Jedlo a výživa
 |
Vegetariánstvo ako módny výstrelok?
|
Podľa prieskumov sa v SR prikláňa k vegetariánstvu každý päťdesiaty človek a každý šiesty sa vyhýba mäsu. Je vegetariánstvo prospešné pre naše zdravie? Áno, ale aj tento zdravý stravovací systém má svoje ALE.
Medzi vegetariánov sa radia väčšinou ľudia, ktorí sa o svoju stravu zaujímajú a dbajú na optimálny prísun všetkých živín. Existujú ale jedinci, čo berú vegetariánstvo za akúsi módnu vlnu. Mäso nahradia sladkými jedlami, vyprážanými syrmi a hranolkami a vyhlasujú sa za "vegetariánov". Lenže s takýmto prístupom princíp vegetariánstva stráca zmysel.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Alternatívne prístupy ku stravovaniu - Paleo diéta
Alternatívne prístupy ku stravovaniu - diéta podľa krvných skupín
Clean eating - jedzte čisto!
K vegetariánstvu pristupujte zodpovedne
Preto než začnete vypúšťať zo svojho jedálnička mäso či iné živočíšne výrobky, rozmyslite si prečo to robíte, a či sa nenechávate len niekým ovplyvniť. Tiež si ale uvedomte, že si svoj jedálniček budete musieť viac ustrážiť a venovať výberu jedál väčšiu pozornosť. Teda ak nechcete trpieť deficitom látok, ktoré sú pre organizmus dôležité.
Aké sú varianty:
1. Semivegetariánstvo - jedná sa o akési polovegetariánstvo, mäso nie je z jedálnička vylúčené úplne. Ale je konzumované veľmi málo alebo príležitostne. Najčastejšie sa uprednostňujú ryby.
2. Laktovegetariánstvo - z jedálnička je vylúčené všetko mäso, ale zo živočíšnych výrobkov sú konzumované mliečne výrobky a mlieko.
3. Laktoovovegetariánstvo - z jedálnička je vylúčené všetko mäso, ale zo živočíšnych výrobkov sú konzumované mliečne výrobky, mlieko a tiež vajcia.
4. Vegánstvo - striktná konzumácia len rastlinných produktov (strava bez mäsa, bez mliečnych výrobkov, vajec, ale i medu).
5. Vitariánstvo - je konzumovaná iba surová rastlinná strava.
6. Fruktariánstvo - konzumácia iba surového ovocia a orechov.
Aké výhody vegetariánstvo prináša:
- Vysoký príjem vlákniny, vitamínov a minerálnych látok.
- Nižší príjem cholesterolu a nasýtených mastných kyselín.
- Vyšší príjem omega -6 mastných kyselín.
- Jednoduchšie udržanie hmotnosti.
- Podľa štúdií je celková úmrtnosť u vegetariánov nižšia.
- Nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a nádorových ochorení - najmä rakoviny hrubého čreva, práve vďaka zvýšenému príjmu vlákniny.
- Celkový zdravotný stav je u vegetariánov na lepšej úrovni.
O čo vás vegetariánstvo ochudobňuje:
- Živočíšne bielkoviny - rastlinné bielkoviny nie sú plnohodnotné, chýbajú im esenciálne aminokyseliny.
- Železo, ktoré je v mäse obsiahnuté má oveľa lepšiu využiteľnosť ako železo z rastlinných zdrojov.
- Vitamín B12 - ten je obsiahnutý výhradne v živočíšnych produktoch, jeho nedostatok je nebezpečný pre tehotné a dojčiace matky.
- Vápnik - môže chýbať v strave vylučujúcej mliečne výrobky a tiež tam, kde je veľká konzumácia zeleniny s vysokým obsahom šťaveľanov (špenát), ktoré znižujú vstrebateľnosť vápnika.
- Zinok - môžu chýbať aj iné minerálne látky či stopové prvky, pretože vysoký príjem vlákniny znemožňuje ich využiteľnosť.
- Vitamín D a jód, ak sú zo stravy vylúčené ryby.
- Vitamín A - nachádza sa iba v živočíšnych produktoch (nepliesť si s provitamínom beta karoténom, ktorý sa nachádza najmä vo farebnej zelenine).
Deti a vegetariánstvo
Najviac ohrozené vegetariánskou výživou môžu byť dojčatá a adolescenti, pretože v tomto období najrýchlejšie rastú. Ak je žena - vegetariánka tehotná, môže svojou výživou ohroziť aj plod. Deti z vegetariánskych rodín rastú pomalšie v dojčenskom veku a veku batoliat. Obmedzenie živočíšnych bielkovín nemusí byť dôvodom k postihnutiu dieťaťa, ale celkom iste je potrebné sledovať zdravotný stav a rast detí.
Tip
Overte si množstvo svalovej hmoty vo svojom tele na diagnostickom prístroji InBody a overte si tak, či je váš jedálniček správne zložený na základe potrieb vášho tela.
Autor: Monika Kuželová
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Urobte si čas na jedlo
Čo jesť pred a po cvičení
Ako si správne rozvrhnúť jedlo počas dňa (noci)?