Jedlo a výživa
 |
Tuk - skrytý nepriateľ
|
Tuk má niekto rád na tanieri, ale už menej na sebe. Kazí nám postavu a poškodzuje naše zdravie. Je ťažké sa s ním dať do sporu, ale ak sa tak už raz rozhodnete, buďte vytrvalí. Možno už viete ako na neho, ale vedzte, že nie je tuk ako tuk. Jeden je viditeľný, schovaný pod kožou a ten druhý, oveľa nebezpečnejší, sa ukrýva hlboko vnútri nášho organizmu. Zoznámte sa s ich podstatou a zatočte s oboma typmi. Oplatí sa vám to!
Nie je tuk ako tuk
Existujú dva druhy tuku - jeden je hlboko uložený a nazýva sa viscerálny tuk a druhý je podkožný tuk, ktorý sa nachádza tesne pod kožou. Viscerálny čiže vnútorný tuk nie je totožný s podkožným tukom. Určité percento viscerálneho tuku má každý, je ale nutné si jeho množstvo strážiť. Ak je ho príliš veľa, stáva sa pre naše zdravie nebezpečný. Ukladá sa v životne dôležitých orgánoch uprostred tela (napr. pečeň, obličky) a ohrozuje naše zdravie. Lekári ho dokonca považujú za oveľa škodlivejší ako tuk podkožný.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Zdravie schovanbé pod škrupinou
Tepová frekvencia
Športujete? Potom vrstvite!
Ako je tuk pre nás nebezpečný?
Viscerálny tuk je metabolicky aktívnejší než tuk podkožný, čo znamená, že do krvi uvoľňuje chemické látky, ktoré môžu viesť k vzniku zdravotných problémov. Patria medzi nemastné kyseliny, hormóny a chemické látky, ktoré vyvolávajú zápal. Príliš veľa vnútorného tuku teda zvyšuje ich hladinu a to ovplyvňuje správnu funkciu životne dôležitých orgánov. Zvyšuje sa tak riziko výskytu vysokého krvného tlaku, zvýšeného cholesterolu, cukrovky II. stupňa, mozgovej mŕtvice a pod. Našťastie znížiť viscerálny tuk je o niečo jednoduchšie ako sa zbaviť tuku podkožného a už prvé známky schudnutia prispejú k lepšiemu zdravotnému stavu.
Prečo má niekto viac viscerálneho tuku ako iní?
Na prvý pohľad má viac viscerálneho tuku človek s postavou tzv. jablka, kedy sa tuk viditeľne hromadí v oblasti brucha. Každý z nás má určité množstvo vnútorného tuku, ktoré potrebujeme k správnemu fungovaniu orgánov. Existuje ale rad faktorov, ktoré hodnotu viscerálneho tuku ovplyvňujú. Jedným z nich je životný štýl. Nevyvážená a nezdravá strava hodnotu viscerálneho tuku zvyšuje, zatiaľ čo pravidelné cvičenie a zdravá strava ju znižuje. Medzi ďalšie faktory patrí aj pohlavie, hormóny (napr. u žien v menopauze), vek, etnický pôvod alebo genetické vlohy. Zaujímavé tiež je, že fajčiari, ktorí majú síce nižšiu hmotnosť ako nefajčiari, majú sklony mať viac viscerálneho tuku.
Ako sa tuku zbaviť?
1. Ak fajčíte, prestaňte.
2. Obmedzte alebo úplne vynechajte alkoholické nápoje.
3. Cvičte aspoň 30 minút denne.
4. Jedzte zdravo. Zvýšte príjem vlákniny, zeleniny a ovocia. Zaraďte do jedálnička ryby, nízkotučné mliečne výrobky a chudú hydinu. Eliminujte vysoko glykemický index potravín (ako rafinované obilniny a cukor), aby ste príjem tukov znížili.
5. Schudnite pomocou zdravej nízkokalorickej diéty a zvýšte svoju pohybovú aktivitu.
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Pohybová aktivita a jej vplyv na človeka
Pečivo a diéta, ide to vôbec dokopy?
Nechudnete? Otestujte si moč!