Jedlo a výživa
 |
8 potravín pre uchovanie telesného a psychického zdravia
|
Počas posledných desaťročí mnoho potravín stratilo svoje cenné látky. Zlé pôdne podmienky v kombinácii so spracovávaním potravín spôsobili ochudobnenie našej stravy o potrebné živiny. Ako ich získať späť? Predstavíme vám osem potravín, ktoré organizmu dodajú všetko, čo by mu mohlo chýbať.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Výživa v dospievaní
Zdravá výživa po 40
Ako na výživu v starobe
1. Aloe Vera
Aloe vera má 20 minerálov, 12 vitamínov, 18 aminokyselín, 200 aktívnych látok rastlín (fytonutrienty) a silné antibakteriálne, antivírusové a antimykotické vlastnosti.
- Zmierňuje zápal a reumatické bolesti
- Hojí vredy a širokú škálu zažívacích porúch a komplikácií
- Ničí candidu a parazity
- Znižuje riziko infarktu a mozgovej príhody
- Pomáha zastaviť rast rakovinových nádorov
2. Včelí peľ
Včelí peľ je bohatým zdrojom karotenoidov, 22 aminokyselín a enzýmov. Je tiež dobrým zdrojom vitamínov B, vitamínu C a E, a viac než 68 minerálov.
- Bojuje proti rakovine, cukrovke, artritíde a depresii
- Podporuje väčšiu pevnosť, výdrž, vytrvalosť a energetické hladiny
- Zvyšuje koncentráciu a pamäť
- Zlepšuje plodnosť a zvyšuje sexuálnu aktivitu
- Zvyšuje odolnosť voči infekciám
3. Extrakt z koreňa Maca
Maca je veľmi bohatá na vstrebateľné živiny a je kompletným zdrojom aminokyselín. Je tiež bohatá na vitamíny B, vitamíny C a E, a je dobrým zdrojom medi, železa, draslíka, vápnika, horčíka, fosforu a zinku.
- Zlepšuje anémiu
- Znižuje chronickú únavu
- Zmierňuje stres a depresiu
- Stimuluje reprodukčné orgány
- Vyrovnáva hormonálny systém
- Zlepšuje funkcie nadobličiek
- Posilňuje pamäť
4. Huby Reishi
Reishi sú bohatým zdrojom antioxidantov. Sú tiež dobrým zdrojom vitamínov B, rovnako ako draslíka, niacínu, horčíka, selénu, medi a fosforu.
- Bojujú proti poruchám súvisiacim s imunitou ako je alergia, artritída a rakovina
- Znižujú fyzickú a psychickú záťaž
- Znižujú zápal
- Chránia pečeň
- Pomáhajú pri poruchách trávenia
5. Goji plody
Plody goji obsahujú 18 aminokyselín, 21 stopových minerálov, vitamín A, B-komplex, C a E a sú hlavnou formou antioxidantov.
- Výrazne zlepšujú imunitné funkcie
- Chránia DNA
- Chránia oči a pečeň
- Znižujú zápaly
- Chránia srdce
- Zlepšujú náladu a libido
6. Chlorella
Chlorella je bohatým zdrojom kompletného proteínu, silným zdrojom chlorofylu a je bohatá na celé spektrum vitamínov. Je tiež výnimočným zdrojom železa a zinku, ako aj horčíka, fosforu, vápnika a draslíka.
- Pomáha pri detoxikácii biotoxínov, xenobiotík a ťažkých kovov
- Pomáha zabíjať candidu a premnožené kvasinky
- Bojuje proti rakovine
- Zlepšuje diabetes a inzulínovú rezistenciu a tiež pôsobí preventívne
- Znižuje bolesti spojené s artritídou a fibromyalgiou
- Pomáha liečiť a opravovať tkanivá
- Znižuje a odstraňuje zažívacie problémy
7. Konope
Konope obsahuje 20 aminokyselín a je kompletným zdrojom rastlinných bielkovín. Je tiež najväčším rastlinným zdrojom esenciálnych mastných kyselín a má dokonalý 3: 1 pomer omega-6 k omega-3 mastným kyselinám.
- Posilňuje imunitný systém
- Znižuje zápal
- Zlepšuje pamäť a zabraňuje mozgovým ochoreniam
- Vylieči kožné ochorenia
- Pomáha udržiavať zdravý a čistý tráviaci trakt
- Pomáha pri prevencii rakoviny
- Pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky
8. Kokos
Kokos je vynikajúcim zdrojom mastných kyselín, vrátane kyseliny laurovej a kaprylovej, ktoré ničia baktérie, vírusy a plesne. Je tiež dobrým zdrojom vitamínov B a veľkým zdrojom medi, vápnika, železa, mangánu, horčíka a zinku.
- Zlepšuje funkciu imunitného systému
- Pomáha chrániť proti ochoreniam mozgu
- Znižuje riziko cukrovky
- Znižuje zápal kĺbov a svalov
- Posilňuje pečeň
- Zabíja baktérie a parazity
- Chráni pred rakovinou a inými s imunitou súvisiacimi ochoreniami
- Zmierňuje reflux žalúdočných štiav a podporuje správnu funkciu tráviaceho traktu
Autor: Monika Kuželová
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Čo sú funkčné potraviny a superpotraviny?
Nemajte hlad. Potraviny, ktoré vás zasýtia.
Aké potraviny sú zakázané pri chudnutí?