Fithall magazín

Štvrtok 19.4.2018 meniny má Jela

Jedlo a výživa

Instantné jedlá a polotovary vs. domáca kuchyňa. Čo je lepšie?

Instantné jedlá a polotovary vs. domáca kuchyňa. Čo je lepšie?



Možno, že vás v prvej chvíli po prečítaní názvu článku napadne, že je to predsa úplne jasné. Polotovary a instantné jedlá jednoducho nikdy nemôžu konkurovať domácim dobrotám. Zdanie ale môže klamať. Skúste hneď nezavrhnúť vopred pripravené jedlá a ani a priori nefandite tým domácim.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Zostavte si svoj zdravý jedálniček

3 užitočné spôsoby, ako strážiť správne porcie jedla

Zimné vitamínové bomby - neprehliadnite tieto potraviny!

 

Prečítajte si pre a proti každého z variantov a zakomponujte ich do svojho jedálnička tak, aby ste dosiahli svoje ciele:

Instantné jedlá - sú rýchlo hotové, takže šetria náš čas - a ten je v dnešnej dobe luxusnou komoditou. Bolo by ale smutné, keby sme čas, ušetrený prípravou jedla, strávili v starobe v ordináciách lekárov, kvôli diabetu, vysokému tlaku alebo žalúdočným vredom.

Pretože ľudia všeobecne majú času málo a príprava chutných a zdravých pokrmov čas vyžaduje, je niekedy nepohodlné vyvárať strukoviny, ryžu, dusiť mäso, nakupovať, čistiť a tepelne upravovať zeleninu a potom ešte upratovať a umývať riad. Producenti potravín preto prišli s napoly instantnými variantmi - napr. predvarenou ryžou, zemiakmi do mikrovlnnej rúry či cícerom v plechovke. Proti takýmto produktom nemožno skoro nič namietať (okrem nižšieho obsahu vitamínov a minerálov).

Ďalším variantom sú instantné proteínovo - sacharidové nápoje či energetické tyčinky, ktoré by mali suplovať bežné jedlo. Spoločne s nimi do seba dostanete potrebné živiny, ale takéto riešenie je vhodné naozaj len v prípadoch najvyššej časovej tiesne.

Ľudia sa viac zaujímajú o to, čo vkladajú do úst, a preto sa aj bežné polotovary začali vyrábať vo zdravších variantoch, s nižším podielom emulgátorov, farbív, stabilizátorov a konzervantov.

Najhoršie riešenie predstavujú klasické instantné jedlá a polotovary, plné chemikálií a lacný fast food. V tomto prípade je lepšie nejesť nič, pretože hlad vám, na rozdiel od týchto priemyselných lahôdok, neublíži.

Domáca kuchyňa - jednoznačnou výhodou doma pripravovaného jedla je, že presne viete, čo obsahuje. Jednotlivé ingrediencie si môžete sami vybrať, rozhodnete sa pre ich technologickú úpravu, a aj dochutenie volíte podľa svojich preferencií.


Ako nevýhodu v tomto type stravovania môžu niektorí vidieť časovú náročnosť - jedná sa ale o čas vložený do zdravia svojho i svojej rodiny, takže výhovorka na jeho nedostatok je naozaj len výhovorkou.

Domáca strava môže ale tiež napáchať pekné škody na vašej postave i kondícii, a to v prípade, že pri varení používate príliš veľa bielej múky, cukor, olej či vyprážate a solíte ako o život.

Domáca kuchyňa by mala znamenať predovšetkým čerstvosť, jednoduchosť, veľa zeleniny, chudého mäsa, vhodný spôsob skladovania potravín i hotových jedál, ale aj čas strávený pri stole s ľuďmi, ktorých máme radi.

 

 

660x250_5.jpg

 

Autor: Veronika Červenková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Čo jesť pred a po cvičení
Jedlo a výživa Zdravé jedlo mi nechuti. Čo s tým?
Jedlo a výživa Surové, varené, pečené, vyprážané, dusené - ako si jedlo pripraviť?