Fithall magazínStreda 24.2.2021 meniny má MatejJedlo a výživa
Je zdravé konzumovať tmavú čokoládu, alebo je to len ďalší marketingový humbug? Počas posledných desiatich rokov ste mohli čítať rad článkov, ktoré na čiernu čokoládu peli samú chválu. Údajne obsahuje osobitné antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať mnohým ochoreniam, napríklad ochoreniu srdca. Čo je na tom pravdy? Čierna čokoláda a kakao naozaj zlepšuje funkciu krvných ciev. Dokázali to štúdie publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Prvá štúdia zistila, že tmavá čokoláda alebo kakao môže zvýšiť hladinu HDL (dobrého) cholesterolu v tele a zastaviť nežiadúcu oxidáciu LDL (zlého) cholesterolu. Ďalšie štúdie ukázali, že sto gramov horkej čokolády denne, konzumovanej po dobu niekoľkých týždňov, zníži krvný tlak a vylepší citlivosť na inzulín. Priaznivé účinky boli najvýraznejšie u ľudí vo veku nad 50 rokov. Čierna čokoláda alebo kakao tiež znižuje riziko vzniku nebezpečných krvných zrazenín. Pritom mliečna alebo biela čokoláda tieto priaznivé účinky na organizmus nemajú.
Výživové doplnky? Áno, ale ....
![]() Súvisiace články ![]() ![]() ![]() |
||||||||||
|