Fithall magazín

Pondelok 21.9.2020 meniny má Matúš

Jedlo a výživa

Čo je lepšie: šťava z hrozna alebo červené víno?

Čo je lepšie: šťava z hrozna alebo červené víno?



Je známe, že pohárik červeného vína k jedlu je zdraviu prospešný, pretože podporuje trávenie. Okrem toho červené víno obsahuje látku resveratrol, ktorá má protirakovinové účinky a chráni nás pred srdcovými ochoreniami. Čo keď ale červené víno nepijeme - môžeme ho nahradiť šťavou z hrozna?

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Ako jednoducho podporiť svoj imunitný systém

Chcete schudnúť? Jedzte zdravo a správne.

Clean eating - jedzte čisto!

 

Vítaná pleseň
Pre francúzske vína je typické, že sa nechávajú prezrieť, potom sú náchylnejšie na infekciu plesní Botritis cynerea, ktorá prerastá do hrozna. Rastlina sa bráni tak, že produkuje práve resveratrol, ktorý potom prechádza do vína. Posledné výskumy ukazujú, že resveratrol sa môže vyskytovať aj v bielom víne. Vinič ale musí byť pestovaný v severných častiach krajiny.

Moc resveratrolu

Nájdete ho v šupkách a jadierkach červeného viniča. Táto látka má silné antioxidačné a antibakteriálne účinky. Detoxikuje bunky, tkanivá, orgány a celý organizmus. Bráni starnutiu buniek a spomaľuje proces degenerácie mozgu pri niektorých neurologických ochoreniach (napr. Alzheimerova choroba). Z posledných laboratórnych štúdií vyplýva, že šťava z hrozna modrého viniča tiež potláča rast nádorových buniek v počiatočnom štádiu karcinómu prsníka. Preventívne pôsobí aj u nádoru prostaty a spomaľuje prvé štádia ďalších zhubných nádorov. Vedci z Tufts University zistili, že hroznová šťava zlepšuje pamäť a koordináciu.

Resveratrol a hroznová šťava

Čistá šťava z odrôd modrého viniča concord a viniča okrúhlolistého, má účinky porovnateľné s účinkami červeného vína, pretože je pestovaný v chladnom a vlhkom podnebí, ktoré vytvára ideálne podmienky pre infekciu viniča hubami. Šťava z hrozna concord a viniča okrúhlolistého je koncentrovanejšou formou antioxidantov a rastlinných živín než hrozno samotné. Deväťdesiat percent živín z hrozna sa nachádza v šupkách a semenách, čo sú súčasti hrozna, ktoré väčšina ľudí pri ich konzumácii v čerstvom stave odstraňuje. Ak sa ale z tohto hrozna vyrába šťava, šupky a semienka zostávajú pomerne dlho v zmesi aj s dužinou. Vďaka tomu sa do šťavy vylúhujú účinné flavonoidy a ďalšie polyfenoly.

Koľko červenej hroznovej šťavy denne by sme mali vypiť?
Kvôli srdcu, cievam a celkovým účinkom na zdravie sa odporúča 1-2 poháre s objemom 120- 240 ml. Vzhľadom na značné množstvo prírodného cukru by ste ju mali piť miesto ochutených nápojov a limonád alebo ako doplnok potravín a nie ako náhradu vody. Keď si ju nariedite minerálkou, získate osviežujúci nealkoholický nápoj.

 

Autor: Monika Kuželová


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Zdravý životný štýl Ako zdravo pribrať
Radíme Žite zdravo a telo vám poďakuje
Zdravý životný štýl Ako prejsť na zdravý životný štýl bez trápenia