Jedlo a výživa
 |
Chrúmte orechy, sú výborné pre vaše zdravie
|
Z botanického hľadiska je oriešok jednosemenný nepukavý plod, z hľadiska výživy predstavujú orechy rôzne plody a semená, ktoré obsahujú veľa nutrične hodnotných látok a olejov, a práve kvôli nim a ich skvelej chuti ich máme tak radi.
ČÍTAJTE TIEŽ:
DIY - zdravé lahôdky , ktoré si môžete urobiť sami
Zdravie schované pod škrupinou
Vláknina v jedálničku
Chrumkavé oriešky sú potravinou, pre ktorú platí, že nie vždy to, čo je zdravé, je tiež diétne. Vďaka obrovskému množstvo vitamínov, minerálov a kvalitných tukov sú extrémne zdravé, avšak práve kvôli tukom sú tiež extrémne kalorické. Z tohto dôvodu je dobré držať sa na uzde a dopriať si ich denne len hrsť. Kvôli vyššiemu obsahu tukov majú orechy tendenciu rýchlo žltnúť, preto ich skladujte v chlade a tme.
Orechy a semená nájdeme v obchodoch solené a pražené alebo natural. Prírodné sú samozrejme lepšie, pretože nezaťažia telo ďalším tukom a prebytkom soli. Môžete si ich tiež kúpiť v podobe masla. U orechových masiel a nátierok vždy pozorne kontrolujte ich zloženie a vyberajte si tie, ktoré majú čo najvyšší podiel samotných orechov a čo najmenej pridaných látok (soli, oleja a cukru). Masielko si zvládnete vyrobiť tiež doma - stačí mať len výkonný mixér. Kúpte si ľubovoľné orechy, pridajte trošku oleja a mixujte, kým nevznikne krémová konzistencia. Medzi najobľúbenejších adeptov na mixovanie patria arašidy, kešu orechy a mandle. Hotovú nátierku potom pokojne vylepšite kakaom, trstinovým cukrom či medom a namažte si ju na celozrnný chlieb alebo ju pridajte na teplú ovsenú kašu.
Aké orechy vlastne existujú a prečo ich jesť?
Vlašský orech - plod orecha kráľovského je zložený zo 70% z tuku a len z 3% zo sacharidov. Je zdrojom vitamínu E, B1 alebo B6, kyseliny listovej, horčíka, medi a zinku.
Lieskový orech - je plodom liesky obyčajnej, je relatívne sladký (až 20% sacharidov) a obsahuje veľmi kvalitné tuky.
Burský orech - nie je vlastne orech, ale strukovina - je to semeno podzemnice olejnej. Arašidy sú veľmi bohaté na živiny, majú 25% bielkovín, vitamín B1, B5, B6, B9, antioxidanty a koenzým Q10.
Pistáciový orech - plod pistáciovníka v sebe skrýva značné množstvo železa, vápnika, draslíka a fosforu. Podporuje tvorbu svalovej hmoty a pôsobí tiež proti chudokrvnosti.
Kešu orech - semená ľadvinovníka západného sú bohaté na kyselinu listovú a horčík. Majú tiež veľa železa, draslíka, fosforu i proteínov.
Kokos - plod kokosovníka orechoplodného je na minerálne látky chudobnejší, než jeho orechoví konkurenti, ale svojou špecifickou chuťou tento nedostatok ľahko doženie.
Para orech - semeno juvie štíhlej. Obsahuje viac než 66% tuku, vitamíny B1, B6, B3, E, železo, horčík, draslík, selén, fosfor a zinok. Má mierne laxatívne účinky.
Mandle - jadrá kôstky plodu mandľovníka všeobecného obsahujú veľa fosforu, horčíka a vápnika aj vitamínu E. Za množstvo antioxidantov sa tiež hanbiť nemusia.
Pekanový orech - plod orecha pekanového. Obsahuje 71% tukov, veľa vitamínu E a C. Pokladá sa za afrodiziakum a podporuje nervový systém. Chuťovo je jemnejší ako vlašský orech.
Makadamový orech - plod makadamie má najväčší obsah tukov zo všetkých orechov vôbec. Obsahuje vitamíny A, B aj E.
Autor: Veronika Staňková
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
12 dôvodov prečo jesť tekvicové semienka
Zázračné semienka
Chudnutie a konzumácia tukov