Fithall magazín

Štvrtok 19.4.2018 meniny má Jela

Jedlo a výživa

Valentínske menu pre tých, čo si strážia váhu

Valentínske menu pre tých, čo si strážia váhu



Sviatok svätého Valentína k nám doputoval z anglosaských krajín a oslavuje sa každoročne 14. februára ako sviatok lásky. Kvôli tomu, že ide o prevzatý sviatok, ktorý je spojený s mnohými gýčovými symbolmi a komerciou, ho mnohí nemajú radi, ale aj napriek tomu ho veľa zamilovaných oslavuje.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Domáca krabičková diéta

Mýty a pravda o prekyslení organizmu

Jedlo a šport

 

S Valentínom sa spája mnoho zvykov, ktoré pomaly prenikajú aj k nám - ľudia si navzájom darujú Valentínky, zamykajú zámky lásky, jedia čokoládu a chodia na romantické večere.
  
Či už partnera máte alebo nemáte, oslávte Valentína skvelou večerou, ktorá vyjadrí lásku nielen k vášmu náprotivku, ale aj vášmu vlastnému telu, zdraviu, kondícii aj chuťovým bunkám.
  
Sebaláska sa stále žiaľ vníma ako niečo nepatričné, a preto sa tento rok zamerajte hlavne na rozmaznávanie seba samého!

Prípitok - alkohol je "out". K priťuknutiu si vymiešajte nápoj, ktorý hydratuje vaše telo a dodá mu potrebné vitamíny i minerály. Pripravte si pretlak z jahôd tak, že jahody prelisujete cez jemné sitko a zalejte ho perlivou minerálnou vodou. Jahodové nealko šampanské dozdobte mätou a perfektný drink je na svete. Keby ste sa predsa len rozhodli pre alkohol, nezabudnite ho dopĺňať obyčajnou vodou, aby organizmus toľko netrpel. Kvôli línii siahnite radšej po suchom sekte s označením "brut".

Predjedlo - na Valentína sa dokonale hodí vášnivo červená zelenina - repa. Upečte červenú repu v alobale, olúpte ju a nakrájajte na tenké plátky. Carpaccio z repy doplňte kvalitným kozím syrom a pokvapkajte olivovým olejom. Predjedlo podávajte bez pečiva, predsa len je večer a nadmerný príjem sacharidov už telo nevyužije.

Polievka - ak budete mať aj po teplom predjedle chuť na polievku, vyberte nejakú jednoduchú, zo sezónnej zeleniny, ako je mrkva či tekvica. Pripravte si jemný krém, zahustený iba rozmixovanou zeleninou. Na polievku nakreslite srdiečko kyslou smotanou.

Hlavný chod - na valentínsky stôl nepatrí nič príliš aromatického, ako je cesnak či cibuľa, ale ani jedlá, ktoré sú obtiažne na konzumáciu, ako napríklad špagety. Aby ste sa mohli venovať svojmu partnerovi alebo si užívať pokojný večer osamote a nemuseli tráviť Valentína nad sporákom, upečte si steak z lososa, pokvapkajte ho citrónom, k nemu naservírujte grilovanú stredomorskou zeleninu (baklažán, cuketu, paradajky a papriku) a jednoduchú, ale pritom vynikajúce večeru máte hotovú. Spoločne s ňou navyše do tela dopravíte cenné omega 3 mastné kyseliny.

Dezert - k Valentínu patria jahody a čokoláda, a preto večeru zakončite dezertom, ktorý pripravíte z mascarpone, čerstvých nakrájaných jahôd a nastrúhanej vysokopercentný čokolády. Krém príliš nedoslazujte.

Na konci večera si ako druhý, úplne nekalorický, ale pritom výživný "dezert" pripomeňte, čo máte radi na tom druhom, ale tiež to, čo milujete sami na sebe!


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Urobte si čas na jedlo
Jedlo a výživa Jedlo ako droga
Jedlo a výživa Ako odmietnuť jedlo?