Jedlo a výživa
 |
Vianočné menu - chutne a diétne
|
Štedrý deň sa blíži míľovými krokmi as tým nastáva aj otázka, ako si pripraviť vianočný tabuli tak, aby sme v januári neplakali pri nedopnutí obľúbených nohavíc.
V súvislosti s nežiaducim naberaním tukových zásob cez Vianoce sa vedie spor o to, či je lepšie pripraviť si klasická sviatočné jedlá (tučné, vyprážané, sladká), ale zjesť ich menej a vykompenzovať kalorický nadbytok pohybom, alebo skúsiť tradičné menu pozmeniť použitím zdravších a diétnejšie prísad.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Ako na diétne cukrovinky
DIY - zdravé lahôdky , ktoré si môžete urobiť sami
Buďte fit aj po Silvestri
Tým, že si raz za rok doprajete niečo vyprážaného a mastného, nijako zásadne svoje zdravie síce neohrozíte, ale pre mnohých je potom ťažké udržať sa a po hodovania sa vrátiť do zabehnutých koľají. Navyše jedlá, ktoré považujeme dnes za tradičné, vlastne vôbec tradičné nie sú.
V minulosti naši predkovia do Vianoc držali pôst a potom jedli kubu z húb a chrumiek, čerstvé aj sušené ovocie (nie sladený ananás, ale napríklad jablčné krížalky), šošovicu, hrach, chlieb, obilné kaše a vianočku. Ešte na začiatku 20. storočia o rybe, ako tradičným pokrmu nikto nepočul. Vyprážaný kapor s majonézovým šalátom a cukrovinky z priemyselne spracovaného tuku a rafinovaného cukru sa na stoloch počas Vianoc rozhodne nevyskytovali.
Veľmi dôležité je, aké tradície si zavediete vo Vašej vlastnej rodine. Ak sa tradičným v tomto zmysle stane špaldové pečivo s trstinovým cukrom a pečený pstruh s baklažánom, je to rovnako tak slávnostný, ako čokoľvek iného.
V prípade, že trváte na "klasike" v podobe rybie polievky, šalátu sa vyprážaným kaprom a cukrovinky, skúste menu ozdraviť tým, že použijete naozaj kvalitné suroviny, prípadne ich zdravšie alternatívy. Rybaciu polievku nezahusťujte, šalát pripravte s bielym jogurtom a kapra upečte alebo rýchlo osmažte bez trojobale na minime masla. Pri pečení koláčov použite celozrnnú múku, trstinový cukor a pravé maslo alebo dobrý rastlinný tuk.
Tu je príklad diétneho vianočného menu, od rána až do polnoci:
Raňajky: Deň začnite veľkým pohárom vody, ktorá doplní tekutiny po dlhej noci. Pripravte si ovsenú kašu s trochou tvarohu alebo jogurtu, ozdobte ju ovocím, ale nedoslazujte. Skúste si z obyčajných vločiek urobiť slávnostný pokrm, treba použitím semienok z granátového jablka alebo kúsky manga. Jedzte pomaly, pri prestretom stole. Dobrá káva s kvapkou mlieka tiež určite neuškodí.
Olovrant: Ak vstávate neskoro a raňajkujete dopoludnia, desiatu kľudne vynechajte, ale ak ste ranné vtáčatá, dajte si na dopoludňajšiu desiatu hrsť orechov, sušené ovocie a pokojne pár kúskov cukroví (to znamená cca 3).
Obed: Na obed voľte ľahké jedlo s dostatkom chudých proteínov, ako je potrebné kuracie mäso a ryža. Pre vytvorenie slávnostnejšieho pokrmu opäť môžete pridať exotické suroviny, ktoré si bežne nedoprajú.
Olovrant: Áno, desiatujte aj na Štedrý deň popoludní. Keď jedlo vynecháte, o to väčšia bude pravdepodobnosť, že toho zjete oveľa viac večer. Dajte si napríklad malý biely jogurt alebo trochu zeleniny. Cukroví už nezobejte, na to bol priestor dopoludnia.
Večera: Zjedzte trochu polievky, dajte si zemiakový šalát s kaprom (alebo čokoľvek iné, zdravo pripraveného), ale jedlom šetrite. Určite si nepridávajte a nedoplňujte energiu ani po rozbaľovaní darčekov. Jedlo si užite, vychutnajte a pokojne ho doplňte suchým sektom alebo vínom.

Autor: Veronika Červenková
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Ako sa zbaviť nadbytočných kíl z Vianoc
Ako nepribrať cez Vianoce
Tipy na zdravé zeleninové šaláty