Fithall magazín

Štvrtok 14.12.2017 meniny má Branislava / Bronislava

Jedlo a výživa

Život bez pšenice. Ide to!

Život bez pšenice. Ide to!



V dávnych dobách si ľudia tiež kládli otázku, ako žiť bez pšenice, avšak vtedy mala úplne odlišný význam. Pšenica predstavovala a stále predstavuje plodinu, ktorá dokáže nasýtiť milióny ľudí a zabrániť hladomoru a ak sa úroda nepodarila, museli ľudia riešiť, ako prežijú bez nej.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Celiakia, alergia, intolerancia - alebo za všetkým hľadaj lepok

Pufované chlebíčky - čo na ne hovorí dietológ?

Biela vs. celozrnná - akú múku si vybrať?

 

Dnes v našej zemepisnej šírke hladomorom rozhodne netrpíme, a preto si môžeme dovoliť zaoberať sa otázkou, ako žiť bez pšenice, nie z hľadiska nedobrovoľného škvŕkania v bruchu, ale z hľadiska stále sa zväčšujúcich tukových zásob v našom podkoží.
  
Je pravda, že sa pšenica za niekoľko posledných desaťročí zmenila - aby jej bolo veľa a rástla rýchlo, tak bola vystavená genetickým modifikáciám, po ktorých jej zostalo len pramálo spoločné s pšenicou, ktorú konzumovali naši predkovia.
  
Problémom číslo jedna sú teda genetické modifikácie, o ktorých zatiaľ nevieme, ako veľmi negatívne môžu pôsobiť na naše zdravie.
  
Problémom číslo dva je skladovanie. Keď si v minulosti farmár vypestoval pšenicu na svojom poli za domom a sám si ju spracoval alebo odviezol do mlyna, bolo jej relatívne málo, takže ju nikde nemusel dlho skladovať. Tej troche, ktorú mal k dispozícii, sa venoval, s láskou ju pravidelne chodil prevzdušňovať a strážil, aby ju nenapadali cudzopasníci (tým bola pšenica aj múka z nej samozrejme náchylnejšia, pretože sa nestriekala žiadnou chémiou).
  
Dnes je pšenica skladovaná v obrovských silách, kde leží niekedy i roky, takže k nej nemôže vzduch, obilie vlhne a plesnivie. Plesne produkujú toxické látky, ktoré sa potom prostredníctvom obilných výrobkov dostanú do nášho tela. Ani u bio múky si veľmi nepomôžeme - možno skôr naopak! Tým, že nie je bio obilie nijako chemicky ošetrované, je na plesne oveľa náchylnejšie.
  
Bez pšenice samozrejme žiť možno, pretože máme k dispozícii nespočetné množstvo iných možností, ako sa nasýtiť. Otázkou je, prečo by sme to robili, keď len z hladkej pšeničnej múky upečiete tie najnadýchanejšie múčniky?
  
Veľa ľudí sa pšenici vyhýba kvôli proteínu lepku. Na tento proteín existuje alergia a ochorenie sa potom volá celiakia. Na tento proteín môže byť človek tiež intolerantný, ale nejedením pšenice z preventívnych dôvodov sa vôbec ničomu nepredíde! Buď alergickí či intolerantní ste, alebo nie ste.
  
Veľa ľudí sa pšenici vyhýba, pretože verí, že po nej priberajú. Skôr, ako pšenica, má ale priberanie na svedomí celková skladba jedálnička a pohybová nečinnosť. Potom, čo pšeničné výrobky z vášho menu vylúčite, samozrejme trochu schudnete a budete sa cítiť lepšie, pretože v okamihu, kedy budete striktne skúmať, v čom pšenica/ lepok je alebo nie je, si budete s väčšou pravdepodobnosťou dávať pozor aj na ostatné zložky potravy.
  
Ak radi pečiete alebo si nedokážete predstaviť život bez pečiva, ale chcete skúsiť pšenicu obmedziť, máte na výber veľa alternatív - jednoducho experimentujte s rôznymi druhmi múky (špaldovou, ražnou, kukuričnou, ryžovou, mandľovou, ovsenou, amaranovou, pohánkovou, prosnou, sójovou). Čo sa ale lepku týka, ten je obsiahnutý skoro v každej obilovine!

Mýty okolo pšenice berte s rezervou, ale ani sa jej zbytočne neprejedajte.

 

 

660x250_4.jpg

 

Autor: Veronika Červenková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Pečivo a diéta, ide to vôbec dokopy?
Poradňa Naučte sa vyberať správne a zdravé pečivo!
Zdravý životný štýl Kedy je ten pravý čas na pečivo? Po cvičení?