Fithall magazín

Streda 15.8.2018 meniny má Marcela

Jedlo a výživa

Pripravte si zdravý a vyvážený zeleninový šalát

Pripravte si zdravý a vyvážený zeleninový šalát



Zeleninové šaláty sú takmer ekvivalentom zdravého a diétneho jedla. Skvele poslúžia ako ľahký obed či večera a neurazia ani kedykoľvek inokedy počas dňa.

Veľkým benefitom zeleninových šalátov je samozrejme zelenina, ktorá je plná vitamínov, minerálov, vlákniny i vody. Zeleninové šaláty ale zvyčajne neznamenajú len nakrájanú surovú zeleninu - to by to potom neboli šaláty, ale nakrájaná zelenina. Kúzlo šalátov spočíva v pridávaní ďalších ingrediencií, ktoré z "obyčajnej" zeleniny vykúzlia plnohodnotný pokrm, plný chutí, vôní a farieb.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Domáca krabičková diéta

Čo jesť pred športom a po ňom?

TOP 8 potravín, na ktoré štíhle ženy nedajú dopustiť


Naučte sa pripravovať si zeleninové šaláty tak, aby vám stále chutili, boli nutrične vyvážené, ale aby sa omylom nepremenili na kalorickú bombu!

 

Tu je návod, ako na to:

1. Vyberte si zeleninu - tu nemôžete urobiť chybu. Neexistuje totiž nezdravá zelenina! Nediétna zelenina (ovocie) existuje - je ním napríklad také avokádo - to je síce veľmi zdravé, pretože obsahuje zdraviu prospešné nenasýtené tuky, ale práve kvôli nim sa nedá považovať za diétne! Avokádo do šalátov rozhodne používajte, ale s jeho množstvom to nepreháňajte. Čo sa jednotlivých druhov zeleniny týka, ich kombinácia záleží len a len na vašej fantázii a chuti.

2. Pridajte bielkovinu - aby vás šalát zasýtil, je nutné doplniť ho proteínmi. Skúste opečené kúsky kuracieho mäsa, kvalitnú šunku, nízkotučný syr, vajcia na tvrdo, tuniaka vo vlastnej šťave, mozzarellu, cottage - skrátka čokoľvek, čo je po ruke. Ak do svojho šalátu pridáte tučný syr alebo tučné mäso (alebo údeninu), stane sa šalát nediétnym - to ale opäť neznamená nezdravým. Tučné mäso a syry obsahujú nasýtený živočíšny tuk a ten sám o sebe nie je ani dobrý, ani zlý - záleží na kontexte celého vášho stravovania.

3. Nevynechávajte tuk - vitamíny A, D, E a K sú vitamíny rozpustné v tukoch. Keď žiadne spoločne s nimi neskonzumujeme, vitamíny sa nebudú môcť vstrebať. Tuk má v šalátoch ale tiež ešte jedu úlohu - je nositeľom chuti. Pokiaľ si teda chcete na svojom výtvore naozaj pochutnať, ale zároveň neohroziť svoje zdravie ani líniu, voľte ako zdroj tuku rastlinné oleje (tekvicový, olivový), použite avokádo, žĺtky či šalát doplňte tučnou morskou rybou. Ako zdroj proteínov a tukov do šalátu veľmi dobre poslúžia orechy a semienka (slnečnicové, tekvicové, vlašské orechy, mandle). Tieto zdroje tuku sú veľmi zdravé, ale tiež veľmi tučné, čiže diétne len vo veľmi malom množstve! Určite zabudnite na kupované dresingy, plné tuku a cukru - tie nie sú zdravé či diétne ani omylom.

4. Pozor, blížia sa sacharidy
- fóbia zo sacharidov nie je na mieste. Na druhej strane ani šalát doplnený kôpkou bieleho pečiva nie je to pravé orechové. Ak budete jesť šalát k obedu, dajte si k nemu kúsok celozrnného pečiva alebo do šalátu zakomponujte zemiaky, cestoviny, cícer či kus kus. Na večeru si sacharidy navyše už odpustite. Šalát samotný môže byť hoci jeden z najzdravších, ale keď k nemu zjete dva kusy opečenej bagety, bohato poliate maslom či pestom, s diétnymi vlastnosťami jedla sa môžete rozlúčiť.

 

 

660x250_1.jpg


Autor: Veronika Červenková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Bez zeleniny a ovocia to určite nepôjde
Poradňa Ovocné a zeleninové drinky - sú skutočne diétne?
Jedlo a výživa Prepašujte zeleninu do celého dňa