Fithall magazín

Pondelok 28.9.2020 meniny má Václav

Jedlo a výživa

Polievka pre zdravie i osvieženie

Polievka pre zdravie i osvieženie



Viete, že existuje polievka, ktorá pozitívne pôsobí na váš organizmus a dokonca dokáže znížiť hladinu cholesterolu? Tento tekutý zázrak sa volá Gaspacho a okrem priaznivých účinkov vás iv horúcich dňoch dokáže príjemne osviežiť. Zistite, ako sa tento "liek" pripravuje.

Gazpacho je jedna z najzdravších polievok, ktorá obsahuje rad prospešných látok, najmä vitamín C. V horúcich letných dňoch vás ochladí a pri pravidelnej konzumácii vám dokonca pomôže zbaviť sa prebytočných kilogramov. Znižuje hladinu nežiaduceho cholesterolu LDL, a naopak zvyšuje hladinu potrebného HDL cholesterolu.

Studená zeleninová polievka (gaspačo) pochádza zo španielskej Andalúzie, kde sa podáva vychladená dokonca ako osviežujúci nápoj v barové pohári. Na stôl sa však tradične servíruje v polievkovej mise. Pripravuje sa v mnohých obmenách, suroviny však vždy musí byť prvotriednej kvality. Najmä pokiaľ ide o olej a ocot. Univerzálny recept na ňu nikde nenájdete. V krajine pôvodu je tak obľúbená, že každá rodina má svoj pomer ingrediencií, ktorý im vyhovuje. Až ju teda budete budete pripravovať sama, určite si množstvo použitých surovín podľa vlastnej chuti.

Ingrediencie a príprava:

1 hrubo nakrájaná červená cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 lyžica kvalitného červeného octu (vínneho, sherry, malinového)

2 lyžice olivového oleja extra panenského

morská soľ

hrubo mleté ​​korenie

zelené bylinky podľa chuti (bazalka, petržlenová vňať, oregano, tymián)

čerstvé paradajky (červená aj žltá)

paradajkový pretlak (event. rajská šťava, lúpaná sekaná paradajky)

chlebové omrvinky na zahustenie (napr. plátky sendviča)

šalátová uhorka

papriky (zelená a červená)

Cibuľu a cesnak rozmixujte s niekoľkými čerstvými paradajkami a paradajkovým pretlakom. Pridajte olej, ocot, soľ, korenie, bylinky. Čerstvé paradajky zbavte semien a dužinu nakrájame na drobné kocky, ktoré v takto pripravenej polievke premixujte a chuťovo dolaďte do vám príjemnej chuti.
Na zahustenie tejto studenej polievky použite chlebové omrvinky. Ak nemáte, vezmite krajec bieleho chleba bez kôrky a premixujte s polievkou do vami požadovanej konzistencie. Nakrájajte na drobné kocky parik, olúpanú a semien zbavenú šalátovú uhorku a takto pripravenú zeleninu nechajte zvlášť v miske. Polievku i zeleninu nezabudnite pred servírovaním naozaj poriadne vychladiť. V horúcich dňoch si do nej Španieli neváhajú vhodiť kocku ľadu.


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov