Fithall magazín

Štvrtok 18.7.2019 meniny má Kamila

Jedlo a výživa

Máte občas problémy s trávením? Skúste aníz!

Máte občas problémy s trávením? Skúste aníz!



Určite sa vám už stalo, že vám po jedle bolo ťažko a cítili ste sa nafúknutí. Ťažkostí vás môže zbaviť aníz. A nielen to, táto zázračná bylinka má mnoho ďalších pozitívnych účinkov nielen na zdravie, ale aj krásu. Okrem toho je veľmi šetrná, preto je vhodná aj pre deti.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

15 liečivých účinkov kajenského korenia

12 dôvodov prečo jesť tekvicové semienka

Nie je ryža ako ryža

 

Táto jednoročka patrí medzi jedny z najstarších korenín na svete, je príbuzná feniklu, kôpru a rasce. Kvitne bielymi kvetmi a môže dorastať do výšky až 60 cm. Vďaka jeho aromatickým vlastnostiam je využívaný obzvlášť ako korenie do pokrmov, prísada pri výrobe parfumov, pást a ústnych vôd a na úpravu chuti a vône liečiv.

Vypestujte si aníz sami
Vyberte slnečné stanovište chránené pred vetrom. Najlepšie sa mu bude dariť v ľahkej hlinito-piesočnatej pôde s dostatkom vápnika. Semená vysievajte od marca do apríla do riadkov do hĺbky 1 až 2 cm.

Rastlinky sa objavujú až po 3 týždňoch od výsevu. Rastú veľmi pomaly. Biele kvety sa začínajú objavovať v júli. Priebežne sa zbavujte buriny a pôdu okolo okopávajte. Aníz zalievajte iba v suchom období. Aj keď aníz dorastá až do približne polmetrovej výšky, dá sa pestovať aj v hrantíkoch a kvetináčoch.

Kedy zbierať a ako skladovať

Plody žnite po odkvitnutí  (v auguste) ešte pred tým než dozrejú. Kvetenstvo zrežte a sušte buď zavesené (semienka zachytávajte do podložky pod kvetenstvom), alebo rozprestreté (potom semená oddeľte od stonky šúchaním) na suchom mieste. Semienka uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe alebo vrecku v suchej miestnosti.

Liečivé účinky
- Pomáha pri odkašliavaní
- Proti nadúvaniu
- Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav
- Zvyšuje chuť k jedlu
- Upokojuje tráviace ústrojenstvo
- Účinný na plesňové ochorenia a mykózy
- Je močopudný
- Tlmí kŕče, bolesti a migrény
- Zvyšuje tvorbu mlieka u dojčiacich matiek
- Je vhodný pri celkovom oslabení organizmu
- Drvený pomáha pri čkaní a zápachu z úst
- Krátko povarený aníz v mlieku má relaxačné účinky
- Využíva sa pri hnačkách alebo otrave jedlom

Keďže je to bylinka s obzvlášť šetrným pôsobením, môžete ju podávať aj deťom napr. pri prechladnutí.


Využitie v kuchyni
Mletý alebo celý aníz dochutí sladké aj pikantné jedlá, napríklad koláče, cukrovinky, keksy, omáčky, pečivo, nakladané uhorky alebo alkoholické nápoje. Ďalej si z neho môžete vyrobiť aj nálev alebo čaj, ktorý vám uľaví pri najrôznejších zdravotných problémoch. Aníz má sladko korenistú chuť pripomínajúcu sladké drievko alebo hašlerky s príchuťou feniklu.

Autor: Monika Kuželová


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Princípy zdravého stravovania
Jedlo a výživa Ako sa stravovať na cestách
Jedlo a výživa Chudnutie pri nepravidelnom pracovnom režime