre vaše telo

 

Sacharidy možno deliť podľa zložitosti ich molekulárneho zloženia na monosacharidy, ktoré sú najjednoduchšie, rýchlo sa vstrebávajú do krvného obehu a rapídne dokážu zdvihnúť hladinu krvného cukru, čo nie je práve žiaduce. Medzi ne patrí napríklad glukóza (hroznový cukor) alebo fruktóza (ovocný cukor). O niečo zložitejšie sú disacharidy, tvorené dvoma cukrovými jednotkami. Najznámejšími zástupcami sú sacharóza (repný cukor), maltóza (sladový cukor) a laktóza (mliečny cukor). Polysacharidy - komplexné cukry, sú potom zložené z mnohých molekúl a zvyčajne nemajú sladkú chuť. Taký klasický polysacharid je napríklad škrob, ale ďalej tiež glykogén a vláknina.

Sacharidy fungujú v ľudskom tele ako zdroj okamžitej energie (glukóza a fruktóza), ale tiež ako zdroj zásobnej energie (škrob, glykogén).

Kvôli vplyvu jednoduchých cukrov na hladinu cukru v krvi by tieto sacharidy mali tvoriť maximálne 1/6 ich celkového denného príjmu. Zvyšok musia pokryť sacharidy komplexné, ktoré pankreas nenúti produkovať toľko inzulínu.

Vo svojom jedálničku obmedzte na minimum obyčajný biely cukor a priemyselne spracované cukrárenské výrobky (oplátky, sušienky, šišky, cukríky). Ani cukor trstinový nie je z hľadiska stability cukru v krvi žiadnym zázrakom, ale určite je vďaka obsahu minerálnych látok vhodnejší, než cukor biely. Dajte si tiež pozor na nadmernú konzumáciu ovocia - aj keď je zdravé a prírodné, obsahuje veľa vitamínov a vlákniny, je tiež bohatým zdrojom monosacharidov.

Rovnako tak sú z hľadiska cukrov zákerné mliečne výrobky, pretože sa v nich ukrýva laktóza. Keď si potom doprajete sladený ovocný jogurt, príliš svojmu organizmu (napriek reklamám v televízii) neprospejete.

Polysacharidy Vám naopak zaručia stabilnú hladinu cukru v krvi, ktorá chráni pred pocitmi únavy, výskytom diabetu, ale aj nadmerným ukladaním tukových zásob. Nevyhýbajte sa preto zemiakom, celozrnným obilninám, strukovinám a zelenine (najlepší zdroj sacharidov!).

Ak máte sladkú chuť radi, riaďte sa niekoľkými jednoduchými pravidlami a nebudete priberať na váhe. Sladké jedlá zaraďte do prvej polovice dňa a vždy ich doplňte bielkovinami alebo zdravými tukmi, ktoré znížia hodnotu ich glykemického indexu. To znamená, že ak si dáte na raňajky sladký muffin, skombinujte ho napríklad s bielym jogurtom, alebo si dajte pár orechov. Ďalším vhodným okamihom pre sladkú odmenu je cesta z posilňovne. Asi pol hodiny po cvičení potrebujete doplniť cukor do svalov. Ten sa neuloží ako podkožný tuk, ale ako zásobný glykogén ( 1/3 je v pečeni, 2/3 vo svaloch). Jeho zásoba po 30 - 90 minútach cvičenia totiž dochádza. Ak človek drží hladovku či prísne diéty a pritom cvičí, zásoby glykogénu sú vyčerpané a telo si berie ako zdroj energie hlavne proteíny - svaly. Preto keď cvičíte, jedzte komplexné sacharidy, bielkoviny a zdravé tuky.

S príjmom sacharidov to nepreháňajte, ale rozhodne sa ich ani nebojte, pretože vo forme polysacharidov sú skvelým zdrojom paliva pre náš organizmus.


Autor: Veronika Staňková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Clean eating - jedzte čisto!
Jedlo a výživa Tuky a ich význam pre ľudský organizmus
Jedlo a výživa Ako nakupovať pri redukcii hmotnosti