Jedlo a výživa
 |
Diéta a syry. Ide to dokopy?
|
Kto by nemiloval syry? Sú mäkké, jemné, so špecificky lákavou štruktúrou, slané, aromatické a dalo by sa povedať, že aj trošku návykové.
Syr je mliečny výrobok, obsahujúci mliečnu bielkovinu, tuky a ostatné zložky mlieka. Vzniká tak, že sa do mlieka pridá syridlo alebo kyselina mliečna a to sa potom zrazí na syr.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Kyslé a kvasené výrobky pre telo prospešné
Prečo jesť/nejesť - mliečne výrobky
Tuk - dobrý sluha, ale zlý pán
Syry sa samozrejme dajú vyrobiť z rôznych druhov mlieka, od kravského, cez ovčie, byvolie, kozie, až po ťavie.
Rozličná škála chutí syra býva daná druhom použitého mlieka, percentom tuku v sušine, pôsobením ušľachtilých plesní či baktérií, dĺžkou zrenia, použitými postupmi, skladbou krmiva alebo pridávaním byliniek a dochucovadiel.
Existuje nespočetné množstvo systémov delenia syrov - tu nájdete delenie podľa vhodnosti pre redukciu hmotnosti:
Čerstvé syry - tieto syry nie sú skryté pod kôrkou, pretože sa nenechávajú dozrievať. Konzistenciou pripomínajú tvaroh a niektoré z nich sú pre chudnutie ako stvorené. Vyberajte si tie s nižším percentom tuku, ako je cottage (nekupujte ale odtučnený, predsa len chceme pocítiť nejaký chuťový zážitok), syry typu Lučina a žervé, mozzarella či ricotta. Veľmi obľúbené je tiež mascarpone, ale to je kvôli vysokému podielu tuku priamo kalorickou bombou. Radia sa sem aj syry syrovátkového typu, typické syrovátkovou chuťou, nižšou slanosťou a prijateľným obsahom mliečneho tuku.
Plesňové syry - spoznáte ich podľa bielej plesne na povrchu. Typickými zástupcami sú syry ako hermelín, camembert alebo brie. Majú veľmi výraznú chuť a vo svojej originálnej podobe sú celkom tučné. K dostaniu bývajú ale aj odľahčené verzie, ktoré síce prídu o časť chuti, ale tiež tuku - ako to už u syrov býva zvykom. Výhodou je, že sa tuk v syroch väčšinou ničím nenahrádza, takže sa nemusíte báť pridaných škrobov či iných náhradiek. Neodporúčajú sa tehotným a dojčiacim ženám, pretože pri zlom skladovaní v nich môžu vzniknúť nebezpečné látky. Zdravý dospelý sa s nimi vyrovná, ale v tehotenstve predstavujú zbytočné riziko.
Polotvrdé a tvrdé syry - relatívne dlho zrejú, dobre sa krájajú a obsahujú menej vody. Ako zástupcu možno uviesť čedar, goudu, eidam, ementál, parmezán či syr pecorino. Niektoré druhy sú tvorené až z 50% tukom, takže na redukciu hmotnosti nie sú vôbec vhodné. Ak vám nevadí chuť syrov s podielom tuku okolo 20%, siahnite po nich, pretože ušetríte kalórie, avšak tučnosť do 30% je určite v obmedzenom množstve pre chudnutie únosná. Napríklad taký fitness madeland je chuťovo skvelý, ale pritom chudobný na tuk.
Tavené syry - tým sa oblúkom vyhýbajte. Taviace soli, pomocou ktorých vznikajú, sú veľmi nezdravé pre naše obličky, ale aj kosti (odvápňujú ich!). Radšej siahnite po čerstvom syre.
Syrečky - pre chudnutie sú vynikajúce. Majú hromadu bielkovín, ale pritom absolútne žiadny tuk ani sacharidy. Tu je nevýhodou obrovské množstvo soli.

Autor: Veronika Červenková
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Chudnutie a konzumácia tukov
Soľ a jej vplyv na zdravie
Cottage syr pre chudnutie