Fithall magazín

Nedeľa 27.9.2020 meniny má Cyprián

Jedlo a výživa

Perfektný zeleninový šalát - ako na to?

Perfektný zeleninový šalát - ako na to?



Dokonalý zeleninový šalát je čerstvý, svieži, farebný a voňavý. Mal by zasýtiť, dodať telu všetky potrebné živiny a pritom podporiť redukciu tuku, ale zároveň tiež budovanie svalovej hmoty. V reštauráciách alebo v supermarketoch, u vopred pripravených šalátov v škatuľkách, často zeleným pomocníkom niečo chýba alebo je v nich naopak niečo naviac.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Zelenina na sladko

Zázračné semienka

Tipy na zdravé zeleninové šaláty

 

Najbežnejším prehreškom proti zdravému životnému štýlu býva záplava tučnej majonézovej zálievky, osmažené krutóny či prílohové pečivo, príliš veľká porcia vysokopercentných syrov aj slaniny. Šaláty bývajú nutrične nevyvážené, chýbajú v nich bielkoviny, sacharidy aj zdravé tuky, mnohokrát nevyzerajú vábne, sú nudné alebo uschnuté.

Pripravte si doma na obed alebo na večeru dokonalý šalát, ktorý vám bude chutiť, nevyradí vás z prevádzky na niekoľko hodín (ako to vedia knedle, omáčky a vyprážané i sladké jedlá), ale ani nebudete za desať minút po jeho zjedení hladní. Nasledujte tieto pravidlá:

Listová zelenina - základom výživného šalátu by mala byť listová zelenina, ktorá vám dodá vlákninu, vitamíny aj železo, ale tiež dopraje šalátu objem a našuchorenosť. Použite ľadový šalát, rímsky šalát, šalát lollo rosso či bianco, poľníček, rucolu, špenát, čínsku kapustu alebo skrátka nakrájajte akúkoľvek zelenú hlavičku, ktorá vám bude sympatická.

Ďalšia zelenina
- k zelenej farbe sa hodí niečo červené, chrumkavé - pridajte preto papriku a paradajky. Papriku prihoďte pokojne aj žltú, doplňte ju šalátovou uhorkou aj stopkatým zelerom a máte postarané.

Semienka a oriešky - postarajú sa o zdravé tuky aj proteíny. Nebojte sa šalát posypať slnečnicovými semienkami, tekvicovými semienkami, semienkami šalvie, ľanovými semienkami, kešu orechami, arašidmi alebo vlašskými orieškami. Zeleninu a orechy kombinujte podľa svojej chuti - a tej sa medze rozhodne nekladú.

Bielkoviny
- sýty šalát musí obsahovať proteíny. Výborným zdrojom je mozzarella, nízkotučné srvátkové syry, tuniak vo vlastnej šťave, opečené a rozkrájané kuracie prso, orestovaný losos, šmakoun, strukoviny, ale aj varené vajcia. Na slané, tučné syry (balkánsky syr, feta, kozí syr) si dajte pozor - používajte ich k dochuteniu vášho výtvoru, nie ako hlavú ingredienciu.

Sacharidy - ak chcete šalát obedovať, nezabudnite na komplexné sacharidy. Ako ich zdroj môžete použiť kukuricu, hrášok, mrkvu, opečené zemiaky, strukoviny alebo vychladnuté celozrnné cestoviny.

Zdravé tuky - aby mohol organizmus dobre využiť vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch, mali by sme nejaký tuk spoločne so zeleninou tiež zjesť. Zdravé tuky pridáte do šalátu použitím už spomenutých orechov a semien, ďalej pridaním rastlinného oleja (skvelý je napríklad tekvicový) či avokáda.


Autor: Veronika Staňková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Bez zeleniny a ovocia to určite nepôjde
Jedlo a výživa Zelenina - pre zdravie a chudnutie
Výživa 12 dôvodov prečo jesť tekvicové semienka