Jedlo a výživa
 |
Ako znížiť hladinu škodlivého LDL cholesterolu prirodzenou cestou
|
Cholesterol je úplne prirodzená látka, prítomná v ľudskom tele, ale aj v telách iných živočíchov (kôrovcov, mäkkýšov). Vo svojej podstate nie je nijak škodlivý - pomáha tvoriť bunkové membrány, hormóny a podieľa sa aj na využití vitamínu D.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Celiakia, alergia, intolerancia - alebo za všetkým hľadaj lepok
Problémy s trávením? Zbavte sa ich zmenou jedálnička!
8 najzaujímavejších faktov o vláknine
Delíme ho na tzv. LDL (low density lipoprotein) a HDL (high density lipoprotein) cholesterol. LDL je škodlivý, zatiaľ čo HDL je ten dobrý, zdraviu prospešný. Dôležité teda je, aby ich hodnoty boli vyrovnané.
Pri zvýšenej hladine LDL cholesterolu v krvi (nad 5,00 mmol / l) hrozia kardiovaskulárne problémy, ktoré síce nebolia, ale o to sú zákernejšie - môžu rovno zabíjať.
Cholesterol si vyrába naše telo samo v pečeni, takže jeho konzumácia prostredníctvom jedla by mala byť umiernená.
Ak zistíte, že máte hladinu cholesterolu v krvi zvýšenú, nevrhajte sa hneď po lekárskom predpise na statíny (lieky na zvýšený cholesterol) - v prvom rade urobte niečo vy sami - upravte svoj jedálniček a začnite sa pravidelne hýbať.
Tu nájdete niekoľko tipov, ako na stravovanie:
Obmedzte sacharidy - nízkotučná diéta s vysokým podielom sacharidov ani zďaleka neznižuje riziko srdcovo - cievnych ochorení. Srdcu aj cievam neškodí umiernená konzumácia nasýtených tukov, ako sa v minulosti nesprávne tvrdilo, ale strava bohatá na jednoduchý cukor.
Jedzte vajcia aj maslo - vaječný žĺtok v sebe skrýva ako dobrý, tak zlý cholesterol. Navyše disponuje fosfolipidom lecitínom, ktorý jeho hladinu znižuje. Vajec sa preto vôbec báť nemusíte. V masle síce prevládajú nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ale bolo preukázané, že tie nijako zdraviu neškodia - naše telo je na tento typ tuku zvyknutý a dobre si s ním poradí.
Zabudnite na údeniny, margaríny, šišky, lístkové cesto, lacnú čokoládu aj sušienky - sú často nabité tzv. trans - mastnými kyselinami, ktoré vznikajú pri nešetrných technologických postupoch a nielen, že dvíhajú hladinu cholesterolu v krvi, ale tiež môžu podporiť rakovinové bujnenie. V prípade margarínov ich síce u tých kvalitných už nenájdete, ale prečo by ste si mazali chlieb niečím tak umelým a chemickým, keď si môžete pochutnať na pravom masle?
Dajte si ryby, orechy a semienka - to, že v sebe ukrývajú bohatstvo v podobe omega 3 nenasýtených mastných kyselín, vie snáď už skoro každý. Preto povinne do každej kaše prisypte chia a ľanové semienka a aspoň raz týždenne si upečte lososa, alebo si kúpte kapsule s rybím olejom.
Stavte na vlákninu - jedzte zeleninu a strukoviny. Vláknina, ktorá je v zelenine, ovocí i strukovinách obsiahnutá, pomôže hladinu cholesterolu účinne znížiť.
Skúste lecitín - kúpte si doplnok stravy, kde je lecitín kombinovaný s dennou dávkou základných vitamínov a s rastlinnými sterolmi, ktoré cholesterol vie na seba naviazať. Lecitín vám pomôže v boji proti vysokému cholesterolu.

Autor: Veronika Červenková
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Princípy zdravého stravovania
Ako sa stravovať v horúcich letných dňoch
Potrebujete sa rýchlo a zdravo najesť? My vieme, čo si pripraviť.