Fithall magazín

Piatok 22.11.2019 meniny má Cecília

Jedlo a výživa

Kyslé a kvasené výrobky pre telo prospešné

Kyslé a kvasené výrobky pre telo prospešné



Kyslé aj kvasené produkty (tieto slová sú synonymá) majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Kvasenie (fermentácia) je proces, pri ktorom prebieha premena látok za asistencie enzýmov mikroorganizmov. Touto činnosťou vznikajú z organických látok, predovšetkým sacharidov, látky energeticky chudobnejšie alebo úplne nové.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Vitamínová bomba - kapusta

Koreňová zelenina - korene pre vaše zdravie

4 signály ako spoznať, že máte v jedálničku málo vlákniny

 

Kvasenie nepotrebuje k svojmu priebehu kyslík a najčastejšie sa uplatňuje u alkoholu a mliečnych výrobkov.
  
Baktérie mliečneho kvasenia predstavujú veľkú skupinu užitočných organizmov, ktoré sa podieľajú na tvorbe kyseliny mliečnej a môžeme ich bežne nájsť ako v prírode, tak aj v našom tráviacom ústrojenstve. Najširšie uplatnenie majú pri výrobe fermentovaných mliečnych produktov, pri nakladaní zeleniny, kvasení vína, v pekárstve, pri nakladaní mäsa a rýb, ale aj salámy a syru.
  
Kvasenie je jav známy po niekoľko tisícročí - v čase, keď nebolo veľa možností uchovania potravín, sa tento proces používal práve na tento účel, ale aj pre typickú vôňu, chuť a textúru, ktoré sú odlišné od tej pôvodnej.
  
Na pultoch našich supermarketov možno bežne zohnať kvasené mliečne výrobky, ako sú kefíry, kyslé mlieka, jogurty i syry. Kvasením vznikajú v mliečnych produktoch probiotické kultúry, ktoré naše črevá priamo zbožňujú.
  
Kvasenie býva často spájané s kapustou
. Aj pri kvasení kapusty sa používajú mliečne baktérie a vďaka nim sa z už tak zdravej zeleniny stáva takmer superpotravina. Nájdete v nej vitamín C, K aj vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, vápnik, síru, horčík aj fluór. Podporuje krvotvorbu, hormonálnu rovnováhu v tele, zabraňuje únave a posilňuje imunitu. Dokáže zbaviť telo prebytočnej vody, takže ak vás trápia opuchy a zadržiavanie vody, kapustu si určite doprajte ešte predtým, než siahnete po liekoch na odvodnenie. Kapusta aktivuje naše črevá, urýchľuje peristaltiku a tým uľahčuje vyprázdňovanie a vylučovanie toxínov.
  
Kyslé mliečne výrobky bojujú proti rakovine hrubého čreva a vďaka tomu, že baktérie vytvárajú kyslé prostredie, sa oveľa lepšie vstrebáva do organizmu vápnik. Vitamín K, ktorý sa podieľa na mnohých metabolických pochodoch, sa využije tiež ľahšie a tým chráni nervovú sústavu, podporuje krvotvorbu a zlepšuje kvalitu vlasov aj pokožky.
  
Veľmi prínosné je, že v kyslomliečnych výrobkoch sa skrýva vysoký obsah dobre vstrebateľného železa.
  
Fermentované potraviny spĺňajú všetky kritériá zdravého životného štýlu - jednak sú vďaka probiotickým baktériám, vitamínom a minerálom, ale tiež nízkej energetickej hodnote skvelé pre naše telo, ale aj do nich výrobcovia nemusia pridávať žiadne konzervačné látky - v kyslom prostredí sa totiž nemnožia kvasinky ani plesne.

Ak chcete pomocou kvasených mliečnych výrobkov chudnúť, vyberajte si tie menej tučné, ale predovšetkým nesladené!
Okrem nich môžete vyskúšať tiež fermentovaný tempeh (zo sóje), ktorý je bohatý na proteíny aj vzácny vitamín B12 a chutí skvele napríklad v kombinácii s ryžou.


Autor: Veronika Červenková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Zelenina - pre zdravie a chudnutie
Jedlo a výživa Ovocie pri diéte
Jedlo a výživa Bez zeleniny a ovocia to určite nepôjde