Fithall magazín

Štvrtok 21.11.2019 meniny má Elvíra

Jedlo a výživa

Ako skladovať potraviny

Ako skladovať potraviny



Poradíme vám, ako správne uchovávať potraviny, aby sa nepokazili a ich kvalita a chuť zostali zachované čo najdlhšie.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Bezlepková strava neznamená zdravá výživa

Cestoviny pri chudnutí - áno alebo nie?

7 najlepších spaľovačov tuku

 

Pečivo
Medzi bežne a pravidelne nakupovaný sortiment patrí pečivo, ktoré je vhodné spotrebovať do 24 hodín po upečení. Ako ale správne skladovať chlieb, aby zostal chutný po dlhšiu dobu? Najlepšou voľbou je zabaliť ho do čistej a suchej bavlnenej alebo ľanovej utierky a uchovávať ho v chlebníku pri izbovej teplote (18-20 °C). V žiadnom prípade sa neodporúča vkladať ho do igelitového sáčku a do chladničky, kde nemôže dýchať. Vo vlhkom prostredí je navyše náchylnejší k plesniveniu. Do igelitu alebo uzavretej nádoby môžete dať rožky, pretože v utierke by veľmi skoro stvrdli.

Suché potraviny
Patria sem čaj, káva, múka, cestoviny, soľ, cukor, korenie, čokoláda, sušienky a ďalšie podobné tzv. hygroskopické potraviny, ktoré ľahko pohlcujú vlhkosť z okolitého prostredia vrátane cudzích nežiadúcich pachov. Skladujte ich v suchých priestoroch, najlepšie v uzatvárateľných dózach a pri izbovej teplote.

Ovocie a zelenina
Je živým, dýchajúcim organizmom, ktorý počas skladovania stráca najmä vodu a aromatické látky. Pre uchovanie týchto potravín je úplne najlepšia vetrateľná pivnica s nízkou teplotou a vysokou relatívnou vlhkosťou. Ovocie a zeleninu ukladajte do debničiek v menších vrstvách, aby nedošlo k mechanickému poškodeniu. Ak ich dávate do chladničky, zásuvky aspoň 2x do mesiaca dôkladne očistite a umyte. Pozor - niektoré druhy ovocia a zeleniny sú na nízku teplotu viac náchylné a podchladené strácajú svoju typickú chuť i farbu. Naopak zelenine, kam patrí napr. kel kučeravý, ružičkový kel, hlávková kapusta, brokolica alebo pór mráz nevadí.

Zemiaky

Ich hľuzy sa odporúča skladovať v tme a pri teplotách 4-8 °C, pretože v zemiakoch sa na dennom svetle tvoria alkaloidy, ktoré sú pre ľudské telo toxické. Najviac alkaloidov sa nachádza pod šupkou hľuzy, ktorá pri ich vzniku zozelenie, čo už je varovný signál. Zemiaky nie je vhodné vystavovať nízkym teplotám blízkym nule. Premrznuté zemiaky potom majú sladkastú chuť. Pre získanie štandardnej chuti je potom nutné sladkasté zemiaky nechať chvíľu predýchať pri teplote nad 7 °C. Pri dobrých skladovacích podmienkach je možné najmä neskoré odrody uchovávať viac ako pol roka.

Banány

Patria medzi potraviny, ktorým nízka teplota nesvedčí a ich dužina hnedne. Banány potrebujú teploty nad 10 °C, preto nie je vhodné skladovať ich v chladničke. Jablká je zase dobré umiestniť do čistých dobre vetrateľných pivníc s teplotami 1-4 °C a relatívnou vlhkosťou okolo 90%.

Mliečne výrobky

Maslo, jogurty, syry a smotanu možno skladovať pri teplotách od 2 do 8 °C. Za týchto podmienok si udržia svoju kvalitu v nezmenenom stave približne dva až tri týždne. Konzumné mlieko, ktoré je uvádzané do obehu, musí byť výrobcom vždy tepelne ošetrené, tým je zaručená jeho zdravotná nezávadnosť. Každé mlieko pritom nie je nutné skladovať v chladničke. Čerstvé mlieko sa skladuje pri teplotách 2-8 °C a má trvanlivosť niekoľko dní. Po otvorení sa musí čoskoro spotrebovať. Mlieko trvanlivé možno vďaka sterilizácii skladovať aj viac mesiacov pri teplotách až do 24 °C. Po otvorení aseptického obalu má mlieko tiež dlhšiu trvanlivosť.

Mäso a mäsové výrobky

Teplota čerstvého mäsa nesmie prekročiť 7 °C, polotovary z čerstvého mäsa sa skladujú v chladničke pri teplotách od 2 do 7 °C. Mleté mäso je ku kazeniu náchylnejšie a musí byť skladované pri teplotách do 2 °C. Ryby je vhodné uchovávať do 5 °C. Kým čerstvé mäso alebo jeho polotovary vydržia v chladničke asi tri dni, niektoré údeniny, obzvlášť vákuovo balené, sú oveľa trvanlivejšie.

Vajcia
Doporučená teplota pre skladovanie vajec je v rozmedzí 5 až 8 °C, preto si ich doma môžete uložiť do chladničky. Ďalšou možnosťou je dať vajcia na miesto, kde teplota nekolíše a neprekročí 18 °C, napríklad do špajze. Ak by dochádzalo k prudkým zmenám teplôt, vajcia by sa na povrchu začali rosiť a veľmi rýchlo by došlo k ich kazeniu vplyvom plesní. Z rovnakého dôvodu sa škrupina vajec umýva až tesne pred použitím. Pri umývaní vajec pred ich uskladnením by bol odstránený ochranný povlak a opäť by hrozilo ich kazenie. Minimálna trvanlivosť vajec je 28 dní od ich znesenia.

 

 

Autor: Monika Kuželová


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Čo sú funkčné potraviny a superpotraviny?
Jedlo a výživa Doplnky stravy na chudnutie. Kupovať alebo nekupovať?
Jedlo a výživa Aké potraviny sú zakázané pri chudnutí?