Jedlo a výživa
 |
Sacharidy - palivo a zdroj energie pre vaše telo
|
Pod pojmami sacharidy, cukry, škroby, uhľohydráty alebo tiež karbohydráty sa skrýva jedna z troch základných živín, ktoré by mali tvoriť 50% Vášho jedálnička. Ako asi správne tušíte, sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre organizmus. Jeden gram cukru obsahuje 4 Kcal, čo je menej ako polovica energie, ktorá je schovaná v jednom grame tuku. Nevýhodou je, že sa cukry dajú pomerne zle v tele skladovať, preto sa ich nadbytok v strave uloží práve vo forme podkožného tuku. Aby príjem sacharidov nemal negatívny vplyv na Vaše krivky, ale aj na zdravie, je potrebné vedieť, v akej podobe je prijímať.
Cukry môžeme deliť na jednoduché (monosacharidy) a zložité (polysacharidy). Jednoduché cukry spoznáte najľahšie tak, že majú sladkú chuť. Sú tvorené jedinou molekulou a poskytujú nám okamžitú energiu. Tým, že sú ďalej nedeliteľné a putujú rovno do krvi, pankreas vyšle na pomoc inzulín, ktorý hladinu cukru opäť skrotí. Takéto výkyvy hladiny cukru v krvi sú však pre organizmus nezdravé a len vyvolávajú ďalšiu chuť na sladké.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Zostavte si svoj zdravý jedálniček
Čo jesť pred a po cvičení
Víkend - zabijak diéty
Naopak zložité cukry musí telo najprv rozštiepiť, čo zaistí pozvoľnejší prísun energie a hladina cukru v krvi zostane stabilná. Zložité cukry väčšinou sladké nie sú.
Medzi sacharidy sa tiež radí vláknina, ktorú ľudský organizmus nevie dostatočne spracovať. Preto je vhodné jesť jedlá s vysokým obsahom vlákniny, keď potrebujete schudnúť, ale aj tieto jedlá pomáhajú v boji proti rakovine hrubého čreva a zaručujú správnu funkciu zažívacieho systému vôbec.
Kvôli vplyvu sacharidov na hladinu krvného cukru a produkciu inzulínu je veľmi dôležité vyberať si len tie správne, s nižším glykemickým indexom. Glykemický index (GI) je veličina, ktorá udáva rýchlosť využitia glukózy telom z určitej potraviny. Referenčnou hodnotou je GI glukózy, ktorý je rovný 100.
V zásade platí pravidlo, že čím jednoduchšie sacharidy v jedle sú, tým vyššie má jedlo glykemický index. GI súvisí aj s pocitom hladu - hlad totiž vzniká ako reakcia na pokles cukru v krvi. Ak jete jedlá s vysokým GI a hladina cukru v krvi kolíše, pravdepodobne budete mať hlad oveľa skôr a bude Vás tiež častejšie naháňať na sladké. Glykemický index potravín môže znížiť tým, že k nim budete pridávať nízkotučné bielkoviny a vlákninu.
Aby ste zamedzili výkyvom hladiny cukru v krvi a Vašej energie, ale aj ručičky na váhe, snažte sa zaradiť sacharidy hlavne do prvej polovice dňa. Popoludní potom sacharidy obmedzte, a to vrátane ovocia. Skúste jesť tie s nižším glykemickým indexom, ako sú ovsené vločky, celozrnné pečivo, celozrnné cestoviny alebo strukoviny a vyhýbajte sa priemyselne vyrobeným sladkostiam.
Ak je pre Vás ťažké sladkosti zo svojho jedálnička vylúčiť úplne, doprajte si ich počas dopoludnia, alebo bezprostredne po cvičení.
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Bez zeleniny a ovocia to určite nepôjde
Zdravý životný štýl
Čo by nemalo chýbať v správnej kuchyni