Fithall magazín

Štvrtok 18.7.2019 meniny má Kamila

Jedlo a výživa

Sušené ovocie - sladkosti pre zdravie

Sušené ovocie - sladkosti pre zdravie



Konzumácia sušeného ovocia počas zimných mesiacov vzrastá a zaujímavo tak spestruje jedálny lístok. Obsahuje rad organizmu prospešných živín a niektoré druhy dokonca zabraňujú tvoreniu zubného kazu. Len si musíte dať pozor, aké sušené ovocie kupujete, pretože môže obsahovať rôzne konzervanty, ktoré kvalitu ovocia výrazne znehodnocujú.

Účinky
Sušené ovocie ukrýva rad výživných látok a jeho vysoká koncentrácia ovocných cukrov prekonáva dokonca pôvodnú arómu čerstvých plodov. Malé belavé kryštáliky na povrchu sú väčšinou vykryštalizované čiastočky cukrov. A práve cukry, minerály a vitamíny sú v ovocí až vo štvornásobne vyššej miere. Vďaka tomu dokážu rýchlo obnoviť spotrebovanú energiu. Okrem toho podporujú trávenie, pretože pôsobia prirodzene preháňavo. Jesť by ho mali obzvlášť deti trpiace zápchou. V črevách vysušené plody napučia a preto sa musia v každom prípade dobre rozhrýzť alebo použiť nadrobno nakrájané – napr. zmiešané s jogurtom, ktorý podporuje črevnú flóru.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Očistná kúra, áno či nie?

Nestačí iba začať cvičiť

Novoročné predsavzatie schudnúť

 

Prednosti
Výhodou sušeného ovocia je dlhá trvanlivosť. V uzavretých pohároch, dózach alebo plastikových obaloch vydrží až dva roky. Mnoho výrobcov ale pridáva kvôli predĺženiu trvanlivosti oxid siričitý. Preto si dávajte pozor, čo kupujete. Sušené ovocie by nemalo obsahovať žiadne konzervanty a SO2, ale len ovocie, pretože jedine tak sa uchovajú dôležité vitamíny, živiny a vláknina. Napríklad E-220 vitamíny ničí a môže dokonca spôsobiť bolesti hlavy, nevoľnosť a u astmatikov vyvolať záchvat. Deti väčšinou reagujú ešte citlivejšie. Najlepšie urobíte, keď aj nesírené ovocie pred konzumáciou dôkladne umyjete horúcou vodou. Samozrejme úplne najlepšou voľbou je, ak si ovocie usušíte doma. Môžete použiť teplovzdušné sušičky, ktorých je na trhu dostatok, alebo elektrickú rúru. V plynovej sa sušenie ovocia neodporúča, pretože v nej počas procesu vznikajú vodné pary a ovocie sa tak dobre nevysuší. Ak ale máte povalu, potom si ovocie nasušte tam, trebárs na veľkom sieťovanom plátne. Týmto spôsobom uchovávali ovocie aj naši predkovia. Sušené jablká alebo hrušky napríklad nekonzumovali len ako maškrtu počas vianočných sviatkov, ale boli súčasťou ich každodenného jedla. Na sladenie kaše používali napríklad "prachandu", ktorú si pripravovali z rozdrvených usušených hrušiek.

Slivky proti zubnému kazu
V Mexiku vedci zistili, že sušené slivky obsahujú látku brániacu tomu, aby sa v ústach množili baktérie spôsobujúce zápaly ďasien a zubný kaz. Slivky totiž obsahujú látky triterpenoidy, ktoré pôsobia proti baktériám v ústach a dokážu účinne potláčať rast baktérie Porphorymonas gingivalis spôsobujúcej zápal sliznice ďasien a baktérie Streptococcus mutans, ktorá má na svedomí zubný kaz a tvorenie plaku. Čo je zaujímavé zistenie, pretože doteraz sa k likvidácii plaku používali obrusujúce alebo chemické metódy, napríklad pasty na zuby alebo ústne vody. So slivkami by však bolo možné zabrániť tomu, aby sa baktérie spojili alebo priľnuli k zubu.


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Cvičenia a trendy Tepová frekvencia
Jedlo a výživa Upečte si zdravé koláčiky
Jedlo a výživa Upečte si zdravé koláčiky - recepty