Jedlo a výživa
 |
Sprievodca nápojmi nielen pre začiatočníkov
|
Proteínové prášky zďaleka nepatria len do rúk ohromných svalovcov a na pulty fitness centier - môže ich využívať každý, bez ohľadu na vek, pohlavie alebo druh fyzickej aktivity - stačí len vedieť, po ktorom z nich kedy siahnuť.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Vitamíny, minerály a doplnky stravy - čo si vybrať?
Zázrak menom zelený jačmeň
S proteínovým práškom v kuchyni
Proteíny sa delia podľa niekoľkých kritérií. Jednak ich rozlišujeme podľa percentuálneho podielu čistej bielkoviny (sacharidovo - proteínové, 60 - 70% proteíny, 70 - 80% proteíny, proteíny s podielom čistých bielkovín nad 80 - 90%), jednak podľa zloženia (na viaczložkové, kazeínové, srvátkové). A práve týmito kritériami by ste sa mali pri ich výbere aj zaradení do jedálnička riadiť.
Na trhu existuje nepreberné množstvo proteínových práškov, takže si určite vyberiete aj v prípade, že ste alergickí na kravskú laktózu či kazeín a vaječný albumín, keď nekonzumujete živočíšne produkty, alebo ak odmietate akúkoľvek "chémiu".
Zorientujte sa v ponuke proteínov a zdokonaľte vďaka nim svoje výsledky:
Sacharidovo - proteínové prášky - vďaka vyššiemu podielu sacharidov (väčšinou jednoduchých) sú vhodné pred tréningom v prípade, že nemáte čas na plnohodnotné jedlo. Po cvičení sa odporúčajú tým, ktorí majú ťažkosti s nárastom hmotnosti, pretože práve kvôli sacharidom po nich váha letí relatívne rýchlo hore. Ďalšou možnosťou, kedy si ich dať, je ráno do ovsenej kaše.
Vysokopercentné proteíny - sú vhodné po tréningu na rýchle doplnenie bielkovín pre tých, ktorí chcú budovať čistú svalovú hmotu, ale aj ako súčasť jedálnička chudnúcich, ktorí sa rozhodli pre nízkosacharidovú diétu. Vďaka nim vytvoríte z tvarohu, jogurtu či cottage luxusný, sladký, ale pritom nízkokalorický dezert a plnohodnotné jedlo v jednom.
Viaczložkové proteíny - ako už hovorí ich názov, obsahujú viac zložiek, to znamená viac zdrojov bielkovín. Väčšinou v nich nájdete srvátkový izolát, kolagén, vaječný albumín, kazeinát vápenatý a niekedy tiež proteín zo sóje. Hodia sa skôr na pitie, pretože v teplých kašiach a pri tepelnej úprave sa "zrážajú" a znehodnocujú.
Srvátkové proteíny - nájdete ich pod označením "whey" (anglicky srvátka). Vynikajú skvelou chuťou, relatívne dobre sa rozpúšťajú, ale sú tiež vhodné do kaší a pre tepelnú úpravu, takže z nich vyrobíte napríklad sladké proteínové palacinky.
Kazeínové produkty - kazeín je bielkovina, ktorá sa dlho vstrebáva, takže je vhodná na noc. Vďaka nej sú svaly zásobené proteínmi aj počas spánku a nič nehľadajú. Kazeín zaistí pocit sýtosti a v prirodzenej podobe ho nájdete napríklad v tvarohu.
Rastlinné proteíny - o ich kvalite sa vedú diskusie, pretože rastliny nemajú kompletné spektrum aminokyselín. Tieto proteíny sú ale dobrou voľbou pre vegetariánov a vegánov alebo jedinca s alergiami na mlieko a vajcia.
Autor: Veronika Červenková
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Proteíny - všetko čo o nich potrebujete vedieť
Svaly - čo o nich viete?
Prečo potrebujete svaly