Fithall magazín

Nedeľa 27.9.2020 meniny má Cyprián

Jedlo a výživa

12 dôvodov prečo jesť tekvicové semienka

12 dôvodov prečo jesť tekvicové semienka



Tekvicové semienka stále častejšie spestrujú jedálny lístok v mnohých rodinách. Majú zvláštnu, ľahko orieškovú chuť, sú veľmi výživné a dokážu predísť rôznym neduhom aj chorobám, u mužov dokonca aj zväčšeniu prostaty. Skúste ich zaradiť do svojho jedálnička aj vy a budete prekvapení ich blahodarnými účinkami na organizmus.


ČTĚTE TAKÉ:

Nie je ryža ako ryža

Vedú Vaše jedálenské návyky k nadváhe?

Ako sa v starobe správne stravovať

 

Účinky:

1. Obsahujú veľké množstvo minerálov, vrátane fosforu, horčíka, mangánu, železa a medi.
2. Obsahujú fytosteroly, zlúčeniny, u ktorých bolo preukázané, že dokážu znížiť hladinu cholesterolu.
3. Obsahujú L - tryptofán, ktorý zlepšuje spánok a predchádza depresiám.
4. Sú bohaté na zinok, čo je prirodzená ochrana pred osteoporózou.
5. Sú dobrým zdrojom vitamínu E, obsahujú asi 35,10 mg tokoferolu na 100 g.
6. Sú vynikajúcim zdrojom vitamínov skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín, kyselina pantoténová, vitamín B – 6, pyridoxín a foláty).
7. Obsahujú kvalitné bielkoviny. 100 g semien poskytne 30 g bielkovín.
8. Zabraňujú utváraniu obličkových kameňov.
9. Redukujú zápal pri artritíde bez vedľajších účinkov protizápalových liekov.
10. Patria medzi prírodné lieky proti rôznym parazitom a pásomniciam.
11. Sú dobré pre zdravie prostaty! Olej z tekvicových semienok zmierňuje sťažené močenie pri zväčšenej prostate.
12. V čase puberty pôsobia blahodarne proti akné a zlepšujú kvalitu vlasov aj nechtov.


Tipy na konzumáciu

Uvarte ich alebo upražte
Semienka z tekvice olejnej, čo je odroda s tmavo zelenými semienkami bez drevnatých šupiek, namočte na dvadsaťštyri hodín do slaného nálevu, potom sceďte a nechajte uschnúť. Semienka z iných typov tekvice povarte desať minút (na liter vody dajte dve lyžice soli a dve šálky semienok). Usušte ich, premiešajte s olivovým olejom a rozotrite na papier na pečenie. Rúru rozpáľte na 150 °C a pečte cca 30 minút, kým semienka nadobudnú zlatú farbu. Nezabudnite ich každých desať minút premiešať.

Ostré s karamelom
Tekvicové semienka upravené na sladko patria medzi neobvyklé, ale veľmi originálne recepty, ktorými môžete návštevu príjemne prekvapiť. V mise zmiešajte tri lyžice krupicového cukru, štvrť lyžičky soli, mletej rasce, škorice, sušeného zázvoru a k tomu štipku chilli. Na panvici rozpáľte jednu a pol lyžice oleja, pridajte semienka z jednej tekvice spolu s dvoma lyžicami cukru. Miešajte, kým nezačne cukor karamelizovať. Potom všetko dajte do porcelánovej misy s korením a miešajte kým zmes nevychladne.

Lepšie ako chipsy
Tekvicové semienka môžete tiež pridávať do krémových polievok miesto upražených krutónov, alebo šalátov z rukoly, čerstvého baby špenátu a ďalších druhov hlávkových šalátov. Môžete nimi aj zaujímavo spestriť mleté mäso na prípravu fašírok apod., upražené sú zase skvelou zdravou alternatívou rôznych chipsov.


Autor: Monika Kuželová


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Urobte si čas na jedlo
Jedlo a výživa Čo jesť pred a po cvičení
Výživa Potrebujete sa rýchlo a zdravo najesť? My vieme, čo si pripraviť.