Fithall magazín

Streda 20.6.2018 meniny má Valéria

Jedlo a výživa

Celiakia, alergia, intolerancia - alebo za všetkým hľadaj lepok

Celiakia, alergia, intolerancia - alebo za všetkým hľadaj lepok



Celiakia, čiže Celiakálna sprue, je chronické ochorenie sliznice tenkého čreva, spôsobené neznášanlivosťou lepku. Bielkovina lepok, známa tiež pod názvom glutén, sa vyskytuje v obilninách, ako je pšenica, raž, jačmeň či ovos. Neznášanlivosť je celoživotná a majú ju čiastočne na svedomí gény. Táto choroba je nevyliečiteľná, avšak všetky jej príznaky miznú pri dodržiavaní bezlepkovej diéty.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Čo je to celiakia

Bezlepková strava neznamená zdravá výživa

Naučte sa vyberať správne a zdravé pečivo!

 

U jedincov, trpiacich celiakiou, dochádza po konzumácii lepku k zápalu tenkého čreva. Živiny potom v čreve zostávajú nestrávené, nevstrebajú sa do krvného obehu a tým dochádza k strate hmotnosti, dlhotrvajúcim hnačkám, dáveniu, nechutenstvu, zvýšenej únave aj poruchám nálady. Uvádza sa, že u nás trpí celiakiou asi 40 - 50 tisíc ľudí, z ktorých je liečených len 10 - 15%!

Intenzita reakcií jednotlivcov na lepok sa výrazne líši. Kým niekto znesie relatívne veľké množstvo tejto látky, iným môže robiť problémy i sebemenšie množstvo.

Bezlepkové potraviny sa spoločne s módou hádzať všetku vinu za civilizačné choroby, ako je obezita či diabetes, na lepok, stali hitom posledných rokov. Autori sa predháňajú v publikovaní bezlepkových kuchárok, bezlepkové sušienky sa lepšie predávajú a ľudia na sebe pozorujú aj nepatrné prejavy alergie. Na pšenicu a ďalšie obilniny, obsahujúce lepok, sa zvádza vina za naše tučné brucha aj našu lenivosť. Je ale nutné odlišovať celiakiu od alergie na lepok a tú zasa od intolerancie.

Alergia na lepok sa od celiakie líši tým, že po požití gluténu črevo nevykazuje typické známky poškodenia. Prejavy alergie sú najčastejšie viazané na tráviace ústrojenstvo (u celiakie sú prejavy zrejmé tiež na koži), spôsobujú nevoľnosť, kŕče v bruchu, nadúvanie i hnačky. Môže sa vyskytovať únava aj bolesť kĺbov. Na rozdiel od celiatikov alergici niekedy určité množstvo lepku znesú.

Potravinová intolerancia znamená zníženú schopnosť organizmu stráviť určitý druh alebo zložku potravy, a to z dôvodu neprítomnosti alebo nedostatočného množstva tráviacich enzýmov.

Intolerancia sa prejavuje tlakom v bruchu, bolesťami brucha, hnačkami, zápchou, nadváhou alebo naopak podváhou, bolesťami hlavy a náchylnosťou k infekciám.

Aby ste si boli istí, či trpíte celiakiou, alergiou alebo intoleranciou, je nutné vykonať klinické testy. Ak problémy s trávením nemáte, alebo ich máte, ale ste si vedomí svojich diétnych chýb, lepok ani pšenicu neobviňujte. Je síce pravda, že dnešné pšenica sa dramaticky líši od tej, ktorú konzumovali naše prababičky, ale my žijeme teraz a tu, nie pred sto rokmi.

Vylúčenie lepku z jedálnička nikdy nikomu neuškodilo - práve naopak. Vďaka nižšej spotrebe pečiva, knedlí a cestovín začne klesať aj telesná hmotnosť a budete sa cítiť lepšie, nie však vďaka vylúčeniu lepku, ale vďaka tomu, že o svojom jedálničku budete viac premýšľať (to je podobný efekt ako pri delenej strave).

Aby ste zistili, či vám jedálniček bez lepku a pšenice urobí dobre, jednoducho ju približne na mesiac vysaďte a uvidíte, či sa budete cítiť lepšie, alebo či budete stresovaní neustálym vymýšľaním alternatív za bežné jedlo.

 

660x250_4.jpg

 

Autor: Veronika Červenková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Poradňa Na čo si dať pozor na etiketách potravín
Jedlo a výživa Ako čítať etikety potravín?
Poradňa Naučte sa vážiť a počítať potraviny aj vy!