Fithall magazín

Pondelok 17.6.2019 meniny má Adolf

Jedlo a výživa

Zelenina - pre zdravie a chudnutie

Zelenina - pre zdravie a chudnutie



Zelenina je kráľovnou potravín. Na trhu nenájdete zdravšiu, diétnejšiu a užitočnejšiu potravinu, ako je práve táto. Ani jej konkurencia, teda ovocie, sa jej svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie nevyrovná.

Pod pojmom zelenina sa schovávajú jedlé časti kultúrnych rastlín. Obilniny, strukoviny a plodiny, ktoré sú pestované pre semená, do tejto skupiny nepatria. Asi nie je novinkou, že obsahuje veľa vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a vlákniny, zatiaľ čo kalórií len zanedbateľné množstvo. Z tohto dôvodu je často zaraďovaná do redukčných programov, ale nemala by rozhodne chýbať v jedálničku každého. Snažte sa zeleninou doplniť pokiaľ možno každé jedlo - vďaka svojmu často veľkému objemu, vysokému podielu vlákniny, vody a minimálnej energetickej hodnote Vás zasýti, bez toho aby dochádzalo k nárastu hmotnosti. Ak často premýšľate, čo jesť večer, zelenina je jasnou voľbou, po ktorej nepriberiete, ale naopak prospejete svojmu zdraviu.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Ovoce pri diéte

Vyčistite organizmus šťavou

Zdravé vitamíny

 
Čo sa chudnutia týka, dajte pozor na druhy zeleniny, ako je hrášok, kukurica alebo mrkva. Aj napriek tomu, že sú zdravé a plné vitamínov, obsahujú aj veľa cukru, ktorý nie je pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov vhodný.

U čerstvých potravín je veľmi dôležité ich skladovanie, ale aj šetrná príprava. V obchodoch si zeleninu dobre prezrite - nikdy nekupujte nahnité alebo plesnivé plody. Aj keď viditeľnú časť plesne odkrojíte a vyhodíte, jej vlákna sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozšírili ďalej a Vy by ste jej konzumáciou ohrozili svoje zdravie.

Čerstvú zeleninu príliš dlho nevarte, pretože potom začne strácať vitamíny a aj farbu. Výnimky však tiež existujú - napríklad v paradajkách sa varením rozmnoží antioxidant lykopén a sú potom ešte zdravšie.

Aby ste pri varení zabránili šediveniu zeleniny (brokolice, špenátu, paradajok), po rýchlom sparení vriacou vodou ju vnorte do nádoby s ľadom. Uvidíte, že si zachová svoju jasnú farbu.

Ak niekedy nestihnete nakúpiť čerstvú zeleninu, nebojte sa siahnuť po niektorej z alternatív, ako je zelenina mrazená, sterilizovaná alebo nakladaná. Každá má svoje výhody aj nevýhody. Nie je pravda, že by mrazená zelenina bola menej zdravá, ako čerstvá. Mrazenie ale musí prebiehať za určitých podmienok, pokiaľ možno ihneď po zbere, aby vitamínov ubudlo čo najmenej. Je výhodné mať doma zeleninu v tomto stave, pretože keď Vás prepadne večer hlad a chladnička zíva prázdnotou, takou večerou si rozhodne neuškodíte.

Sterilizácia zeleniny má dlhú tradíciu a patrí k obľúbeným spôsobom jej zachovania. Výhodou je, že dokáže zachovať pôvodnú chuť aj kvalitu potravín bez pridania konzervačných látok a farbív. Je pravda, že počas sterilizácie príde zelenina o niektoré cenné látky, ale tie, ktoré sú zachované, sú stabilné a ďalej sa nemenia. Tiež sa zlepšuje textúra plodín a zvyšuje sa ich stráviteľnosť.

Nakladanie a kvasenie zeleniny (tzv. pickles) je obľúbený spôsob jej zachovania, pretože počas tohto procesu vznikajú probiotické baktérie, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú črevnú mikroflóru. Dalo by sa povedať, že po kvasení je zelenina ešte zdravšia.


Autor: Veronika Staňková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Výživa Bez zeleniny a ovocia to určite nepôjde
Jedlo a výživa Zelenina - pre zdravie a chudnutie
Upoutávky Princípy zdravého stravovania