Jedlo a výživa
 |
Čím nahradiť kalorické dobroty?
|
Otázkou číslo jedna je, či je vôbec možné nahradiť obľúbené dobroty zdravými (a pokiaľ možno diétnymi) alternatívami. Odpoveď znie áno, ale len čiastočne a ešte s prižmúrením oka. Síce sa všade dočítate, ako máte zobať večer pri televízii miesto vyprážaných zemiačikov zeleninu, a že keď vás bude naháňať chuť na sladké, máte si dať miesto mliečnej čokolády jablko, ale popravde je to väčšinou len chabá útecha.
ČÍTAJTE TIEŽ:
DIY - zdravé lahôdky , ktoré si môžete urobiť sami
Tipy na zdravé dezerty
Ako oklamať chute na sladké, slané, ...
Keď sa snažíte žiť zdravšie a je potrebné redukovať aj nejaké to kilo, chute musia ísť občas bokom, ale nemusíte na ne zabudnúť úplne. Stačí, keď nahradíte určité ingrediencie za iné a zmeníte aj technológiu prípravy. Prečítajte si o niekoľkých populárnych lákadlách, z ktorých môžete s troškou snahy vykúzliť dobroty, po ktorých vás nebude toľko hrýzť svedomie.
Hranolky - kúpte si sladké zemiaky (majú skvelé výživové vlastnosti) a nakrájajte ich na hranolky. Plech prikrite papierom na pečenie a batátové hranolky naň rozložte. Posoľte ich morskou soľou, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte ich dozlatista a servírujte napríklad s chudým plátkom morčacieho mäsa a zeleninou, alebo len tak samotné, na dopoludňajšiu desiatu.
Zemiakové lupienky - nakrájajte na tenučké plátky zeler, zemiaky, repu, sladké zemiaky a mrkvu. Kolieska naukladajte na plech, osoľte, pokvapkajte olejom a krátko pečte na vyššiu teplotu dochrumkava. Takúto obdobu vyprážaných chipsov si pokojne môžete dať k napínavej detektívke v televízii i večer.
Pizza – v tomto prípade je najväčším zádrheľom pšeničný korpus, smotanový základ a tučný syr. Korpus nahraďte kvalitným mletým hovädzím mäsom, ktoré sformujte do tenkej okrúhlej placky. Potom len zdobte a dochucujte podľa svojho - pridajte paradajkový pretlak, oregano, mozzarellu, kvalitnú šunku, upečte v rúre a hody môžu začať. Ďalšou možnosťou je nahradiť korpus zmesou vajec a duseného karfiolu, ktorú opäť privediete do "pizzovej" podoby a podľa svojho dozdobíte.
Čokoláda – horké čokolády sú síce zdravé, ale to im neuberá z ich vysokej energetickej hodnoty. Zdravšiu a diétnejšiu čokoládu alebo čokoládovú nátierku jednoducho pripravíte z rozmixovaného zrelého avokáda, kakaa alebo karobu (zdravšia obdoba kakaa, ktorú zoženiete v obchodoch so zdravou výživou) a medu alebo stévie. Do nátierky sa môžete pustiť rovno lyžičkou alebo si ju namažte na celozrnný ražný chlieb.
Zmrzlina - rozmixujte zmrznuté ovocie (banány, lesné ovocie) a zjemnite ho troškou jogurtu. K banánu môžete pridať kakao a získate čokoládovú zmrzlinu, ktorá nezaťaží váš žalúdok ani váhu.
Tortičky - nepečte vo veľkom, ale skúste moderný hit "Mugcake", čiže hrnčekový koláčik. Do veľkého hrnčeka dajte 30g ovsených vločiek, jedno vajce, polku banánu a lyžičku kypriaceho prášku. Výtvor vložte na cca 6 minút do mikrovlnnej rúry (čas sa líši podľa výkonu rúry), vyklopte na tanier, došperkujte škoricou, jogurtom či kokosom a užite si príjemnú chuť!
Autor: Veronika Staňková
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Príčinou nadváhy môže byť kolísanie cukru v krvi. Riešenie ponúka príroda.
Ako na diétne cukrovinky
Sušené ovocie - sladkosti pre zdravie