Fithall magazín

Nedeľa 27.9.2020 meniny má Cyprián

Jedlo a výživa

Polievky, ktoré vás zbavia nádchy i nadváhy

Polievky, ktoré vás zbavia nádchy i nadváhy



Než siahnete po liekoch proti rôznym neduhom, skúste polievky. Nielenže chutia oveľa lepšie ako sirup proti kašľu alebo potravinové doplnky na chudnutie, ale aj úplne prírodnou cestou vaše telo vrátia do formy a zbavia vás kíl navyše.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Čo je lepšie: šťava z hrozna alebo červené víno?

Aj burina môže liečiť

Ako jednoducho podporiť svoj imunitný systém

 

Pri nachladnutí pomôže slepačí vývar
Počas varenia sa zo sliepky do polievky uvoľňuje aminokyselina cysteín, ktorá sa podobá lieku acetylcysteín. Ten podávajú lekári pacientom s bronchitídou a infekciami dýchacích ciest. Predtým sa acetylcysteín dokonca z kuracieho peria a kože vyrábal. Táto látka má schopnosť zmenšiť množstvo hlienu v pľúcach a vypudiť ho z tela.

Čo vo vývare nechať
Ak ste zdraví, nechajte vo vývare po uvarení všetky prísady, teda zeleninu, mäso i zátrepku. Zdravý človek je schopný dobre stráviť ako bielkovinu, tak aj vlákninu a sacharidy. Pokiaľ ale ležíte s virózou konzumujte iba čistý precedený vývar bez mäsa aj zeleniny, aby ste zbytočne nezaťažovali metabolizmus rozkladaním potravy.

Tuk nie je na škodu, naopak
Sliepky bývajú tučnejšie, preto môžete trochu tuku z povrchu polievky odobrať. Všetok tuk ale neodstraňujte. Napríklad vitamín A, ktorý sa nachádza v mrkve, je rozpustný v tukoch. Navyše by ste sa pripravili o skvelú chuť. Pamätajte, že tuky sú zdrojom energie, takže ak vývar chystáte pre človeka oslabeného chorobou, ktorý už má ale najhoršie za sebou, pokojne na polievke nechajte väčšie oká. Ak ho ešte trápia horúčky, lepšie poslúži čistý vývar bez tuku.

Tip:
Lekári čínskej medicíny radia, že čím dlhšie sa sliepka bude variť, tým lepšie. Do vývaru sa tak uvoľní viac účinných látok a polievka získa vysokú energetickú hodnotu. Do vývaru môžete pridať aj čerstvý koreň zázvoru, ktorý účinky polievky znásobí. Voda počas varu by mala len ľahko bublať. Pri prudkom varení sa totiž polievka zakalí. Samotnú polievku je potom dobré pomaly usrkávať, pretože jej účinok trvá asi ½ hodiny.

Odolnosť organizmu utužia zeleninové polievky
Táto polievka sa môže podávať na raňajky, obed alebo večeru vo všetkých ročných obdobiach. Stačí len vymeniť sezónnu zeleninu a koreniny. Môžete pridať konopné semená, avokádo, mandle alebo kokosové mlieko a hneď získate novú chuť.

Suroviny na 4 porcie:
1 lyžica olivového oleja alebo rozpustené maslo
2 nasekané strúčiky cesnaku
2,5 cm nasekaného zázvoru
4 šálky cukety
pol kila čerstvých špenátových listov (možno použiť akúkoľvek listovú zeleninu: rukolu, kel)
hrsť nahrubo nasekaného čerstvého koriandra
4 šálky vody alebo rastlinného mlieka
2 lyžičky karí
morská soľ, čerstvá limetková šťava a korenie podľa chuti

Rozohrejte maslo alebo olivový olej, pridajte cesnak a nasekaný zázvor a za stáleho miešania restujte až kým zosklovatie. Pridajte karí a soľ. Potom pridajte cuketu a za stáleho miešania všetko dobre premiešajte. Prilejte vodu tak, aby cuketu dostatočne zakrývala, priveďte do varu a varte po dobu 10 minút alebo kým cuketa nezmäkne. Po skončení varu pridajte listový špenát, koriander, vodu alebo rastlinné mlieko a semená konope a všetko rozmixujte. Ak je polievka príliš hustá, zrieďte ju prevarenou vodou. Dochuťte korením a vylisovanou limetkovou šťavou.

Chudnutie podporí polievka s kúskami zeleniny
Polievky majú sýtivú schopnosť a ak je polievka prvým chodom, tak väčšinou príjem druhého chodu je asi o 20% nižší. Ľudia, ktorí konzumujú polievku 5 x týždenne, majú v porovnaní s tými, ktorí polievky nejedia, nižší energetický príjem. S tým súvisí aj lepšia telesná hmotnosť ovplyvnená nižším príjmom tukov, nižšou hladinou cholesterolu a väčším príjmom vitamínov. Najúčinnejšia je polievka s kúskami zeleniny, ktorá vyprázdňuje črevá pomalšie a posilňuje tak nasycujúci účinok.

Zelerová polievka (zeler môžete nahradiť brokolicou, kapustou, karfiolom)
Suroviny na 4 porcie:
1400 ml vývaru
400 g zeleru
200 g hlivy ustricovej
vňať petržlenu alebo stonkový zeler
soľ, korenie, muškátový oriešok

Do vývaru pridajte na kocky nakrájaný zeler a uvarte ho do mäkka. Časť vývaru odoberte do menšieho hrnca a v ňom povarte hlivu ustricovú. Osoľte, okoreňte, pridajte štipku muškátového orieška. Nechajte vychladnúť, potom rozmixujte. Pridáme povarenú hlivu ustricovú sa zvyšným vývarom. Ozdobíme najemno posekanou petržlenovou alebo zelerovou vňaťou. 


Autor: Monika Kuželová


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Polievka pre zdravie i osvieženie
Jedlo a výživa Zelenina - pre zdravie a chudnutie
Jedlo a výživa Sušené ovocie - sladkosti pre zdravie