Jedlo a výživa
 |
Bezlaktózová diéta - jedzte chutne a bez mlieka
|
Laktóza je mliečny cukor, chemicky disacharid, ktorý tvorí 2 - 8% mlieka (podľa druhu). Molekula laktózy sa skladá z tzv. galaktózy a glukózy. Táto látka sa vyskytuje v materskom mlieku cicavcov, ktorí sú vybavení enzýmom laktáza (vyskytuje sa v tenkom čreve), ktorý laktózu rozdelí práve na galaktózu a glukózu a tie sa vstrebú do krvi.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Ako znížiť hladinu škodlivého LDL cholesterolu prirodzenou cestou
Celiakia, alergia, intolerancia - alebo za všetkým hľadaj lepok
Éčka na našich tanieroch
Keď sa enzým laktáza netvorí, alebo sa tvorí nedostatočne, dostane sa mliečny cukor do hrubého čreva nespracovaný a potom slúži ako potrava baktériám, z čoho plynú rôzne zdravotné ťažkosti (hnačka, nadúvanie, bolesti brucha, kŕče v žalúdku).
Medzi alergiou a intoleranciou je rozdiel. Pri alergii sa laktóza nesmie konzumovať vôbec, pretože by to mohlo mať vážne následky, zatiaľ čo pri intolerancii sa určité množstvo mliečneho cukru znesie. Pes je ale zakopaný v tom, že ak človek so zlou toleranciou laktózy ďalej veselo mliečne výrobky vo veľkom konzumuje, môže sa z intolerancie alergia vypestovať.
Obmedzenie mliečneho cukru v jedálničku nie je vôbec na škodu, a to ani pre tých, ktorí s ním žiadne problémy nemajú. Aj mliečny cukor je stále len cukor, takže má veľký vplyv na telesnú hmotnosť aj činnosť pankreasu.
Inšpirujte sa týmito tipmi na jedálny lístok bez laktózy:
Nie sójovým náhradám - keď si neviete predstaviť ráno bez poriadneho hrnčeka kávy s mliekom, nesnažte sa nahradiť ho sójovými (ani obilnými) náhradami. Je v nich veľa pridaných látok, cukru, konzervantov a ďalších chemikálií. Vyskúšajte tzv. bulletproof coffee - kvalitnú čiernu kávu s rozpusteným orieškom poctivého masla. Znie to síce čudne, ale budete prekvapení, ako skvelo nápoj chutí. V masle je laktózy zanedbateľné množstvo.
Hľadajte jednoduchosť - laktóza zákerne číha aj v potravinách, v ktorých by ste ju nečakali. Vyberajte si preto produkty, zložené z čo najmenej ingrediencií. Čítajte etikety potravín, pýtajte sa predajcov a v reštauráciách preštudujte dnes už povinný zoznam možných alergénov v jednotlivých pokrmoch. Namiesto bežného pečiva kupujte ryžové, kukuričné či pohánkové krehké chlebíky, vyhýbajte sa plneným oplátkam, čokoládovým polevám, instantným polotovarom, margarínom i údeninám. Vaše telo to určite ocení.
Vyskúšajte výrobky bez laktózy - v mnohých supermarketoch existuje špeciálne oddelenie potravín pre alergikov. Nabudúce preto skúste siahnuť po vašich obľúbených výrobkoch so zníženým podielom mliečneho cukru - po mlieku, jogurtoch, syroch a podobne. V nich je laktóza už rozštiepená na jednoduchšie cukry, takže sa lepšie trávi. Ich cena je ale bohužiaľ asi o tretinu vyššia.
Zamerajte sa na to, čo vadí najmenej - mliečny cukor je rozpustný vo vode, preto ho je najmenej v tučnom mlieku a najviac v mlieku odstredenom. Tiež produkty, ktoré prešli fermentáciou laktózy obsahujú menej, pretože baktérie mliečneho kvasenia ju premieňajú na kyselinu mliečnu. Kupujte kvalitné šľahačky, maslo, prírodné jogurty, tvrdé syry s dlhšou dobou zrenia, kyslú smotanu či kefíry - a aj tie jedzte v obmedzenom množstve.
Ak vás intolerancia trápi, jednoducho sa vyhýbajte mliečnym výrobkom - alternatív existuje veľa - môžete jesť ovocie, zeleninu, ryby, mäso, strukoviny, obilniny a mnoho ďalších druhov potravín, po ktorých vám bude dobre.

Autor: Veronika Červenková
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Výživa v dospievaní
Zdravá výživa po 40
Ako na výživu v starobe